Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Znowu pod sklepem urzedowales??

Nie laz tam to menele nie będą się śmiać i po nocy będziesz mógł spokojnie spać a nie śnić o nieudanej nocy poślubnej.

Ty to Pomorze z daleka omijasz 😭

Edytowane przez jacus
Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał(a):

siostra jest szwaczką , firma zamknęła jedną szwalnie i przeniosła pracowników do drugiej bo była za mała obsada a i w drugiej jest roboty ful a brakuje krawcowych jest sporo maszyn wolnych a poniżęj 35 r życia nikt nawet nie zapyta o prace 

Ciekawe dlaczego?🤭

Niech zgadnę, płaca minimalna i do tego umowa zlecenie.

A praca krawcowej wcale taka lekka nie jest żeby tabuny stały w kolejce po pracę za minimalną stawkę

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, hubertuss napisał(a):

No ile z tych konkretów zrealizował Nawrocki gdzie ten tani prąd? A podatki od banków podnieśli a Nawrocki mówił, że nie podpisze podniesienia podatków to gdzie te konkrety?

No Nawrockiemu już dali czapkę i buty to może i my dostaniemy po czapce i parze butów.

Ech Dorotko arykapłanko propagandy, weź sobie przeczytaj swoje wypowiedzi co do 100 konkretów Tuska i będziesz wiedział jaką mieć skalę, chociaż wątpię, bo w 2 lata przebyłeś drogę od "mądrości" antypisowskiego opozycjonisty, po żałosny popaprański zmanipulowany ciemnogród

W dniu 4.12.2025 o 09:01, dysydent napisał(a):

ten wpis  nie jest @Takeda żadnym odniesieniem do Twego pytania czy nań odpowiedzią jakobym ograniczał się do tego typu muzyki; to raczej śladowy margines ale skoro @mirro ograniczył do italo disco to na ten raz - niech będzie

Nawet nie zakładałem możliwości takiego ograniczenia poznawczego

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

Nie laz tam to menele nie będą się śmiać i po nocy będziesz mógł spokojnie spać a nie śnić o nieudanej nocy poślubnej.

Ze mnie nikt się nie śmieje, w przeciwieństwie do małopolskiego gołodupca z zielskiem zamiast zboża i bebzunem większym niż u kobiety w ciąży xD 

• Like 1
Opublikowano

Konkrety - Polski chłop musi szybko zrozumieć .

Nie ma prostej odpowiedzi na pytanie, jakie działania mogą zapewnić ekonomiczną stabilność gospodarstw rolnych. Pewne jest jednak to, że rolnicy muszą postawić na współpracę, ponieważ otoczenie, w którym funkcjonują, prędzej czy później to na nich wymusi.

W latach 1990 do 2000 roku było małych sklepów sklepików i giełd warzywnych tysiące w Polsce .

Polski chłop sprzedawał swe płody na rynkach .

Rozwój jednej sieci zupełnie przemodelował niezależny handel detaliczny na terenach poza miastami. To jest na przestrzeni ostatnich 5–6 lat gigantyczna zmiana. Tylko w latach 2017–2023 liczba sklepów sprzedających żywność spadła o 27%, a ogólnospożywczych o około 30%. Natomiast liczba super- i hipermarketów wzrosła trzykrotnie. Ta rosnąca koncentracja na poziomie handlu detalicznego wymusza określone zapotrzebowanie na produkty, ponieważ jedno przedsiębiorstwo ma kilka tysięcy punktów handlowych .

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/pomoc-dla-rolnikow/koniec-samotnej-walki-rolnika-rynek-i-tak-go-do-tego-zmusi-2554760

Minister Rolnictwa - Krótkie łańcuchy dostaw - rosnąca siła polskiego rolnictwa lokalnego .

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/krotkie-lancuchy-dostaw--rosnaca-sila-polskiego-rolnictwa-lokalnego

Minister rolnictwa zapowiada nowe nabory dla rolników .

Minister zapowiedział przy tym, że po zakończeniu obecnych programów wsparcie dla sektora przetwórczego będzie kontynuowane poprzez kolejne nabory z Planu Strategicznego WPR, które mają ruszyć w połowie 2026 r. Mają one dotyczyć zarówno młynów, wytwórni pasz, jak i zakładów spożywczych oraz spółdzielni rolniczych.

Organizacje rolnicze przyznają, że dostępne programy są potrzebne, ale wskazują też, że wsparcie jest wciąż rozproszone, a polska gospodarka za słabo wykorzystuje potencjał przetwarzania surowców w kraju. Rolnicy oczekują spójnego planu odbudowy krajowego przetwórstwa oraz realnego wzmocnienia rolniczej spółdzielczości, która mogłaby zwiększyć ich pozycję na rynku i poprawić stabilność dochodów.

