Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Już były protesty z transparentami "własność banku". Skoro ktoś tak mocno podkreśla, że ten ciągnik to własność banku, to chyba jednak ręka w nocniku a nie inwestycja czy tam ten mityczny rozwój. Co to ten rozwój, który wkładają wam do głów? Podbicie dzierżawy do 3t za ha?

Jakiś odr kiedyś napisał artykuł o wykorzystaniu dofinansowywanych maszyn - w skrócie to wykorzystanie nierzadko było mizerne, a dokładanie kasy nieracjonalne.

No i co w związku z tym transparentem? Były też transparenty wielbiące Putina czy dość wulgarne. Odklejency zawsze będą ale Ich się tępi i robi swoje. A nie obraża się jak male dziecko bo ,,on nabrał kredytów i pokazuje transparent że to własność banku to dobrze mu tak, niech mu śrubę dokręcają”. Nie brakuje też takich którzy jadą się po prostu napić na taki strajk bo to ich jedyna rozrywka. Nie pochwalam ale z dwojga złego lepsze to niż taki co jest obrażony na cały świat i siedzi w domu. W którym ma dużo do powiedzenia ale tylko w domu 

• Like 2
Opublikowano

Te transparenty "własność banku" to były daleko przed incydentem z ukraińskim zbożem, jakoś koło 2015r. 

Krzykliwe transparenty mają branie, ale kalkulator i prosta matematyka nie bardzo.

Zrozum, że w rolnictwie są grupy, które mają przeciwstawne interesy i rocznik produkcji maszyn nie ma tu nic do rzeczy.

Opublikowano (edytowane)

Jakoś tęczowe transparenty, czy oszołomy prowadzece jeden drugiego na smyczy publicznie w biały dzień z gołą d*pą was nie drażni? Tylko rolnik bo na protest jedzie, bo nowy traktor ma na kredyt i 10 lat go spłacał a teraz nie może bi ceny wszystkiego w kosmos wy***ali, a to co sprzedajemy z ilu lat jest na tym samym poziomie? Inni mogą strajkować bo im się nie opłaci iść do pracy a rolnik nie....

Żeby nie było nie bronie tych co dają po kilka tyś za dzierżawy i przebijają jeden drugiego, bo tu też cuda sie dzieje w naszym środowisku.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Kto ma aż tak bardzo przeciwstawne interesy w uprawie roli ? 

Sam wymyśliłeś jakąś teorię, że kredyty i protesty OK, a reszta ma jakieś "prywatne problemy".

Opublikowano
1 minutę temu, piotrp88 napisał(a):

Sam wymyśliłeś jakąś teorię, że kredyty i protesty OK, a reszta ma jakieś "prywatne problemy".

Nie odwracaj kota ogonem. I nie wmawiaj mi czegoś. Ja napisałem jak to na tym forum wygląda. Kilku użytkowników cały czas pisze że na protesty jeżdżą tylko ci z kredytami bo jadą strajkować żeby im pamstwo pomogło bo nie dają rady. Sam zaraz dodałeś że jeżdżą z takimi transparentami że ,,własność banku” itd i że rolnicy mają przeciwstawne interesy. Więc słucham jakie 

• Haha 1
Opublikowano

U mnie dziś był facet oglądać prasę z ekspertem to ten ekspert miał pretensje że nową będę kupował, że to paranoja mieć dobrą i sprzedawać żeby nową kupić w końcu trzeba było pokazać gdzie brama jest i żeby sobie pojechał, tak że polski naród jest ciężki, jak ja nie mam to czemu sąsiad ma mieć, nam wojna nie potrzebna bo my sami się wybijem tylko wystarczy rzucić jakieś hasło które skłóci naród

• Like 3
Opublikowano

On nie potrafi zrobić kasy na gospodarstwie to i inni nie powinni robić. Takie myślenie. Zresztą podobne jak użytkownika który przed chwilą zamilkł. Jeszcze pretensje do innnych że mu czynsz podbili. Zamiast się cieszyć że są tacy co chcą tyle płacić to pretensje. Jemu się nie opłaci tyle dać to i innym nie może.

• Haha 1
Opublikowano

W przeciwieństwie do dawnej mgr lepszy program także dlaczego nie korzystać? 

Zrobienie pkt kilka do kilkanaście tys x 35% ceny to żadna kwota. 

Dostanę fajnie wymienię kilkuletnie maszyny na nowe lepsze itd nie to trudno stracę po 3tys na wniosek. I będę prasował dalej kuhnem zamiast nowym mf . Zboże też jeszcze kilka ładnych lat unia zestaw polata ,w życiu bez dotacji nie kupię anazona za 180netto czy prasy za 190 bo te ceny są nie adekwatne do cen za nasze płody rolne. Przynajmniej w przypadku niewielkich gospodarstw rodzinnych.

Co do protestów To jeżeli ktoś ma chociaż odrobinę oleju w głowie to uczestniczy w każdym bo zawsze walczymy o swoje i lepsze jutro bądź normalniejsze. 

Jak ktoś nie był to niech wyjasni w czym go zauroczyła 5 dla zwierząt bądź syf z upa bez ograniczeń???

Co do górników jak ludzie nie przejrza na oczy to pozostanie po nich wspomnienie za kilka lat. 

