Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, karol9405 napisał(a):

A co myślicie na ten temat? Taki gotowiec z OLX? Bo też się zastanawiam nad takim czymś?

Screenshot_2024-12-13-21-24-48-202_pl.tablica.jpg

Jest już kilka na forum, w tym i u mnie w galerii

Opublikowano

Żeby ocenić czy coś wytrzyma zgodnie z normą potrzebne są dane jak lokalizacja, jaka ekspozycja na wiatr, jaka stal.

W Polsce jest kilka stref śniegowych gdzie statystyczny opad przyjmuje się od 56kg/m^2 do 100kg/m^2.

Tak jak wyżej napisane zasadniczo przy spawaniu poniżej grubości 3,0mm może nastąpić przepalenie ścianki.

Widuję projekty i obliczenia tych "dobrych i tanich" wiatek z puszek po piwie i normą jest redukcja obciążenia śniegiem o 80% czy wiatrem o połowę.

Co do śniegu to zależy - u nas w zachodniej wlkp. to spadnie od święta trochę puchu na 30 minut a gdzie indziej to może padać codziennie po pół metra jak taki jest lokalny klimat.

Jeżeli nie jedziesz na narty czy w ciepłe kraje w okresie kiedy pada śnieg to widzisz czy jest go dużo i już należy szukać łopaty i drabiny.

Bardziej bałbym się wiatru bo tutaj nic nie poradzimy na silne wichury czy lokalne trąby.

Niestety ostatnimi czasy pełno jest wiat samoróbek które wg obliczeń zgodnie z normami dla zwykłych budynków będą miały przekroczenia nośności. I jeszcze wrzucają to do internetu jakie to dobre wiaty robią i nie potrzebni im są konstruktorzy darmozjady.

Opublikowano

Wszystko zależy od producenta. Zakłady bardziej garażowe chcą wygrać ceną i na czymś muszą oszczędzić, a duże firmy z kapitałem zagranicznym szukają klientów którzy wiedzą jaki produkt chcą.

Jak u rolnika napada śniegi plandeka pęknie lub wiatr to porwie to nikt się tym za bardzo nie zainteresuje (jeżeli nie wyrządzi szkód u osób trzecich).

Jak w firmie która ma pracowników na etacie, przetrzymuje jakieś materiały lub urządzenia produkcyjne za grube $ i coś się z tym taką halą stanie to cały sznureczek urzędników będzie dochodził co i jak.

Znam hale łukowe co stoją po dobre kilkanaście lat i takie co po pierwszej zimie mają plandeki do wymiany bo wiatr je porozrywa. Nie da się wszystkiego do jednego worka wrzucić.

Opublikowano

akurat w projektach hal namiotowych na ogół jest wpisana pewna formuła , zalecenia producenta i jest to teoretycznie warunek prawidłowego użytkowania,

miałem stycznośc z garażem z pewnej sporej firmy produkującej na PL , która miała tylko szkice na kartce i mówili "że tak robią cały czas" . A że w dzisiejszych czasach wiedza z fejsa, przekrzykiwanie się i rzekoma "renoma firmy - bo przecież robią to sie "znają"" są ważniejsze niż zdanie  inż. to nic nie poradzę

Opublikowano
16 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

Mogę doradzić, ile można zarobić?

Ludzie szukają oszczędności  na projekcie np nie 10 tyś tylko 8 tyś za projekt ,. a później za nieprzemyślany projekt to płacą więcej na budowie o 20 tyś , dosłownie

Opublikowano

ja bym zrobił próbę obciążeniową -kratownicę podeprzeć w miejscach podparcia  podwiesić 3 palety odpowiednio   1/4 1/2 3/4 i dokładasz równo co tam masz worki z nawozem czy bloczki betonowe jak załadujesz po 300 na każdą to jest ok czyli 30 kg/m2

Opublikowano (edytowane)

Ja bym to podparł jeszcze w środku i wytrzyma bez problemu , oczywiście trzeba pamiętać o opadach śniegu i jeśli będzie go dużo to niestety trzeba zrzucać,albo zagęścić kratownice

Edytowane przez slonju77
Dodanie tekstu
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem jakieś 6lat temu taki garaż blaszany 7x17,5m wysoki w słupie na 3m i w kalenicy 4,5m. Kratownica wykonana z profilu 50x50x2mm, słupy IPN100, rozstaw 3,5m. Garaż stoi już 6 lat i nie zmienił wymiaru nawet o 1mm. Bywały bardzo silne wiatry i spore ilości śniegu i kompletnie nic się nie dzieje.... Jednak teraz postawiłbym w całości na dwuteownik IPE i skręcaną konstrukcję. Dla przykładu pospawałem coś takiego o wymiarach 5x6m i uważam, że to dużo lepsze rozwiązanie jak konstrukcja z profili zamkniętych 

1293991600_1645446558_org.jpg

5940155200_1645445975_org.jpg

20241224101840227_98866ad003e840879393b75fcd9541e1_G47956005.jpg

IMG20241204113337.jpg

IMG20241204113252.jpg

IMG20241204113201.jpg

Edytowane przez lobudek
Opublikowano

Ładnie👍

Spójrz jaki masz kąt nachylenia dachu. Pewno 40⁰ , to robi robotę no i dwuspadowy.

W temacie w sumie kolega nawet nie wspomniał czy dwuspad czy jednospad i jaki kąt.  Na 6m założyłem że będzie jednospadowy i spadek pewno rzędu 10⁰- 15⁰

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Agrest napisał(a):

Ładnie👍

Spójrz jaki masz kąt nachylenia dachu. Pewno 40⁰ , to robi robotę no i dwuspadowy.

W temacie w sumie kolega nawet nie wspomniał czy dwuspad czy jednospad i jaki kąt.  Na 6m założyłem że będzie jednospadowy i spadek pewno rzędu 10⁰- 15⁰

Jakie 40°? Różnica między ścianą boczną a całkowitą wysokością to 1,5m. Mi z obliczeń kąt dachu wychodzi trochę ponad 23°.

W tym mniejszym gdzie ściana boczna ma 2,5m, a całkowita wysokość 3m to kąt dachu to niecałe 12°....

Edytowane przez lobudek