Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Wiesio80 napisał(a):

A miałeś taki ładny... i sprzedałeś...

Byłem jego wspolwlascicielem 

Za duży na me ranczo,jak większość rzeczy które kupiłem z myślą rozwinięcia.

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał(a):

Byłem jego wspolwlascicielem 

Za duży na me ranczo,jak większość rzeczy które kupiłem z myślą rozwinięcia.

Teraz i ja bym się zastanawiał czy go nie kupić🤔 on był na hydraulicznym posuwiie?

Opublikowano
Godzinę temu, Michał18 napisał(a):

Kobieta nie jest od fizycznej pracy . To chłop powinien zarabiać jak go nie stać to  powinien zostać kawalerem . 

Całe szczęście że Cię nie stać i się nie rozmnozysz filozofie z pod krowiego ogona 🤣

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Wiesio80 napisał(a):

Teraz i ja bym się zastanawiał czy go nie kupić🤔 on był na hydraulicznym posuwiie?

Tak, naprawdę masywny sprzęt.Prosta budowa, łańcuchy zwykłe, naciąg od czoła

Szkoda że nie miał wałków pionowych.
Ja nie miałem  czym ciagac 

Edytowane przez Baks00
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, ZetorMisio napisał(a):

Nie żebym się wtrącał, ale jak masz coś chęć od Ratka kupować to obejrzyj dokładnie czy tam że spawarka za dużo nie podchodził do niego. Wystarczy wspomnieć że kilka lat temu chciał sprzedać paleciak w której jedna z wideł była spawana. 🤦 

Przecież Radek to jest luks spawacz 🤷😉

Obejrzymy, przemyślimy, zdecydujemy🤷...a może Radosław kwotę rzuci, że nie będę z nim nawet gadał 🤔

• Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

🤷

y🤷 Radosław kwotę rzuci, że nie będę z nim nawet gadał 🤔

.....tylko podpinam przyczepkę,wsiadam w auto i w drogę 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

a czy ja mówię że u ciebie? tak WAWA będzie plucha a Kraków zasypany. w poniedziałek przyznasz racje

Czy ja wszystkim muszę przyznawać rację zamiast mieć własne zdanie na dany temat? 

Jesli będzie padać przez tydzień to owszem śnieg się utrzyma jednak ja sprawdziłam to będzie padać od czasu do czasu temperatura też będzie się wachać na plusie w dzień w nocy na minusie więc jest większe prawdopodobieństwo że śnieg ci się nie utrzyma jak byś chciał. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

sonce pieknie swieci,zimno,bez wiatru.

2 godziny temu, Popier96 napisał(a):

@jacus jak tam sypie kukurydza w instytucie? Bo szałowe to te kukurydze nie były, a dzików w opór w nich jak tylko między polami wieczorem się przejeżdżało. 

nie wiem czy sie smiac czy plakac ...bo to za nasze pieniadze sie bawia.

6 ton z ha to na razie najlepszy wynik...k**wa.. 6 ton na takich polach.

na gorszych 3 ton mokrej..

debile kazai pracownikom dawac w podsiewacz po 200 kg mocznika..

pszenica kolo 5 ton a rzepak 2,5 t z hektara zbierali

2 godziny temu, konteno napisał(a):

584610919_1315887640582355_6339959845013

kiedy mi sie taki tydzien trafil ??

chyba jak w sanatorium bylem ..

Opublikowano
59 minut temu, Baks00 napisał(a):

.....tylko podpinam przyczepkę,wsiadam w auto i w drogę 🤔

Ty masz pierwszeństwo...a ja to, jak Wam nie wyjdzie...i to jeszcze ewentualnie...

Opublikowano
8 minut temu, malaczarna napisał(a):

Co z nimi nie tak?

Miastowy nie ma czasu tego poryzac a śnieg i mróz ma być...

IMG_20251026_102020.jpg

Idealnie na śniegi. Po co w tym grzebać przed zimą? Co będzie siane?

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Pierwszy test

Pierwsze odkręcenie

Kupiony do odkręcania sprzęgiełko i koła magnesiwego

Ale ma jepnięcie

Rwie i śruby w kole traktora

IMG_20251119_085729.jpg

Gisama trza było brać. Tutaj da się wsadzić jakąś lepsiejszą baterię?

