Skocz do zawartości

Olej Zetor 7711

Maksol

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Maksol napisał:

Witam mam pytanie jakie stosujecie oleje do swoich Zetorów 7711 i 7211 ?

Jaki:

-Olej do skrzyni

-Olej do silnika

-Olej do wspomagania

-Olej do hydrauliki, ale on chyba bierze ze skrzyni

Zetor 7211; silnik: Turdus 15W40, skrzynia/hydraulika: Agro Utto, wspomaganie Boxol.

Wiadomość z AgroFoto.pl

już ci tłumacze. oleje niskopopiolowe (czyli te do DPF/ scr) mają w swoim składzie mocno zredukowaną zawartość fosforu , a więc substancji, która zwiększa właściwości smarne i przecowzuzyciowe oleju. Ale jest przy tym nieekologiczna bo zapycha DPF . i tak oto ekologia przyspiesza zużycie silników. Dlaczego się tym kiedyś zainteresowałem? Bo został mi olej od nowoczesnego steyra i wlałem go do ursusa. Ten niedługo potem w ciężkiej robocie przytarl się na tłokach. Zacząłem drążyć i wyszło jak wyżej.

ponadto jest tam też z podobnych powodow (czystość spalin i ochrona systemów oczyszczania) mniej siarki, a więc przeciwutleniacza i substancji zapobiegającej gestnieniu oleju i tworzeniu się szlamów . Wiadomo że jak jest silnik nowoczesny i dokładnie na mikrometry spasowany, to on jest szczelny, puszcza do oleju niewielkie ilości sadzy, to i nie ma z czego się ten szlam zrobić. Ale jak wlejesz taki olej do silnika z innej epoki, spasowanego z innymi luzami i już trochę wyeksploatowanego, to się okaże że tam tej sadzy do oleju trochę idzie i ona będzie się zamieniała w szlam i żur, bo nie będzie wystarczająco substancji , która mogłaby to powstrzymać. Podsumowując ogólnie dla danego silnika oleje low saps to zło. Ale zło niezbędne żeby utrzymać przy życiu systemy oczyszczania spalin. Więc jak nie masz w swoim silniku tych systemów , to głupota jest używanie takiego oleju.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Zetor53400
      Otóż mam tak ze 25 arów wolnego pola , klasa ziemi 4 , i myślałem sporo o zasianiu gorczycy na nasiona , i z tego powodu mam kilka pytań do tych co mieli stycznośc z tą rośliną , otóż :
      -kiedy trzeba ją siać ??
      -ile kg się sieje na ha ??
      -czy stosuje sie jakieś opryski ??
      -jakie nawożenie ??
      -i na jaki plon można liczyć ?? oczywiscie z 1 ha

mam nadzieje że uzyskam odpowedzi na te pytania z góry dzięki :rolleyes:

pozdrawiam Zetor53400
    • Przez Paszkamax
      Chciałbym uprawiać dynie bezłupinowe i potrzebne mi są informacje jaki nawóz stosować i jakie opryski. Dziękuje za wszelkie informację.
    • Przez Piotrek835
      Witam!
      Mam kilka pytań do tych co uprawiaja slonecznik
      - czym siejecie słonecznik
      - gdzie pozniej go sprzedajecie
      - jakie nawozenie dajecie
      - oraz czym pryskacie od chwastów
      Uwazam ze uprawa tej rosliny jest przyszłoscia na lekkich glebach po kukurydzy.
    • Przez Ursusss
      Witam mam pytanie czy ktoś z was siał słonecznik zwykłym siewnikiem?
      Mam plan zamknąć po 2 szary i siać tak około 4kg na hektar
      Pod korzeń saletrzak później jakiś oprysk na zielsko i odżywka
      Gleba od 3 do 6 klasy
      I jak coś z tego urośnie to wykosic  to bizonkiem z zwykłym hederem
      Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam 

• Przez DominikKuchniak
      Witam, jestem ciekaw jak to jest z uprawą maku. znajomy mi dziś mówił że sieje tą roślinkę i z 1h można uzyskać ok 1 tony maku, który sprzedaje po 8zł za kilo czyli 8tys. za tonę, powiedział jeszcze że nie należy za dużo walić nawozu pod siew bo to nie wychodzi na dobre. jak to z tym makiem jest?
  • Dodaj nową pozycję...
v