Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, masa24 napisał(a):

Nie musi jeżeli nie ma punktów za cyfryzację 

Ja mam niby za cyfryzacje punkty ale też mam rozsiewacz z kompem brany to może za to mi policzą a odpuszczą aplikację. Zadzwonię we wtorek podpytam Pani co o tym myśli. :P 
Punktów 25,67

Czepia się też pługa - podałem ofertę z Kuboty (KV tylko inny kolor) i piszę, że to jest zwykły pług. A czytam w pytaniach i odpowiedziach to jedyne co podali konkretnego czym różni się łąkowy od zwykłego to łąkowy bierze szerzej na skibę i ma kroje tarczowe na każdy korpus oraz odkładnicę śrubową która całą darń przykrywa (o 180 stopni odkłada) - czyli wychodzi na to że te warunki spełnia niemal każdy nowy pług. 

Nie wiesz czy jak teraz nie poprawię wszystkiego to wyślą poprawki jeszcze raz czy odrzucą wniosek? 

6 godzin temu, suffeks napisał(a):

Bo to nie jest siewnik do tego, brona wirnikowa to nie jest siew bezpośredni 🤣

Tam nie ma brony wirowej tylko kultywator wirnikowy..  A to diametralna różnica ;) 
https://amazone.pl/pl-pl/produkty-i-rozwiązania-cyfrowe/agrotechnika/uprawa-gleby/brony-i-kultywatory-wirnikowe 

Edytowane przez melon10641
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, suffeks napisał(a):

wszystko jedno, ma nic nie być przed talerzami siewnymi tylko ciągnik 🚜

A skąd to info? 

Twoja teza nie za bardzo się zgadza z pytaniem nr 55:
Wymienione w Wykazie rodzajów inwestycji pod poz. 80 „Agregaty do siewu bezpośredniego (bezorkowa uprawa gleby), w tym do siewu w mulcz” obejmują połączone w jeden agregat (zastaw) maszyny uprawowe z siewnikami. Są to zestawy składające się z narzędzi do spulchnia gleby oraz specjalistycznego siewnika do siewu bezpośredniego.

Edytowane przez melon10641
Opublikowano (edytowane)

to jest błędna odpowiedź bo siew bezpośredni czyli no till nie jest to samo co uprawa bezorkowa czyli min till

horsch avatar np jest taki siewnik 

Edytowane przez suffeks
Opublikowano
3 godziny temu, melon10641 napisał(a):

A skąd to info? 

Twoja teza nie za bardzo się zgadza z pytaniem nr 55:
Wymienione w Wykazie rodzajów inwestycji pod poz. 80 „Agregaty do siewu bezpośredniego (bezorkowa uprawa gleby), w tym do siewu w mulcz” obejmują połączone w jeden agregat (zastaw) maszyny uprawowe z siewnikami. Są to zestawy składające się z narzędzi do spulchnia gleby oraz specjalistycznego siewnika do siewu bezpośredniego.

Tu łapią  się siewniki strip till

np  Szewera

Opublikowano

Widzę, że stanowisko agencji jest takie samo jak 10lat temu. Wg nich siew bezpośredni (  nie mylić z uprawą bezorkową ) to tylko sprzęty typu: mzuri, vaderstadt, czajkowski itp. Aktywne odpadają. Wtedy też mi odrzucili.

• Like 1
Opublikowano

A nie maja racji? kto wjeżdza bezposrednio brona wirnikową w ściernisko? w ogóle to narobiło sie za duzo terminów typu siew bespośredni, uprawa bezorkowa i kazdy inaczej interpretuje te zagadnienia

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, melon10641 napisał(a):

Ja mam niby za cyfryzacje punkty ale też mam rozsiewacz z kompem brany to może za to mi policzą a odpuszczą aplikację. Zadzwonię we wtorek podpytam Pani co o tym myśli. :P 
Punktów 25,67

Czepia się też pługa - podałem ofertę z Kuboty (KV tylko inny kolor) i piszę, że to jest zwykły pług. A czytam w pytaniach i odpowiedziach to jedyne co podali konkretnego czym różni się łąkowy od zwykłego to łąkowy bierze szerzej na skibę i ma kroje tarczowe na każdy korpus oraz odkładnicę śrubową która całą darń przykrywa (o 180 stopni odkłada) - czyli wychodzi na to że te warunki spełnia niemal każdy nowy pług. 

