Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, Sadek napisał(a):

Z ostatniej sprzedaży 80,9% i mięsność 59,8%.

A zwazyles przed sprzedazą ?

23 godziny temu, Skowron16 napisał(a):

Panowie u was tez weterynarz za wizytę po godzinie 21 liczy sobie 100ł drożej 

To jest haracz NIC WIECEJ !!! I nikt za to sie nie wezmie 

Opublikowano
W dniu 14.06.2025 o 22:37, Sadek napisał(a):

Nie z kosmosu taką informację uzyskałem.

A możesz mi powiedzieć jak wyliczyć wybicie bez wagi sprzedażowej, bo ja nie potrafię?

Na rozliczeniu pobojowym ta firma podaje wagę żywą która wjechała na zakład i wage pobojową i na tej podstawie podają wydajność i mięsnośc.

Pierwszym kwartale ubiegłego roku zakończyłem sprzedaż do firmy oszukującej dla przykładu tucznik 162 kg po boju miał 116 i nie było żadnej konfistaty częściowej wydajność mojej wagi wyszła 73% u nich oczywiście 78,7

Każde podejrzane sztuki zbyt lekkie lub zbyt ciężkie zawsze ważyłem osobno

Rok wcześniej zdarzyło się że tucznik waga brutto 150 kg u nich po wybiciu miał 120, 1 czasem nawet 121

Zawsze były sprzedawane najedzone odbiór  około 9 a ubój  następnego dnia około5

Rok wcześniej tucznik ważący 150 kg brutto na wadze potrafią wybić się na 120,1 do 121 kg

Opublikowano

Był czas że ważone były wszystkie, teraz sporadycznie raz na jakiś czas, ale wybicie na podobnym poziomie.

Dlatego nieraz się zastanawiam dlaczego część sprzedaje na wagę żywą, ale przy wybiciu 73% to faktycznie na żywą jest lepiej pod warunkiem że nie oszukają na wadze 😉.

6 minut temu, wielkopolanin04 napisał(a):

Tez macie bombardowanie SMS owe o super ofertach na warchlaki w superstusach zdrowotnych?

Nigdy w życiu nie kupiłem warchlaka 

Przedstawiciel z jakiejś firmy mi oferował ale żadnego SMSa nie dostałem.

Opublikowano
6 godzin temu, wielkopolanin04 napisał(a):

Genetyka bez zmian skład paśzy bez zmian a po zmianie odbiorcy wydajność z 73 na 78.5--79.

Normalnie cud .

No i mięsność o 1.5% większa

Czyli są zakłady które nie do końca są uczciwe.

Opublikowano
20 godzin temu, wielkopolanin04 napisał(a):

Genetyka bez zmian skład paśzy bez zmian a po zmianie odbiorcy wydajność z 73 na 78.5--79.

Normalnie cud .

No i mięsność o 1.5% większa

U mnie tucznik nie może przekroczyć 142,5 kg na brutto żeby półtusza zmieściła się w 120 kg

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ws71 napisał(a):

U mnie tucznik nie może przekroczyć 142,5 kg na brutto żeby półtusza zmieściła się w 120 kg

Bezpośrednio od karmnika to gratuluję wybicia. 

Ja osobiście postawiłbym sobie paletę z premixami obok wagi i sprawdzał wagę przekładając woreczki  czy nie ma w jakimś zakresie wagowym  przekłamania

Edytowane przez wielkopolanin04
Opublikowano
1 godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

84 wybicie, grubo.

