Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podtopienia juz sa .choc szalu w opadach nie ma .

ma padac do popoludnia.

srodki soleckie to w wiekszosci sa wydawane ba bzdury i nikomu niepotrzebne pseudo-inwestycje.

ktos sobie cos wymysli ,przeglosuja jakies kliki i kasa leci..

Opublikowano
57 minut temu, kizak napisał(a):

.... U was na wsie zależnie od ilości mieszkańców są też pieniądze z gminy na wioskowe ,,inwestycje?'' ,czy gmina według swojego widzimisie tym dysponuje?

Są, ale o wyodrębnieniu funduszu sołeckiego z budżetu gminy, decyduje rada gminy, oczywiście jeśli zasiadają tam ludzie z jajami. Jeżeli rada gminy to beznabiałowe osobniki, to o wszystkim decyduje wójt albo burmistrz

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Wy macie żony, dzieci i musicie na ich utrzymanie i zachcianki pracować.

głupi jak zawsze.... 🤦🤦🤦🤦🤦 chcemy nie musimy 🙋‍♂️ tępusiu I hak byśmy chcieli to ,,zetora,, byśmy kupili nie tylko po to by nim robić ale go mieć po prostu....

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, kizak napisał(a):

O z rana jeszcze jakiś poziom jest ,jak weterani coś napiszą . O 4 jak wtuliło ,to ho ho ,woda po polach stoi . U was na wsie zależnie od ilości mieszkańców są też pieniądze z gminy na wioskowe ,,inwestycje?'' ,czy gmina według swojego widzimisie tym dysponuje?

Są 

Tzw fundusz sołecki 

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, slawek74 napisał(a):

głupi jak zawsze.... 🤦🤦🤦🤦🤦 chcemy nie musimy 🙋‍♂️ tępusiu I hak byśmy chcieli to ,,zetora,, byśmy kupili nie tylko po to by nim robić ale go mieć po prostu....

To jest magia, że chcecie się z kimś dzielić. A w zasadzie głupota ewolucji i przybrana ładnie prokreacja.

Pada dalej.

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

16 minut temu, slawek74 napisał(a):

To jest magia, że chcecie się z kimś dzielić. A w zasadzie głupota ewolucji i przybrana ładnie prokreacja.

Pada dalej.

ale to jest proste są 2 wypłaty a i tak gotujesz jeden garnek zupy i gazu idzie tyle samo🤭😀😀😀 już Ci pisałem dziś wmiastach jest tak że to czasami kobiety utrzymują faceta

• Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Pada dalej.

do grobu nie wezmę, dzielenie sprawia mi radość 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, wojtal24 napisał(a):

ale to jest proste są 2 wypłaty a i tak gotujesz jeden garnek zupy i gazu idzie tyle samo🤭😀😀😀 już Ci pisałem dziś wmiastach jest tak że to czasami kobiety utrzymują faceta

Są dwie wypłaty i g... z niej użyjesz. A to co druga wypłata będzie to pójdzie na remonty, wyjazdy i w rezultacie guzik z tego. O ile wcześniej nie zrobi w uja. A najbardziej mnie rozśmieszyła kiedyś synowa Seniorów, jak opowiadała o swoich zięciach - "chłopaki gotują, posprzątają jak dziewczyny w pracy na pierwszej zmianie a oni idą na drugą", ja jej na to tak - "to po co im te żony?". Aż się zagotowała. I dobrze.

5 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

do grobu nie wezmę, dzielenie sprawia mi radość 

Co to to nie. Niech po śmierci się spali, zawali a dzielić się absolutnie. 

W deszczomierzu 80mm. Lipiec 186mm.

Powiedziałem - z nikim się dzielić, nikogo obok i nikt do tego nie zachęci i nie zmusi. Koniec tematu. Teraz jeszcze jakoś zrobić z tym etatem, tylko jeszcze nie wiem jak. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
14 godzin temu, dsbh napisał(a):

Jak to się wtedy mówiło. Takie U. Nic się nie wydarzyło poważniejszego to po co ruszać. Było minęło. 

Wytłumacz może niektórym co to za potwór 🙃

Na wytrząsaczach masz drewniane panewki czy łożyska ? Jak to smarujesz ?

Z ciekawości. Masz tam jakiś skup zboża blisko ? Z perliczki to chyba szału nie ma. Coś jak gołąb lub kuropatwa chyba.

