Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

i jeszcze do mojego poprzedniego posta - tego z cytatami z @DTaras i @Ulman

czy wiecie że obecnie podatki w Polsce co wcale nie są najwyższe z całej xujni; otóż podatki obecne na terytorium Polski pono są wyższe niż były podczas niemieckiej okupacji w czasie drugiej wojny?

być może padłem ofiarą fejku bo nie zweryfikowałem tej informacji z neta (już nie pamiętam skąd) tylko jakoś mi się nie chce weryfikować bo wydaje się nader prawdopodobna
no ale gdyby komu się kiedy zechciało to chętnie skorzystam i metodologii i samego wyniku ew badań

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

6,52 u mnie.

A najlepsze jest to że Orlen 6.40 kilkanaście km dalej już nie Orlen 5.95 wczoraj było dzisiaj nie wiem także wiecie o co chodzi...trzeba jednak do Skolima 🤣

Edytowane przez MariuszDe
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, dysydent napisał(a):

i jeszcze do mojego poprzedniego posta - tego z cytatami z @DTaras i @Ulman

czy wiecie że obecnie podatki w Polsce co wcale nie są najwyższe z całej xujni; otóż podatki obecne na terytorium Polski pono są wyższe niż były podczas niemieckiej okupacji w czasie drugiej wojny?

być może padłem ofiarą fejku bo nie zweryfikowałem tej informacji z neta (już nie pamiętam skąd) tylko jakoś mi się nie chce weryfikować bo wydaje się nader prawdopodobna
no ale gdyby komu się kiedy zechciało to chętnie skorzystam i metodologii i samego wyniku ew badań

https://www.powiatbuski1939-1945.pl/podatki-daniny-kontrybucje-i-monopole-w-generalnym-gubernatorstwie/

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, jahooo napisał(a):

nie ma w tym żadnej statystyki proporcjonalnej np jaki procent dochodów pozostawał dysponowalny dla podatnika i podobnych sucho matematycznych danych tak że moją sugestię

41 minut temu, dysydent napisał(a):

podtrzymuję nadal bo ten artykuł/opracowanie nie zawiera wartościowych porównawczo danych aby można było fiskalizm okupacyjno wojenny porównać z obecnym

i dygresja - dziwnie swojsko tam wyglądają i podatek od tytoniu alkoholu a zwłaszcza cukru
no na razie chyba jeszcze nie ma akcyzy na te tubki i bibułki do skręcania jointów? czy może już i na to jest? bo że kwestia tylko czasu że będzie to pewne; na wszystko będzie na co tylko się da haracz fiskalny nałożyć będzie nałożony
jeszcze tak daleko sprawy nie zaszły aby zostało to rozwalone  nawet ew wojną czy totalnym nieposłuszeństwem obywatelskim; za dużo i zbyt duża większość uważa że ma do stracenia poprzez rozwalanie systemu to i system m się coraz lepiej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, dysydent napisał(a):

nie ma w tym żadnej statystyki proporcjonalnej np jaki procent dochodów pozostawał dysponowalny dla podatnika i podobnych sucho matematycznych danych tak że moją sugestię

podtrzymuję nadal bo ten artykuł/opracowanie nie zawiera wartościowych porównawczo danych aby można było fiskalizm okupacyjno wojenny porównać z obecnym

i dygresja - dziwnie swojsko tam wyglądają i podatek od tytoniu alkoholu a zwłaszcza cukru
no na razie chyba jeszcze nie ma akcyzy na te tubki i bibułki do skręcania jointów? czy może już i na to jest? bo że kwestia tylko czasu że będzie to pewne

a nie przypomina ci tu nic , że rodziny wielodzietne nie miały ulg w podatku (u nas takich nie ma, po za kartą DR)

opodatkowane jest wszystko, co słyży do wyrobu papierosów, bibułki, filtry etc

tak jak za okupacji każda sztuka hodowana w gospodarstwie musi mieć kolczyk zarejestrowany w urzędzie, a za jego brak lub hodowlę wogóle bez kolczyka - wysokie kary

pedzenie bimbru nadal jest silnie ścigane, a za obecnego rządu jakby o wiele bardziej

małe gospodarstwa są bardziej opodatkowane niż duże - tu niewiele się zmieniło

a najlepsze - że to całe skur.... jest wymierzane obywatelom rękami niby polskiego rządu i polskich urzędników, mimo, że wskazówki płyną bezpośrednio z Niemiec

o tu masz trochę procentów 

https://innpoland.pl/142109,prof-robert-gwiazdowski-wypomina-ze-za-okupacji-podatki-byly-nizsze

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
41 minut temu, MariuszDe napisał(a):

A najlepsze jest to że Orlen 6.40 kilkanaście km dalej już nie Orlen 5.95 wczoraj było dzisiaj nie wiem także wiecie o co chodzi...trzeba jednak do Skolima 🤣

Wsadzę kij w mrowisko: a potem szukanie dodatków do paliwa, aby nie zamarzło itp.