Źle to liczysz,  napisałem wyraźnie nie może przekroczyć , właśnie trafiają się sztuki ok 83 % i wtedy druga klasa , przy standardowych 80% to bezpieczne robi się 144,5 a waga wadze nie równa i zawsze te 1,5 kg +- trzeba liczyć na sztukę , pchałem przez 17 lat na jeden ZM i wybicie średnie z tych lat to 82 % ,76-78 % to miałem w 1997 r przy miesnosci średniej 47% , trochę mnie dziwią te wasze przeboje z wybiciem  , u nas z wagą lubią kombinować i tak jak nie ma świń to półtusza do 122 kg przechodzi w 1 jak jest nadmiar to i 120,1 i już jest 2, jest gość na TT z okolic który odstawiając do Skiby zwyczajne polskie pbz,wbp wyciąga prawie 83%

Opublikowano
31 minut temu, ws71 napisał(a):

Źle to liczysz,  napisałem wyraźnie nie może przekroczyć , właśnie trafiają się sztuki ok 83 % i wtedy druga klasa , przy standardowych 80% to bezpieczne robi się 144,5 a waga wadze nie równa i zawsze te 1,5 kg +- trzeba liczyć na sztukę , pchałem przez 17 lat na jeden ZM i wybicie średnie z tych lat to 82 % ,76-78 % to miałem w 1997 r przy miesnosci średniej 47% , trochę mnie dziwią te wasze przeboje z wybiciem  , u nas z wagą lubią kombinować i tak jak nie ma świń to półtusza do 122 kg przechodzi w 1 jak jest nadmiar to i 120,1 i już jest 2, jest gość na TT z okolic który odstawiając do Skiby zwyczajne polskie pbz,wbp wyciąga prawie 83%

Grzesiu dobrze policzył matematyka to nie język polski gdzie wiesz można sobie interpretować dowolnie

Opublikowano

Dobrze liczę. Dlatego, że mi się klasyfikacja wydawała podejrzana od 10 lat sprzedaje na żywo, kilka razy sprzedałem w tym czasie na wbc i widać było jak oszukują. Tam gdzie sprzedaje na żywo mam możliwość sprawdzić jaka każda sztuka ma mięsność i wybicie. Wyniki zawsze są lepsze niż jakbym sprzedał te same świnie gdzie indziej na wbc.

Opublikowano
29 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Dobrze liczę. Dlatego, że mi się klasyfikacja wydawała podejrzana od 10 lat sprzedaje na żywo, kilka razy sprzedałem w tym czasie na wbc i widać było jak oszukują. Tam gdzie sprzedaje na żywo mam możliwość sprawdzić jaka każda sztuka ma mięsność i wybicie. Wyniki zawsze są lepsze niż jakbym sprzedał te same świnie gdzie indziej na wbc.

Czyli sprzedajesz na żywo bez żadnych potrąceń? Pierwszy raz spotykam się że stwierdzeniem że na żywo wyjdzie więcej jak przy tuczniku 59% miesnosci i wybiciu na poziomie 82 % sprzedanym poubojowo, w jaki n sposób oszukują możesz trochę naświetlić ten problem , mam na myśli duże zakłady typu Skiba,Marcinkowscy, Łuków, pomijam celowo Animex bo tam zdarzają się różne cuda w czasie rozładunku,oczekiwanie na ubój a to ma duże znaczenie w końcowej ocenie 

Opublikowano

Sprzedaje na żywo i wiem że na tym zakładzie świnie mają 58-60 mięsności i wybicie pod 80, a te same świnie sprzedawane na wbc w inne miejsce miały wybicie 78, nawet 76. To sprzedając na żywą wychodzi mi więcej. Potrącenie z wagi 1 procent, ale zawsze mam pełne paśniki przy sprzedaży, a od rampy do wagi 50 metrów.

Opublikowano
14 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Sprzedaje na żywo i wiem że na tym zakładzie świnie mają 58-60 mięsności i wybicie pod 80, a te same świnie sprzedawane na wbc w inne miejsce miały wybicie 78, nawet 76. To sprzedając na żywą wychodzi mi więcej. Potrącenie z wagi 1 procent, ale zawsze mam pełne paśniki przy sprzedaży, a od rampy do wagi 50 metrów.

Głównym problemem jest jak w danym zakładzie jest to liczone ile jest odcinane z półtuszy tu panuje prawdziwa samowolka , u niektórych z uszami, w którym miejscu obcinane są kończyny temat rzeka , odstawiałem do wyżej wymienionych zakładów to różnica była do 1 %, oczywiście wszystkie te wyniki na oparte na własnej produkcji prosiaku