Nie duszą tylko wysiadują kolejne kurczęta :ph34r:.

Drewniane

Nie smaruję

Nie przewidziano i nie dano kalamitek

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Co to to nie. Niech po śmierci się spali, zawali a dzielić się absolutnie. 

Ale co ci za różnica?

Mnie po śmierci nic nie będzie obchodziło...🤷

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Teraz jeszcze jakoś zrobić z tym etatem, tylko jeszcze nie wiem jak. 

Ale że co?

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał(a):

O z rana jeszcze jakiś poziom jest ,jak weterani coś napiszą . O 4 jak wtuliło ,to ho ho ,woda po polach stoi . U was na wsie zależnie od ilości mieszkańców są też pieniądze z gminy na wioskowe ,,inwestycje?'' ,czy gmina według swojego widzimisie tym dysponuje?

U nas nic takiego nie ma, radni w większosci to lizidupy wójta, a dla wójta najważniejsze są imprezki, co 2 tygodnie grille i potańcówki ...

Opublikowano
12 minut temu, PAN88 napisał(a):

Z szumnych opadów deszczu które miały być spadło 2mm. Tylko tyle że żniwa opóźnia.

Siema pochmurno i coś rosi z nieba 

Przebijam

0,5mm z prognozowanych kilkudziesięciu. 

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale że co?

Najlepiej w ogóle nie pracować na etacie albo przejść do szarej strefy. Nie chce się mnie już. A, że firma się ku upadkowi zaczęła chylić, zbytu nie ma to trzeba coś myśleć. 

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale co ci za różnica?

W zasadzie po śmierci żadna ale zawsze to przyjemniej jakby krzakami zarosło.

Opublikowano
9 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Muszę a nie mam już chęci w ogóle pracować. I zastanawiam się nad sensem i rozgryzieniem tego. Jakbym już mieszkał całkowicie sam w chałupie to bym to popie*dolił.

Wy macie żony, dzieci i musicie na ich utrzymanie i zachcianki pracować.

Trzeba było hektarów dobierać to byś się bez roboty utrzymywał 😉 

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale pleciesz...

Jak przyjemniej jak po śmierci nic?

No nic ale lepiej żeby tu nikogo nie było, tak jak w większości opuszczonych chałup w okolicy.

3 minuty temu, Leszy napisał(a):

Trzeba było hektarów dobierać to byś się bez roboty utrzymywał 😉 

Nie ma szans. By tego musiało być z 30 co najmniej i ziarkiem handlować. Niemniej jednak coś się wymyśli. 

Opublikowano
10 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Ty lepiej się podziel wrażeniami jak farmtrac...bo pytałem ile w nim źrebaków, toś mi odpowiedzieć nie raczył 🤨

Ma 74 km . Póki co chodzi dobrze. Zawsze marzyłem o takim albo o zetorze 7441 lub 8441  . Lecz zadecydowała cena . Za zetora z tego roku trzeba by było dać  podwójnie. A to nic lepszego.

10 godzin temu, slawek74 napisał(a):

raz Bezduszna dwa bezmyślna 🤦

Racja 👍🤝

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No nic ale lepiej żeby tu nikogo nie było, tak jak w większości opuszczonych chałup w okolicy.

Dla kogo?

Po śmierci ci będzie z tym lepiej?🤭

Opublikowano (edytowane)

Drobnica(głównie kurczak), pszczoły i ziemniaki. W takim gospodarstwie byłym kiedyś. Ponoć 10 ha. mieli. Małżeństwo z trójką dzieci. Ty sam jesteś to mniej Ci wystarczy. 

8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Nie ma szans. By tego musiało być z 30 co najmniej i ziarkiem handlować. Niemniej jednak coś się wymyśli. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Dla kogo?

Po śmierci ci będzie z tym lepiej?🤭

Umierać lepiej.

4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

ale bimbrem lubisz się dzielić 

Za inny alkohol albo za robotę.

3 minuty temu, Leszy napisał(a):

Drobnica(głównie kurczak), pszczoły i ziemniaki. W takim gospodarstwie byłym kiedyś. Ponoć 10 ha. mieli. Małżeństwo z trójką dzieci. Ty sam jesteś to mniej Ci wystarczy. 

Nie wydoli. Nie ma szans. Nie przy mojej technologii i braku pomocników.