Opublikowano
Bezduszna napisał:

3 minuty temu, 6465 napisał(a):

No żeby jeszcze kobieta szyby w traktorze myła 🙆 no ja myslał że takie rzeczy tylko u Piotera. 

Nie tylko u Piotra ile ja razy ja widzę że kobieta nie ma prawa głosu swojego wypowiedzieć ponieważ tylko mężczyzny głos się liczy i nikogo innego. 

I jeszcze nie może mieć prawa posiadania własnych pieniędzy. 

Nawet nie może sobie nic kupić ponieważ to partner decyduje to on przecież zarabia pieniądze nie ona. 

równouprawnienie jest

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nikt nie lubi skrajnych warunkow

Ja w ogóle nie lubię zimy i śniegu. 

6 minut temu, jacus napisał(a):

pszenica kolo 5 ton

Tyle to w okolicy zbierają ci co sypią 100kg N i nie wiedzą co to odgrzybianie a co to obornik to już prawie zapomnieli.

Kurła, paczka kilowa nasion lucerny, wiadereczko 3 kilo wapna do posypania przed ulami, zakwaszacz i witaminy i 103zł poszły... Ale nasiona buraków pastewnych zamówione, koniczyny perskiej też... Trza ziemniaki zamówić i jakieś deko nawozu kupić.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, 6465 napisał(a):

Jakie pyry namawiasz, które dobre żółte?

Vineta pod handel, Jurek albo Tajfun dla siebie, trochę Red Soni i Denara na wczesne. W przyszłym roku ziemniaków będzie połowę mniej niż w tym a docelowo to będzie 1/8 tego co było w tym roku.

Opublikowano
5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

równouprawnienie jest

Oczywiście jest w jakimś stopniu równouprawnienie. 

Jednak są wyjątki od reguły. 

12 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nikt nie lubi skrajnych warunkow

Mój pies uwielbia jak jest -3 lub więcej jak jest +30 wtedy jej się najlepiej chodzi na spacerach. Jak jest taka pogoda jak teraz to zbyt dużo nie chodzimy na spacery mam nareszcie odpoczynek po długich spacerach takich (10 km-20 km ) 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Vineta pod handel, Jurek albo Tajfun dla siebie, trochę Red Soni i Denara na wczesne. 

Jak je rozpoznajesz jeśli już urosły i są na rynku jeśli nie są opisane przez rolnika?. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

Jak je rozpoznajesz jeśli już urosły i są na rynku jeśli nie są opisane przez rolnika?. 

Po smaku część a ja ziemniaków nie kupuję nigdy poza sadzeniakiem. Jakbyś nie wiedział to ja nie jem czegoś czego sam nie uprawiam albo nie uhoduję.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Po smaku część a ja ziemniaków nie kupuję nigdy poza sadzeniakiem. 

Przecież nie kupujesz towaru w ciemno.

Jeśli nawet zapytasz się sprzedającego może cię oszukać. 

Pytam się jak je rozróżnić bez jedzenia tylko patrzeć na ziemniaka surowego? 

Opublikowano
31 minut temu, jacus napisał(a):

sonce pieknie swieci,zimno,bez wiatru.

nie wiem czy sie smiac czy plakac ...bo to za nasze pieniadze sie bawia.

6 ton z ha to na razie najlepszy wynik...k**wa.. 6 ton na takich polach.

na gorszych 3 ton mokrej..

debile kazai pracownikom dawac w podsiewacz po 200 kg mocznika..

pszenica kolo 5 ton a rzepak 2,5 t z hektara zbierali

Haha, pier**lisz. Aż takiej tragedii z kukurydzą się nie spodziewałem, ale chujnia. Gdzie tu zarobić na koszta. Widziałem, że w kobylanach łąki poorali, może i z krów będzie rezygnacja 🤣. Kto tam teraz rządzi? Na usługach chyba sporo lecą, bo tirów zawsze stoi pod polem i od razu jedzie w świat. Rzepak to może i nie był najgorszy wizualnie. Ale pszenica to od początku mówiłem, że chujnia. Rzepak w tym roku striptilem siali. Ogólnie chyba orać przestali i pewnie to też jest błąd na te ziemie.