Nie wiesz czy jak teraz nie poprawię wszystkiego to wyślą poprawki jeszcze raz czy odrzucą wniosek? 

Tam nie ma brony wirowej tylko kultywator wirnikowy..  A to diametralna różnica ;) 
https://amazone.pl/pl-pl/produkty-i-rozwiązania-cyfrowe/agrotechnika/uprawa-gleby/brony-i-kultywatory-wirnikowe 

ARiMR chce w ofertach tego samego nazewnictwa, które było w katalogu dotowanych maszyn. Musisz zorganizować ofertę na ten pług z nazwą jako pług łąkowy i wyszczególnionymi parametrami typowymi dla pługa łąkowego - sprawdzają to na stronie producenta itp. 

Ja miałem podobną sytuację - kosiarka bijakowa a sadowniczy rozdrabniacz bijakowy. Po poprawkach przeszło.

Przy komputerze do rozsiewacza nie jest wymagana żadna aplikacja, czy też komunikacja dwukierunkowa. To nie rolnictwo 4.0. Mi punkty za cyfryzację przeszły bez aplikacji.

• Thanks 2
Opublikowano
12 godzin temu, suffeks napisał(a):

to jest błędna odpowiedź bo siew bezpośredni czyli no till nie jest to samo co uprawa bezorkowa czyli min till

horsch avatar np jest taki siewnik 

Może i błędną ale to ich odpowiedź więc skoro tak napisali to tego powinni się trzymać. 

Opublikowano

dostałem dzisiaj pismo, że "Twój wniosek znajduje się obecnie na 7527 miejscu listy kolejności przysługiwania pomocy. Obecnie dostępny limit środków finansowych pozwala na sfinansowanie 6777 wniosków z puli 28400 wniosków..."

To znaczy, że nie wszyscy, co mają 24 pkt. się załapią?

Opublikowano (edytowane)

Ze stanu środków na dziś wynika, że nie. Jak wygląda sprawa ze zbiornikami na wodę, potrzebne zgłoszenie czy przechodzi bez? Myślę, że to przetasuje jeszcze listę kolejności.

Edytowane przez Pawel20
Opublikowano
15 minut temu, Pawel20 napisał(a):

Ze stanu środków na dziś wynika, że nie. Jak wygląda sprawa ze zbiornikami na wodę, potrzebne zgłoszenie czy przechodzi bez? Myślę, że to przetasuje jeszcze listę kolejności.

Zgłoszenia na zbiorniki

29 minut temu, panmino napisał(a):

dostałem dzisiaj pismo, że "Twój wniosek znajduje się obecnie na 7527 miejscu listy kolejności przysługiwania pomocy. Obecnie dostępny limit środków finansowych pozwala na sfinansowanie 6777 wniosków z puli 28400 wniosków..."

To znaczy, że nie wszyscy, co mają 24 pkt. się załapią?

Mi przyszło , że jestem na 5505 i się łapie. Tak więc trzeba czekać na poprawki. Również masz 24pkt?

Opublikowano
1 godzinę temu, full_divix napisał(a):

Zgłoszenia na zbiorniki

Mi przyszło , że jestem na 5505 i się łapie. Tak więc trzeba czekać na poprawki. Również masz 24pkt?

Mi również przyszło pismo- 24 pkt. I 7708 miejsce… sporo miejsc po za limitem….takze nie wszyscy co mają 24 pkt się  w tej chwili łapią

Opublikowano
12 minut temu, GrzegorzBanasiak napisał(a):

Mi również przyszło pismo- 24 pkt. I 7708 miejsce… sporo miejsc po za limitem….takze nie wszyscy co mają 24 pkt się  w tej chwili łapią

U mnie miejsce 7715... prawie jak sąsiedzi😁