PS Mariusz, to nie do Ciebie, po prostu pasuje tu Twój post.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, nie napisał(a):

po-paprańcy maja tyle sukcesów, że muszą chwalić się inwestycjami pisu :D 

A PiS chwalił sie inwestycjami POpaprańców xD Bo sami to zbudowali CPK, Izerę i elektrownie w Ostrołęce xD A, Obajtek jeszcze kupił działki pod elektrownie atomowe xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jahooo napisał(a):

wskazówki płyną bezpośrednio z Niemiec

do kogo mamy pretensję? samiśmy żebrali aby do xujni nas dopuszczono, no ja nie głosowałem w "tamtym" referendum za, no ale zostałem przegłosowany i o ile mam sporo wątpliwości co do rzetelności kolejnych później wyborów to wtedy nie było potrzeby niczego fałszować. Naprawdę większość chciała do tej xujni mimo że byli obdartusami i w części robotniczej zdegenerowanymi przydatnościowo do czegokolwiek pokomuszymi degeneratami kombinatorami a nie profesjonalistami w czymkolwiek. Były wtedy powszechne głosy aby "uczyć się od zachodu" no to was nauczono gdzie wasze miejsce :D a teraz opamiętanie? w najśmielszych marzeniach ówczesne unijne kacyki nie przypuszczały że owo opamiętanie przyjdzie tak późno co i tak nic nie zmienia bo nawet dużo wcześniej było by za późno aby obronić choć część sprawczości we własnym kraju,
słyszał ktoś ostatnio nawet bodaj o czymś takim jak referendum nieodwołalnie wiążące polski rząd do czegokolwiek?

za późno robaczki na stawanie kantem tym co mają nas wszystkich w garści a Trump okazał się naprawdę ruskim agentem i ... no co? znikąd pomocy i trza bedzie zemrzeć? a no trza bedzie w beznadziei na odbudowę pozycji Polski bodaj takiej jaką miała zaraz po 1918-ym

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Wsadzę kij w mrowisko: a potem szukanie dodatków do paliwa, aby nie zamarzło itp.

PS Mariusz, to nie do Ciebie, po prostu pasuje tu Twój post.

Spoko nie obraziłem się...👍

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A PiS chwalił sie inwestycjami POpaprańców xD Bo sami to zbudowali CPK, Izerę i elektrownie w Ostrołęce xD A, Obajtek jeszcze kupił działki pod elektrownie atomowe xD 

A za wszystkim stoi Kaczyński z kotem i księża pedofile.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, jacek1296 napisał(a):

jak dla kogo

dla mnie gimbozowo prostacki rodem z paszkwilowatej propagandy gebbelsowskiej czy później stalino... właściwie to postalinowska propaganda była już bardziej wyrafinowana choć też śmierdziała onucowym humorem no ale zawsze to onucowy ruski humor jest i będzie finezyjniejszy od kloacznego germańsko niemieckiego :P

Niemiec poważniej wygląda gdy chce być dowcipny od kacapa który chce zachować powagę i tylko tyle ich różni że kacap sam w sobie jest dowcipem gdy szkop zawsze szkopem zostanie jak by się nie starał udawać luzaka - co też aż z gruntu śmieszne; tylko tyle i aż tyle

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano
52 minuty temu, Roman176 napisał(a):

twój mózg .... propo też jesteś tak głupi ze będziemy udawać ze nic nie wiemy ?  

a co wiemy i zkond? Jakie masz poctawy że piszesz o wysadzeniu?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tu akurat tylko ten pierwszy xD 

no tak; Kaczyński może i przejawiał zainteresowanie księżmi pedofilami ale bez wzajemności
no ale w sumie to na jakiej podstawie miałby na takowe liczyć? w tym wieku? o księżach gerontofilach - póki co - nikt nie słyszał :P

no ale w obliczu drastycznie spadającej dzietności to i ci pierwsi księża też mają nielekko; nawet zaczynają wzajem donosić na współpedofili z "branży", i tak dobrze wiemy że to nie z uczciwości a tylko dla wycięcia konkurencji na coraz "pośniejszym" rynku

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
nie napisał:

było tłumaczone w chwili zdarzenia, więc odśwież sobie sprawę i nie rób z siebie idioty

Oczywiście, że było i wyszło z tego tyle iż spotkalo się na drodze dwóch wartych siebie osłów. Został skazany? o ile wiem mandatu nie przyjął czyli była lub będzie sprawa.

Krzysztof81 napisał:

Chodzi o propagowanie homosexualizmu jako czegoś normalnego a nawet wartego pochwały i tym podobne

W jaki sposób można propagować homoseksów? Toć to nie kwestia wyboru. Że jest to coś zwyczajnego się zgodzę ale ujętego w normach? Zależy od norm.