Dogadane związki doprowadza do tego co FSO ursus itp. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, zetorr6441 napisał(a):

Co do protestów To jeżeli ktoś ma chociaż odrobinę oleju w głowie to uczestniczy w każdym bo zawsze walczymy o swoje i lepsze jutro bądź normalniejsze.

Tu się nie zgodzę. Dopóki organizacją protestów zajmuje się solidarność, to na taki protest żaden szanujący się rolnik nie powinien iść. Te związkowo-solidaruchowe gnoje nie walczą o rolnika, tylko własne stołki. Na takim upolitycznionym proteście moja noga nigdy nie postanie.

Opublikowano
2 godziny temu, jacek1296 napisał(a):

Tu się nie zgodzę. Dopóki organizacją protestów zajmuje się solidarność, to na taki protest żaden szanujący się rolnik nie powinien iść. Te związkowo-solidaruchowe gnoje nie walczą o rolnika, tylko własne stołki. Na takim upolitycznionym proteście moja noga nigdy nie postanie.

Kołodziekczak walczył o swoje i ma 

9 godzin temu, zetorr6441 napisał(a):

Co do górników jak ludzie nie przejrza na oczy to pozostanie po nich wspomnienie za kilka lat. 

Dogadane związki doprowadza do tego co FSO ursus itp. 

Po rolnikach indywidualnych też tyle zostanie 

• Sad 1
Opublikowano
4 godziny temu, mzk napisał(a):

Kołodziekczak walczył o swoje i ma 

Po rolnikach indywidualnych też tyle zostanie 

Tosz miał walczyć o Rolników a niw o swoje...sprzedajna swinia i tyle w temacie Kołodziejczaka i reszty jego bliskoegi otoczenia .

• Like 1
Opublikowano

wczoraj gadałem że znajomym,i też złożył wniosek,chcial rozrzutnik to ta co robiła dla niego wniosek powiedziała że trzeba jakieś papieru z weterynari wyciągać i zrezygnował, prawda to? mi robili w odrze i nic takiego nie było potrzebne,a też mam wpisany rozrzutnik

Opublikowano
2 minuty temu, robi57362 napisał(a):

wczoraj gadałem że znajomym,i też złożył wniosek,chcial rozrzutnik to ta co robiła dla niego wniosek powiedziała że trzeba jakieś papieru z weterynari wyciągać i zrezygnował, prawda to? mi robili w odrze i nic takiego nie było potrzebne,a też mam wpisany rozrzutnik

Zgadza się, rozrzutniki, beczkowozy można tylko z obsada zwierząt. A jeśli są zwierzaki to w załącznikach trzeba podać papier z weterynarii.

4 minuty temu, robi57362 napisał(a):

To w poprawkach będziesz zobligowany przedstawić takowe zaświadczenie 

Opublikowano (edytowane)

W dniu 28.11.2024 o 21:55, malorolny121 napisał(a):

Mam t023 z pronaru i wiecej bym jej nie kupił.  Osie wąskie,  nie do tak dlugiej przyczepy, nadaja sie do przyczepy 3,5 t. 

Też mam ofertę na T023 z Pronara, u mnie cenę dali 70 tys, netto /lubelskie

Edytowane przez k6363
Opublikowano (edytowane)

Ale mam inny problem, bo dopiero wczoraj dostałam zaświadczenie o spełnianiu minimalnych wymagań (bo musieli przeprowadzać kontrolę i dlatego tyle to trwało, były 2 tygodnie na dostarczenie tych załączników, chciałam je wczoraj dodać, ale nigdzie nie było takiej opcji. Myślicie, że to będzie już wymagane tak na spokojnie przy sprawdzaniu wniosków/składaniu wyjaśnień, czy nici z tego i odwalą wniosek z tego powodu? Jestem tak wkurzona, bo dogadanie się z PIW to tragedia jakaś b była, musieli na kontrolę przyjeżdżać mimo, że już byli u mnie na takiej samej z miesiąc temu i przez to się to opóźniło.

Dobra doczytałam: W okresie 14 dni po dniu zakończenia naboru wniosków, wniosek może być zmieniany przez Wnioskodawcę w zakresie dotyczącym załączonych dokumentów (np. dodanie nowego załącznika). Dokonanie takich zmian ma wpływ na ustalanie liczby punktów z tytułu kryteriów wyboru operacji, o których mowa w Załączniku nr 2 do Regulaminu.

Czyli termin mija dzisiaj.

9 minut temu, malorolny121 napisał(a):

Nastąpiła  mała  pomyłka,  moja przyczepa jest T023.

Tak, u mnie też. Pośpieszyłam się. Producent - Pronar Model - T023 Ładowność - 11300 kg Wymiary (dług/szer/wys) - 9,88/10,77 m Cena netto - 70000 PLN

Pośpieszyłam się z napisaniem, bo T026 napisałam, a miałam na myśli T023 , w każdym razie u mnie też T023. Ale skoro u Ciebie 80 tys, no to powiem, że przebitka dziwna.

W dniu 4.12.2024 o 13:40, robi57362 napisał(a):

Kwestia czy posiada zwierzęta na swoim gospodarstwie - jeżeli tak, to zaświadczenie od PIW o spełnianiu minimalnych wymagań.

Edytowane przez k6363