Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

1500 , papiery już się robią pod nowy obiekt ale we wsi mi bronią już lista przeciwko budowie była , podpisali nawet tacy co świnie mają i krowy , 

Na ile sztuk obiekt ze aż taki sprzeciw ? 

Opublikowano
11 minut temu, RusiL napisał(a):

Za takie pieniądze to tylko oddawać a nie brać 

Też tak pomyślałem, wziąć 2000 za dzierżawę i jeszcze dopłaty to przy 30 kilku hektarach pod 100k darmowej kasy. 

A jeszcze zapomniałem, jedną dzierżawę mam taką tylko na rok żeby kuku więcej zrobić, a trwa już kilka lat, coś jak vat u Tfuska xD i tam 400 płacę i dopłaty właściciela, to najdrożej jest.

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe jak długo jeszcze będzie ten szał na ziemię . Wczoraj komisja Europejska zatwierdziła umowę  z merkosur. U nas już zboża skupy nie skupują 

Edytowane przez arosaw100
Opublikowano

Mogą krzyczeć wszyscy w rządzie razem wzięci a i tak guzik zrobia bo jako państwo maja nas za nic w UE. 

Z dwóch stron granicze z kobitką 4ha od konca pola i z boku. Dawalem jej tyle ile place każdemu. A ona uparła sie ze kuzynowi odda bo to rodzina, oczywiście rodzina daleka bo w sumie mojej żony wuja to tez jest. Płaci jej 800zl i nic wiecej. To on narzeka ze to drogo ona bierze i zeby mu opuściła. I tacy sie znajdą którym nie zależy na pieniądzach chociaz sie nie przelewa a drugi wykorzysta. jak bedzie sprzedawała pewnie za grosze mu sprzeda. A wujo z tych co nigdy sie nie opłaca nawet jak z 3tys na czysto by mu zostalo

Opublikowano
3 godziny temu, arosaw100 napisał(a):

W somsiedniei gminne terz facet chciał stawiać o oborę a już ma 500 doinych. I zablokowali . Nawet założył już sprawę w sądzie i też przegral

Jeżeli gmina ma plan zagospodarowania przestrzennego to może tak być a u nas nie ma tego to mogą sobie blokować , projektantka mówiła , że wszędzie to samo jest każdemu wszystko przeszkadza , ostatnio się dowiedziałem , że te krowy które są już im przeszkadzają a mieszkam na końcu wsi .

3 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Na ile sztuk obiekt ze aż taki sprzeciw ? 

200 legowisk bo chce krowy i jałówki mieć w jednym budynku .

Opublikowano

Czasami gorsi sa starzy rolnicy którzy sami trzymali zwierzęta a teraz wszystko im smierdzi. Wiadomo nikt by nie chciał mieć obory pod nosem ale hałas z tego znikomy praktycznie poza dojarka żaden a i ją ledwo do slychac. Większe gnębienie to natarczywa krowa w rui ktora potrafi 2 dni mordę drzeć ale to i mnie wk wtedy to na hali glowa aż boli. smród z takich obory na zewnątrz raczej nie istnieje. Szambo mamy przykryte to przy samym szambie czuć ze jest ale to kilka metrów wokół i tyle. Ludzie to nie wiedzą do czego sie doj.... . U mnie teściowa potrafi powiedziec ze jej smród przeszkadza od gnoju a cale życie rypala przy tym. 

Opublikowano

Smród jest przy dużym zagęszczeniu we wsi, niech nikt nie mówi, że nie.

Ale do cholery to jest wieś. 

Nie podoba się komuś to niech wy***prza.

Niektórym się w d*pach poprzewracało.

W niedzielę jechałem na grzyby, niedaleko zajechałem do kolegi, wioska w kształcie kwadratu, ściana w ścianę obory po kolei. Jak tam jebie 😳  okna nie otworzysz. A bambry sami po kolei budują domki za wioską żeby uciec. 

Z której strony wiatr by nie zawiał to smród jest. 

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, lamboEVO100 napisał(a):

Powyżej 1000 zł i dopłaty właściciela to już chyba jak komuś pole pod kukurydzę na kiszonkę potrzebne, na zboża to nie ma sensu.

To ile bel potrzebujesz ? Nie myślałeś żeby przerobić na bezsciołowo ?

Blisko mnie było 12ha w jednym kawałku ziemia 3a/b za dwa tys za ha. Był nawet chłop u mnie ale zrezygnowałem. Na zbozu szału nie ma, paszy nie potrzebuje a przewalać tylko dlatego żeby mieć na papierze hektary szkoda zdrowia

Opublikowano

Większości zapewne nie chodzi o smród, a o to po co bamber ma być jeszcze bardziej bogaty...

Ja jak budowałem to po sąsiedzku babka się pruła, gdzie tylko pole orne jest.

Nawyzywała, latała po gminach i starostwach bo nie przyszło zapytanie o jej zgodę tylko informacja, że będzie budowa. A "łona się nie zgadza" bo może kiedyś sobie dom postawi tam i będzie śmierdziało. Babka 62 lata bez dzieci. 

Jak już nie było ratunku to na koniec zadzwoniła z mordą i powiedziała"a h*j wam w d*pę, budujta się, i tak do grobu ze sobą nie zabierzeta" 🙂 

Więc o co chodziło... Nie o smród, a po prostu o pojebaną zawiść. 

Nigdy chyba tego nie zrozumiem. 

• Like 6
Opublikowano (edytowane)

jestem rolnikiem mam bydło , system utrzymwania i sposób karmienia ma wpływ na smród no i zawsze jak idę obok koni czy dorożek to mi smierdzi i to bardzo jak wracam do domu po kilku dniach to mi smierdzi na podwórku moim bydłem i tak już jest , facet w Węgrowie też miał problemy z budową obory dodatkowo to było w obrębie miasta ale postawił , obok są galerie handlowe po sąsiedzku i zbtnio nie czuć 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Wystarczy się wyelegantować, jechać gdzieś w trasę jak ktoś gnojówe leje to zaraz nos wykręca. A jak się chodzi przy tym to już nie czuć. 

Dlatego można zrozumieć rozgoryczenie słoików na wsi, że mocno śmierdzi. Ale nie ma zrozumienia dla blokady takich inwestycji na wsi czy donosów i próbę uprzykrzania sąsiadom hodowli jako szkodliwe dla zdrowia i życia. 

• Like 2
Opublikowano

Tak naprawdę to gdzie te obory, kurniki czy chlewnie stawiać? W mieście nikt przecież tego stawiać nie chce. Na wsi jak jest juz dom, garaże i wiaty, plus stare budynki gdzie są utrzymywane zwierzęta to chyba jasne że chce się budować na tym siedlisku. Nikt nie będzie budował obory 2 kilometry za wsią gdzieś w polach bo po prostu jest to bez sensu. A teraz jest nagonka słoików to raz a dwa ci co im się nigdy nic nie opłacało i nie chciało to też im przeszkadza. Najlepiej mają ci co mieszkają daleko porozrzucani po polach. 

Opublikowano

Włoszczowa 2.47 RR 

Około 10k

Ale chyba cos kombinują bo od dawna jedna próba w miesiącu tłuszc wychodzi 3.8 a druga 4.8

Stałe powtarzający sie schemat 

Opublikowano (edytowane)

2,25 zl brutto z 5 % vat jak przekroczysz 25 tys litrów msc. Parametrów nie robią czyli  tluscz i białko bez znaczenia . Jakieś tam minimum maja ze ma byc ale nie pamiętam jakie. Jak do tej pory problemów nie bylo kasa na czas 

2,25 za sierpień. Za lipiec bylo 2,35 zl. 10 gr obniżyli 

I  nie osm tylko prywaciaż kombinator. 

5 godzin temu, plati napisał(a):

Włoszczowa 2.47 RR 

Około 10k

Ale chyba cos kombinują bo od dawna jedna próba w miesiącu tłuszc wychodzi 3.8 a druga 4.8

Stałe powtarzający sie schemat 

Za sierpień? To jakoe te paremtry na fv masz ?

Edytowane przez ubogiwladek