Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, EppS napisał(a):

Takie tajne te rozmowy ale Ciebie wtajemniczyli jak rozumiem. Widzę że wolisz być pasywno uległy wobec kraju który otwarcie nam grozi, a nawet podejmuje działania, zawsze w historii Polski byli tacy ludzie teraz dodatkowo mają internet. I jeszcze to porównanie Polski jako kundla przechodzi ci to przez gardło ? i to do kraju który ma PKB Włoch. latest?cb=20220817213056&path-prefix=pl

Nie rozumiem co powiedziałem niezgodnego z prawdą. Jakbyś mi mógł to przytocz jakąś wypowiedź w której otwarcie nam ktoś grozi? Natomiast porównanie które zastosowałem  nic szczególnego, porównanie jak porównanie. Jakbyś trochę ruszył głową to byś zrozumiał że chodzi mi o zachowanie polityków .Nie wchodź mi tu sferę jakiś moralnych pouczeń, bo u mnie przed chałupą nie wisi flaga UE , Rosji czy Ukrainy tylko Polski.

Edytowane przez karol19920
Opublikowano

Poczytaj choć co drugą wypowiedź Miedwiediewa to zrozumiesz. "Polska dalej będzie dojadać jak kundel" serio ? to potrzebuje jakiejś interpretacji ?

Opublikowano

Coś ty się tak uczepił tego mojego porównania. Chyba wyjaśniłem wyżej co to znaczyło. Mam problem z tym że wszystkie państwa wkoło podchodzą do tego bardzo umiarkowanie, żeby nie powiedzieć spokojnie. My natomiast idziemy na całość 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał(a):

Akurat ten rejon Polski mógłby przypadkiem opowiedzieć się za Rosją, sąsiadów to Zachód dokładnie wystawił tak samo jak nas w 1939 r.

Weź mi logicznie wytlumacz o co Ukraińcy obecnie walczą, skoro system polityczny jest , był !!! u nich prawie taki sam jak rosyjski tylko większe złodziejstwo i dziadostwo jak w Rosji???, mało tego kilka mln UA pracowało w Rosji że względu na większe zarobki, zaczynam obecnie wątpić w zdrowy rozsądek większości szarych Ukraińców Tak nawiasem spędziłem tam 10 lat ( Rosja,Ukrai

To co napisałeś jak ulał pasuje w drugą stronę ,czyli jak by nas niemcy napadli też byś nie miał powodu do obrony?

Opublikowano

w styczniu zawsze jest słaby handel na wieprzowinę i cena też zwykle najniższa w roku.

Poza tym zakłady lubią dramaty na styczeń organizować. Rok temu była pryszczyca , teraz asf. Asf  jest najlepszym straszakiem.

ogólnie chłop ma się bać cały czas, bo wtedy jest potulny i oddaje za darmo albo dopłaca. 

Aktualnie najlepiej jest wakacje sobie zrobić, niech sobie na tuczach produkują tuczniki z dokładką

Druga kwestia jest taka że wolnego rynku jest procentowo coraz mniej. Jak zakłady mają zagwarantowany towar (nawet w wysokiej cenie), to po co mają płacić rolnikom z wolnego rynku dobrą stawkę? Płacili by gdyby nie mieli wystarczająco

• Like 3
Opublikowano
20 minut temu, karol19920 napisał(a):

U mnie ostatnia odstawa zaplanowana na 17 grudnia. Ciekawe co jeszcze się do tego czasu wydarzy ... Potem  prawie miesiąc stagnacji w handlu

U nas 9 .12 i po tym nawet niech smoki żużlem srają , następna odstawa 08.01.26 prawdopodobnie 

Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał(a):

A oczyma chcesz pisać skoro co do cen nie mamy nic do powiedzenia, za chwilę to będziesz czapkowac żeby w ogóle zakład raczył zabrać tuczniki, mamy pośrednika który odbiera ok 10 tys sztuk tyg i taka sytuacja jak obecnie zaczyna się robić to była podobna na przełomie 21/22 r( przynajmniej mówił tak tydz temu)

Na pewno nie o polityce itp. bo to akurat nic nie wnosi do tematu.

Na razie odbierali, jak ktoś będzie miał na święta do sprzedania to już może być gorzej.

Teraz z tym asf w Hiszpanii to ta sama sytuacja się robi co w 2020 jak był asf u Niemca. Wtedy bodajże tucznik najniżej po 3,5zł był w Polsce.

A Hiszpanii już obniżyli na 1.1 euro za żywą, czyli pewnie to mięso już jedzie.

Opublikowano
2 godziny temu, Ulanek napisał(a):

w styczniu zawsze jest słaby handel na wieprzowinę i cena też zwykle najniższa w roku.

Poza tym zakłady lubią dramaty na styczeń organizować. Rok temu była pryszczyca , teraz asf. Asf  jest najlepszym straszakiem.

ogólnie chłop ma się bać cały czas, bo wtedy jest potulny i oddaje za darmo albo dopłaca. 