CZAS ZMIAN DLA POLSKIEGO CHŁOPA - JAK SIĘ NIE POZBIERA I NIE POSŁUCHA MINISTRA ZAMKNIE GOSPODARSTWO .

Opublikowano
6 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Ochnik. Kiedyś na studiach kupiłem sobie od nich kurtkę skórzaną  bo modne były 997 zł zapłaciłem gdzieś koło 2000 roku. Służyła mi z 10 lat i się trzymałą. Służyła by dalej ale raz gdzieś wilgotną do szafy powiesiłem i spleśniała 😄 Wszedłem teraz na ich stronę i dużo drożej nie jest.

Nie wiem czy wiesz ale ta firma szyje za granicami, Chiny Pakistan Turcja . Nie ma się czym podniecać 

Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał(a):

Ech Dorotko arykapłanko propagandy, weź sobie przeczytaj swoje wypowiedzi co do 100 konkretów Tuska i będziesz wiedział jaką mieć skalę, chociaż wątpię, bo w 2 lata przebyłeś drogę od "mądrości" antypisowskiego opozycjonisty, po żałosny popaprański zmanipulowany ciemnogród

Nawet nie zakładałem możliwości takiego ograniczenia poznawczego

Coś mądrego wynika z twojej paplaniny? Bo nie widzę takiego sensu. Może ten tani prąd od Nawrockiego cię kopnął i bredzisz?

Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Nie wiem czy wiesz ale ta firma szyje za granicami, Chiny Pakistan Turcja . Nie ma się czym podniecać 

Może i nie ma Issę czym podniecać zwłaszcza że to było 25 lat temu. Ale przynajmniej jeśli dzisiaj tam szyja to zarobią jacyś polscy projektanci itd. W przypadku Nawrockiego wszystko zarobią Niemcy. 

Opublikowano
8 godzin temu, hubertuss napisał(a):

NO nie tak jak Nawrocki was choćby z tym ubraniem

Głupota twoja jest niemierzalna😅

Z ubraniem będzie mi tu wyjeżdżał.

Gdyby tylko Tusek tak robił w bambuko jak prezydent Nawrocki to świat byłby piękny.

16 minut temu, galan99 napisał(a):

Tusk powiedział  prawdę .

A gadają że w życiu słowa prawdy nie powiedział, a tu masz.😆

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, witejus napisał(a):

Tak się zachowuje patriotyczny prezydent, gdzie pokazuje swój patriotyzm, a nie tylko o nim głośno krzyczy w niemieckiej czapeczce ... Jak to jest w pewnej katolickiej książce "Po czynach ich poznacie" ...

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/awaria-samochodu-macrona-wyjechal-nieopancerzonym-autem-podarowanym-przez-ambasadora/xlqrbnw

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ze mnie nikt się nie śmieje, w przeciwieństwie do małopolskiego gołodupca z zielskiem zamiast zboża i bebzunem większym niż u kobiety w ciąży xD 

W sumie to trzeba płakać że młody chłop nie potrafił babie dogodzic i mu uciekla.

Kurna rozumiem rozwód po latach ale po paru miesiącach?

Gdzie ty miałeś rozum żeby się żenić??nawet dzisiaj mało jest takich niedojdow 

Bo w spodniach na pewno nie😭🤣

Opublikowano
Teraz, jacus napisał(a):

W sumie to trzeba płakać że młody chłop nie potrafił babie dogodzic i mu uciekla.

Kurna rozumiem rozwód po latach ale po paru miesiącach?

Bo widzisz, lepiej się rozwieść na czas, niż męczyć się jak ty ze swoją, prać, sprzątać i gotować xD 

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał(a):

Patriota ma chodzić w zgrzebnej koszuli i łapciach z łyka? Kaczyński w starych butach chodzi, też źle.

Ale może sobie kupić nowe ubrania, nie musi chodzić w starych szmatach, ale Made in Poland, a nie Made in Germany ... Niemiec wróg. Ale niemieckie ciuszki gut, gut xD Mógł sobie kupić czapkę chińska, hiszpańska, francuska, to nie, snus wybrał niemieckie xD

Opublikowano

Tuska wy***ią .

Pracownicy sądów, którzy protestują przeciwko Żurkowi zostali wyrzuceni z Sejmu przez Straż Marszałkowską – skandal .

Lekarzom tez obniża płace .      Grabi sobie Premier .

Może być zdjęciem przedstawiającym tłum i tekst „ODDAJCIE PIENIĄDZE PRACOWNIKOM SĄDÓW”

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, witejus napisał(a):

Głupota twoja jest niemierzalna😅

Gdyby tylko Tusek tak robił w bambuko jak prezydent Nawrocki to świat byłby piękny.

A gadają że w życiu słowa prawdy nie powiedział, a tu masz.😆

Hahah mam niezły ubaw z was dzisiaj. Wasze szpagaty intelektualne że niemieckie ubranie Nawrockiego jest dobre bawią i śmieszą. 

Masz za to serduszko bo się uśmiałem jak z racylem rano. 😄

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Nie każde gospodarstwo musi przetrwać i tu nie ma znaczenia czy jest duże czy małe .

BĘDZIE SPRAWDZIAN DLA WIELU .:D Banki nie tak szybko dają KREDYTY ROLNIKOM jak sami rolnicy się chwalą idą i mają :DTrzeba być na tyle dobrej kondycji, nieprzekredytowanym   w okolicach dwóch tysięcy złotych przychodu z hektara -stu hektarów prowadzenie gospodarstwa rolnego nie ma sensu. Ja tego nie powiedziałem, ja tylko zostawiam taką kwestię do przemyślenia .  podkreśla dyrektor BNP Paribas .

KTO DA ROLNIKOWI KREDYT JAK NIE SPŁACIŁ WCZEŚNIEJSZEGO I DO TEGO MINĄ TERMIN SPŁATY ?.

Ekspert mówi rolnikom wprost: nie każde gospodarstwo ma przyszłość. Kto przetrwa? W branży rolnej w Polsce następuje moment poważnych rozstrzygnięć. Jak podkreśla Maciej Piskorski, dyrektor Departamentu Produktów Food and Agro w BNP Paribas: „Nie każde gospodarstwo rolne ma miejsce na rynku

– Według mnie w okolicach dwóch tysięcy złotych przychodu z hektara, to mówimy o stu hektarach. No i teraz znowu będzie: ‘nie, no co on gada’, bo by oznaczało, że poniżej stu hektarów prowadzenie gospodarstwa rolnego nie ma sensu. Ja tego nie powiedziałem, ja tylko zostawiam taką kwestię do przemyślenia – wyjaśnia przedstawiciel BNP Paribas.

Kto przetrwa?

Piskorski nie mówi wprost, że mniejsze gospodarstwa powinny zniknąć, ale stawia warunek: albo realny pomysł na rozwój, albo alternatywa poza rolnictwem.

– Albo zaczynamy o tym rozmawiać uczciwie i mówimy, jaki mamy pomysł na polskie rolnictwo, bo jaki mamy pomysł na małe gospodarstwa. No bo jeżeli one mają przestać prowadzić gospodarstwo, to znaczy co mają zrobić? No trzeba jakąś propozycję na stół położyć – ocenia i zwraca uwagę, że decyzje są szczególnie trudne w gospodarstwach wielopokoleniowych:

– Jeżeli to jest wielopokoleniowe gospodarstwo i powiedzenie, że ma ktoś przestać prowadzić gospodarstwo, to rozumiem – często się może w oku zakręcić łza, ale może właśnie warto o tym rozmawiać – dodaje.

Jednocześnie zaznacza, że zanim rolnik uzna, że nie ma pomysłu na swoje 20–40 ha, warto porozmawiać z doradcą finansowym w banku i poszukać szansy dzięki inwestycjom.

Kredyt nie dla każdego. Piskorski o realnej ocenie rolników

Piskorski podkreśla, że pierwszym krokiem zawsze jest ocena zdolności kredytowej – niezależnie od tego, czy rolnik ma już podpisaną umowę z ARiMR.

– To nie jest tak, że ktoś jak ma podpisaną umowę z Agencją, to idzie do pierwszego, lepszego banku i mówi: ‘Oto mam umowę z ARiMR i proszę mi dać kredyt’. To tak nie działa. Trzeba być na tyle dobrej kondycji, nieprzekredytowanym, zwracam uwagę szczególnie w parabankach, bo nam to wszystko później wychodzi i jest problem – podkreśla dyrektor departamentu produktów agro banku BNP Paribas.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/ekspert-mowi-rolnikom-wprost-nie-kazde-gospodarstwo-ma-przyszlosc-kto-przetrwa-2554762

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał(a):

kilka dni temu była rozmowa o cenach węgla więc tu jest dowód na  wpis Krzysztofa https://biznes.interia.pl/finanse/news-ceny-wegla-w-2025-roku-spadly-o-70-procent-gdzie-kupic-najta,nId,22463780#google_vignette W województwie dolnośląskim węgiel orzech można kupić już od około 340 złotych za tonę, ale to produkt importowany o niższej kaloryczności. Węgiel krajowy z kopalń Ziemowit czy Mysłowice-Wesoła kosztuje tu 450-600 złotych. W województwie śląskim, w składach w Katowicach czy Bytomiu, tona orzecha zaczyna się od 470-500 złotych.