Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam nie wiem bo nie orientowałem się jak cenowo dane marki wychodzą. Dużo u mnie orania nie będzie miał bo 10-15 ha to max więc myślałem o koji ale jeśli zachodnie typu Amazon czy pottinger lub kverneland nie będą dużo droższe to się kupi zachodni 

Opublikowano

Jakie argumenty można wpisać do uzasadnienia zakupu następujących maszyn? Rozsiewacz do nawozów, agregat podorywkowy[gruber], platforma do bel, chwastownik, mieszadło do gnojowicy.

Opublikowano

Pisz z AI i nawet sie nie pi3rdol z wymyslaniem fikołków (ps. nie czytałem co nawymyślał):

Oto przykłady argumentów, które można wpisać do uzasadnienia zakupu wymienionych maszyn rolniczych:

1. Rozsiewacz do nawozów

• Zwiększenie wydajności pracy: Umożliwia równomierne i precyzyjne rozsiewanie nawozów, co wpływa na poprawę jakości upraw oraz ich plonów.

• Oszczędność nawozów: Zastosowanie nowoczesnego rozsiewacza pozwala na optymalizację zużycia nawozów, co zmniejsza koszty produkcji i zmniejsza wpływ na środowisko.

• Precyzyjne dozowanie: Nowoczesne modele umożliwiają precyzyjne ustawienie dawki nawozu, co pozwala na lepsze dopasowanie do rodzaju gleby i potrzeb roślin.

• Zwiększenie efektywności: Dzięki zaawansowanym systemom, rozsiewacz może obsługiwać większe powierzchnie w krótszym czasie, co zwiększa efektywność pracy na polu.

2. Agregat podorywkowy (gruber)

• Poprawa struktury gleby: Agregat podorywkowy poprawia strukturę gleby, co wpływa na jej lepszą napowietrzalność i chłonność wody, co sprzyja lepszemu rozwojowi roślin.

• Optymalizacja procesów uprawowych: Dzięki gruntowemu spulchnianiu gleby, ułatwia ona lepszą penetrację korzeni i wykorzystanie substancji odżywczych z gleby.

• Efektywność i oszczędności: Używanie agregatu pozwala na lepsze przygotowanie gleby pod siew, co może przełożyć się na lepsze plony i mniejsze zużycie innych maszyn (np. pługów, brony).

• Wielofunkcyjność: Agregat może być wykorzystywany do różnych prac, takich jak mieszanie resztek pożniwnych, spulchnianie gleby, czy również do wstępnego przygotowania gleby pod uprawy.

3. Platforma do bel

• Zwiększenie efektywności transportu: Platforma do bel ułatwia transport dużych partii balotów, co znacznie przyspiesza zbiór i transport pasz, siana, słomy czy innych materiałów.

• Ochrona materiału: Dzięki platformie baloty są transportowane bez ryzyka ich uszkodzenia lub wilgoci, co zapewnia lepszą jakość materiałów przechowywanych.

• Wielozadaniowość: Może być wykorzystywana do transportu różnych rodzajów balotów, w tym sianokiszonki, siana, słomy, co zwiększa jej uniwersalność i przydatność w gospodarstwie.

4. Chwastownik

• Zwiększenie jakości upraw: Regularne usuwanie chwastów przy pomocy chwastownika pozwala na poprawę jakości plonów, zmniejszając konkurencję o wodę, światło i składniki odżywcze.

• Zmniejszenie użycia chemii: Chwastownik to ekologiczna alternatywa dla chemicznych środków ochrony roślin, co przyczynia się do zmniejszenia kosztów i ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko.

• Precyzyjne działanie: Nowoczesne chwastowniki pozwalają na precyzyjne usuwanie chwastów bez uszkadzania roślin uprawnych.

• Osłabienie gleby i poprawa struktury: Mechaniczne usuwanie chwastów spulchnia glebę i może pomóc w lepszym wchłanianiu wody i nawozów.