Aktualnie najlepiej jest wakacje sobie zrobić, niech sobie na tuczach produkują tuczniki z dokładką

Druga kwestia jest taka że wolnego rynku jest procentowo coraz mniej. Jak zakłady mają zagwarantowany towar (nawet w wysokiej cenie), to po co mają płacić rolnikom z wolnego rynku dobrą stawkę? Płacili by gdyby nie mieli wystarczająco

ah to dokładanie , całe życie się dokłada a nadal jest z czego dokładać 

Opublikowano
8 godzin temu, krycha1423 napisał(a):

Na razie odbierali, jak ktoś będzie miał na święta do sprzedania to już może być gorzej.

Teraz z tym asf w Hiszpanii to ta sama sytuacja się robi co w 2020 jak był asf u Niemca. Wtedy bodajże tucznik najniżej po 3,5zł był w Polsce.

To u nas już od 0,9 euro w cennikach za żywa, to powinno w drugą stronę jechać. Propozycje od 4.6 do 5 netto na przyszły tydzień.

Opublikowano
9 godzin temu, krycha1423 napisał(a):

Akurat polityka w tym przypadku chyba ma największy wpływ na ceny podam prosty przykład 04.02.2022 cena klasy E całe 4.8 zł i 14.03.2022 ta sama E klasa została wyceniona 8,9 zł, możesz napisać co się wydarzyło w hodowli trzody chlewnej że w ciągu miesiąca nastąpił wzrost ceny o 90%????

• Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, ws71 napisał(a):

Akurat polityka w tym przypadku chyba ma największy wpływ na ceny podam prosty przykład 04.02.2022 cena klasy E całe 4.8 zł i 14.03.2022 ta sama E klasa została wyceniona 8,9 zł, możesz napisać co się wydarzyło w hodowli trzody chlewnej że w ciągu miesiąca nastąpił wzrost ceny o 90%????

Ma wpływ, ale większość postów się do tych wpływów nie odnosi. 

No wiadomo co się w tym czasie działo, ale duży wpływ miał asf w niemczech i  przez brak opłacalności tysiące gospodarstw zrezygnowało z hodowli i surowca zabrakło, teraz może być podobnie. 

Co do obecnych cen to 4.6-4.8 

Opublikowano

Rynek uboju świń nadal rozwija się głównie zrównoważony, dzięki czemu ceny świń ubojowych nadal pozostają niezmienione.

Wpis z vezg z dziś, czy jest szansa że w tym tygodniu cena nie spadnie ?

Opublikowano
55 minut temu, andrzejek123 napisał(a):

To jest sk***ysynstwo jak giełda poleci to znów -50 

W agrobiznes propaganda poszła że w całej Europie jest znadprodukcja świń 🙆‍♂️ ponos europejscy analitycy tak wyliczyli...Może policzyli razem ze świniami w  europarlamencie🤔 

Opublikowano (edytowane)

Przy tak niskich cenach ziarna i wcześniej wysokich cenach tucznika nadprodukcja musiała wystąpić . Pytanie tylko o ile 

Edytowane przez STACH1234
m
Opublikowano
2 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

W agrobiznes propaganda poszła że w całej Europie jest znadprodukcja świń 🙆‍♂️ ponos europejscy analitycy tak wyliczyli...Może policzyli razem ze świniami w  europarlamencie🤔 

a po co Ci analitycy jak każda świnia ma kolczyk i wiadomo ile jest,to matematyka a nie prognozy

• Thanks 1
Opublikowano

A pod tym Piotrkowem Tryb. co to niby ktoś podrzucił tego dzika to i tak strefy asf im wprowadzili. Czyli co - ktoś może sobie rozwozić po całym kraju chore dziki a na końcu rolnik i tak za to odpowiada?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, kopin napisał(a):

hiszpanie szybko nie pozamykają hodowli,jak nie wrócą do chin  przez ASF to mięso będzie w cenie najgorszej karmy dla psa i tyle

Kilkanaście dużych ferm zostało objęte kwarantanną, ogniska  wśród dzików mnożą się jak króliki na dzień dzisiejszy już 11 , czyli jak nic się więcej nie wydarzy dalej to może rozejdzie się po kościach, w końcu to Hiszpanie brylowali jako główni doradcy w sprawach ASF w Polsce😉, sami walczyli z nim ponad 30 lat, co ciekawe wykryty szczep wirusa obecnie nie występuje na terenie Europy, pochodzi z początku jego ekspansji na teren Europy 

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Nie wolno polować na dziki .

Na terenie pow. piotrkowskiego wydano rozporządzenie, które wstrzymuje polowania na dziki z uwagi na wykrycie wirusa ASF w tuszy dzika odnalezionej w gm. Rozprza. – Jeżeli będziemy czekać, ta choroba prędzej czy później się rozniesie – apeluje Janusz Terka z Solidarności Rolników Piotrków.

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/to-sie-zle-skonczy-rolnik-ostrzega-przed-decyzja-wladz-2554846?fbclid=IwY2xjawOj6qpleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBDZkpoMlNpOW1kZDQwNGJ5c3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwM