Skocz do zawartości

Talerzówka i bezorkowiec - jakie wały dobrać ?

kingway

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jakie wały polecacie do talerzówki a jaki do bezorkowca ?   Posiadam ziemie głównie 5 klasę , zdarza się i 3-4 ale mało . Ciągnik 150 km , ale przyszłości mam zamiar kupić większy także myślę nad bezorkowcem 3 m a talerzówka to sam nwm jaka szerokość ? Czy ciąganą czy zawieszaną talerzówkę  ? .

Edytowane przez kingway

Teraz, olkosio napisał(a):

na podobne ziemie do landstala skimera wziąłem daszkowy 600. jestem zadowolony. chociaż teraz to nie wiem czy 500 by nie wystarczyła. a tak to mega ciężar na samym końcu agregatu. 

Daszkowy podwójny ? Jeszcze na żywo nie widziałem daszkowego i wydawało mi się , że taki ciężki nie jest :D 

41 minut temu, kingway napisał(a):

Ok już edytuje :) 

no to wracając, na talerzówkę planujesz wrzucić siewnik? czy docelowo sama talerzówka, jeśli masz małe kawałki i jeszcze chciałbyś zapodać siewnik, to robi się kiepski temat z zawracaniem, jeżeli chodzi o talerzówkę brałbym 4m, bezorkowiec 3m. W talerzówce mam gumowy wał, do uprawy pod siew nie ma nic lepszego, pole wygląda lepiej jak po agregacie, po ściernisku też fajnie robi. Do bezorkowca raczej klasyk czyli daszkowy, jeżeli w niedalekiej przyszłości miałbyś większego konia i przede wszystkim dobry rozkład masy to znakomicie działa ceownikowy tandem, tylko z  nim jest taki problem że jest bardzo bardzo mocno wysunięty do tyłu i 75% sprzętu najzwyczajniej buja przez słabe dociążenie przodu, ale robotę robi kapitalną. Generalnie wybór nie jest jakoś ogromny, napewno nie brałbym rurowego, nawet mając słabszą ziemię, ja mam od bardzo mocnej ziemi do totalnego piasku i w talerzówce najlepiej sprawdza się gumowy, a w bezorkowcu tandem na ceowniku, oczywiście wały 600

4 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

no to wracając, na talerzówkę planujesz wrzucić siewnik? czy docelowo sama talerzówka, jeśli masz małe kawałki i jeszcze chciałbyś zapodać siewnik, to robi się kiepski temat z zawracaniem, jeżeli chodzi o talerzówkę brałbym 4m, bezorkowiec 3m. W talerzówce mam gumowy wał, do uprawy pod siew nie ma nic lepszego, pole wygląda lepiej jak po agregacie, po ściernisku też fajnie robi. Do bezorkowca raczej klasyk czyli daszkowy, jeżeli w niedalekiej przyszłości miałbyś większego konia i przede wszystkim dobry rozkład masy to znakomicie działa ceownikowy tandem, tylko z  nim jest taki problem że jest bardzo bardzo mocno wysunięty do tyłu i 75% sprzętu najzwyczajniej buja przez słabe dociążenie przodu, ale robotę robi kapitalną. Generalnie wybór nie jest jakoś ogromny, napewno nie brałbym rurowego, nawet mając słabszą ziemię, ja mam od bardzo mocnej ziemi do totalnego piasku i w talerzówce najlepiej sprawdza się gumowy, a w bezorkowcu tandem na ceowniku, oczywiście wały 600

Talerzówka jako sama talerzówka , kawałki różne są i po 10 ha a i są po 2 ha :/ 

29 minut temu, pawlak2507 napisał(a):

Te 150 km z bezorkowcem 3m to tylko po drodze na pole a nie praca w polu. Co planujesz kupić większego?

co ty za głupoty opowiadasz? u mnie w okolicy jd 6930 śmiga z takim bezorkowcem, a nawet case mx135- tyle że ten ma już problemy. A kolega wyżej pisał że głównie 5 klasa ziemii, to i 130 koni 3m pociągnie.

Edytowane przez ŻakowskiSławomir

13 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

co ty za głupoty opowiadasz? u mnie w okolicy jd 6930 śmiga z takim bezorkowcem, a nawet case mx135- tyle że ten ma już problemy. A kolega wyżej pisał że głównie 5 klasa ziemii, to i 130 koni 3m pociągnie.

Widzisz poczytaj opinie innych jeśli chcesz przejechać po polu aby przejechać to ok, ale jeśli chcesz zrobić na 25 cm i odpowiednią prędkością to do 3m to 250 km minimum i tyle w temacie 

Godzinę temu, pawlak2507 napisał(a):

Widzisz poczytaj opinie innych jeśli chcesz przejechać po polu aby przejechać to ok, ale jeśli chcesz zrobić na 25 cm i odpowiednią prędkością to do 3m to 250 km minimum i tyle w temacie 

no jak dla ciebie 250km do 3m to minimum, to w takim razie 75% gospodarzy aby jedzie po wierzchu , bo przeważnie przy tym sprzęcie chodzą maszyny 140-210 koni w zależności od ziemii , ale każdy żyje w swoim świecie

Ci co robią 150 km i 3 m bezorkowcami to albo jeżdżą 4-5 km/h na godzinę albo do 25 cm głębokości nawet się nie zbliżają. U mnie 150 km z 2.5 m na 25 cm wymięka a ziemię mam bardzo lekkie. Jak trafi się trochę zwiezlejsza gleba to obciążenie pokazuje 100% przy prędkości 9-10 km/h i schodzi z obrotów.  To na lepszych glebach do takiego 2.5 m potrzeba pewnie pod 200 km a co mowa o bezorkowcu 3 m. 
Zresztą znajomy ma talerzówkę 3 m i ciąga to ciągnikiem 100 km i mówi że idzie dobrze a ja pożyczyłem do ciągnika 150 km i uważam że lekki zapas mocy jest. 

Niektórym nie przetłumaczysz widzę. Te bezorkowce przy małych prędkościach i małym zagłębieniu nadają się do du**. W swoich stronach słychać już że ludzie wymieniają bezorkowce na talerzówki. U mnie 107 koni w agregacie talerzowym kiedyś rura czerwona się robiła przy 9 km/h. Teraz 136 koni tylko w 6 cylindrach 11km/h spokojnie daję radę 

11 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Niektórym nie przetłumaczysz widzę. Te bezorkowce przy małych prędkościach i małym zagłębieniu nadają się do du**. W swoich stronach słychać już że ludzie wymieniają bezorkowce na talerzówki. U mnie 107 koni w agregacie talerzowym kiedyś rura czerwona się robiła przy 9 km/h. Teraz 136 koni tylko w 6 cylindrach 11km/h spokojnie daję radę 

No wiesz talerzówka a bezorkowiec to moim zdaniem dwie różne rzeczy :/ Talerzówka tylko u mnie idzie po qq na ziarno gdzie jest czysto a po zbożach to gruber , zrobiłem raz talerzówką po zbożach i zasiałem ładnie wyrównane i wql , ale z chwastami nie dałem rady ... nigdy więcej talerzówki :/ Dlatego myślę o bezorkowcu o gruber trochę słabo równa :) 

A jeszcze mam pytanie czy brać na hydraulice czy na sprężynach ? Który lżej ,,wchodzi" , w którym  będzie mieć lżej ciągnik bo podobno to jest różnica ? A i łapy horsch czy nwm jak to się mówi flex ? 

W dniu 2.11.2024 o 12:12, pawlak2507 napisał(a):

Ta odpowiednia prędkość to ile? Z ciekawości pytam.