5. Mieszadło do gnojowicy

• Poprawa efektywności nawożenia: Mieszadło umożliwia równomierne wymieszanie gnojowicy, co zapewnia lepsze jej rozprowadzenie na polu, wpływając na jednolitość nawożenia.

• Optymalizacja przechowywania: Użycie mieszadła zapobiega rozwarstwianiu się gnojowicy, co pozwala na efektywne jej przechowywanie i transport.

• Zwiększenie plonów: Ujednolicenie składu gnojowicy poprzez jej mieszanie zapewnia optymalne nawożenie gleby, co wpływa na poprawę jakości i ilości plonów.

• Ekologiczne podejście: Użycie mieszadła przyczynia się do efektywnego wykorzystania nawozów organicznych, zmniejszając potrzebę stosowania nawozów sztucznych.

Każdy z tych sprzętów może poprawić wydajność i jakość pracy w gospodarstwie rolnym, a także przyczynić się do obniżenia kosztów produkcji i bardziej zrównoważonego zarządzania zasobami.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, melon10641 napisał(a):

Idealne do lania wody dla ARiMR :D

Miałem poprawki wniosku a że wniosek robiłem sam to poprawki też.

Pierwsza poprawka opisane normalnie w drugiej w sumie problemy z tym samym co w pierwszym ale nie obeszło się bez trzeciej zagadnienia te same praktycznie.

Odpisałem na sztukę nie wiele dotykając problemu za kilka dni znowu pismo, otwieram a tam umowa do podpisania.

Opublikowano
42 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

To coś słabo poinformowany jesteś bo jakiś nabór to co chwila jest 

Na to działanie był tylko jeden nabór Informatorze...

Btw. U mnie też trzecie pismo o poprawki i w sierpniu prawdopodobnie umowa.

Z najnowszych wytycznych - ARiMR zrezygnowała z wymogu posiadania zadrzewień śródpolnych zgodnych z definicją zaczerpniętą z programu dopłat do zakładania takich zadrzewień. Wystarczy mieć naturalne zadrzewienia/zakrzewienia i nie negują punktów za podkrzesywarki/pilarki itp.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Sadek napisał(a):

Nie inne działanie.

@SlawekSS86 łyso ?

3 godziny temu, SlawekSS86 napisał(a):

Na to działanie był tylko jeden nabór Informatorze...

Btw. U mnie też trzecie pismo o poprawki i w sierpniu prawdopodobnie umowa.

Z najnowszych wytycznych - ARiMR zrezygnowała z wymogu posiadania zadrzewień śródpolnych zgodnych z definicją zaczerpniętą z programu dopłat do zakładania takich zadrzewień. Wystarczy mieć naturalne zadrzewienia/zakrzewienia i nie negują punktów za podkrzesywarki/pilarki itp.

Opublikowano
16 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

@SlawekSS86 łyso ?

Łyso gamonie .. zobaczcie jaki jets tytuł tematu .. ochrona środowiska to won tutaj innymi tematami Moski 

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

Przyszły mi poprawki i Pani mi odrzuca Cataye 3000 Specjal jako agregat do siewu bezpośredniego.

Czy ktoś się już spotkał z odrzuceniem do siewu bezpośredniego? Które to było pytanie i odpowiedź? 

Opublikowano (edytowane)

Podpytam Panią co ma na myśli. Kojarzy mi się, że w pytaniach i odpowiedziach tak to opisali, że powinno się łapać. 

Mam też pług łąkowy - to pamiętam dobrze, że ma mieć odkładnice śrubowe i kroje na każdym korpusie a tutaj mi kwestionują ten pług co złożyłem. 

Do tacek do nawozu ma być aplikacja. 

Edytowane przez melon10641
Opublikowano

U was też czepiają się o rzeczy typu

czemu ta maszyna jest taka droga jak można kupić inną taniej . 
Czy tam ludzie nie ogarniają że można kupić kie za 150 tys a można bmw za 350 i parametry mogą mieć te same ale jakościowo to przepaść ? 

• Like 1