Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, micgal39533 napisał(a):

A natomiast jeżeli chodzi o cyfryzacje to oferta lepiej żeby była osobno na maszynę i komputer 

Gdzie jest napisane że musi byc oddzielna oferta na cyfryzacje? 

Opublikowano
16 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Gdzie jest napisane że musi byc oddzielna oferta na cyfryzacje? 

Ma być jako dodatkowa pozycja w głównej ofercie na daną maszynę z którą jest powiązana cyfryzacja. NIe musi być osobno
Gdzieś to było w tym webinarium

Opublikowano
26 minut temu, migacz napisał(a):

Też mnie ciekawi ten komputer bo rozsiewacz jako kopia rotiny może nie jest zły tylko jak elektronika?

Nawet nie wiem bo widziałem to tylko w internecie, za gotówkę może i bym się zastanawiał, przy zwrocie bez sensu.

45 minut temu, danielhaker napisał(a):

Kolega handlowiec mówi że nawet tacy po 3ha składają na jakieś drobne graty

Pewnie, że tak. każdy może skorzystać to czemu nie ... 

Opublikowano
📢 Wniosek o wydłużenie naboru wniosków w ramach interwencji I.10.4!
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pana Czesława Siekierskiego, o wydłużenie terminu naboru wniosków o pomoc w ramach Planu Strategicznego WPR 2023–2027 dla interwencji I.10.4, dotyczącej inwestycji przyczyniających się do ochrony środowiska i klimatu
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 17.11.2024 o 23:01, asus921 napisał(a):

A co w przypadku własności? Przecież dowodu rejestracyjnego do wniosku nie załączasz, to jak mają zweryfikować czy to twój ciągnik. Zainteresowałem się, bo głównego konia mam właśnie nie na siebie i na szybko nie chce mi się tego zalatwiac, tym bardziej, że niema pewności czy wniosek przejdzie. Ewentualnie wypisze darowiznę z odpowiednią data, ale zastanawia mnie jak oni zamierzają to sprawdzić. 

no to jest trochę absurdalne jeżeli tu ktoś będzie wymagał dr albo czego innego udowodniającego że masz czym pociągnąć, zawsze możesz wynająć albo kupić jak przyznadzą. Mam ten sam przypadek traktor jest na rodziców

Opublikowano

A z tą zaliczką jak jest? Teraz deklaruje 50% i teoretycznie kupię maszyny tańsze niż teraz mam we wniosku to potem te zaliczkę też mi pomniejszą żeby było to maks 50%?

Opublikowano
36 minut temu, danielhaker napisał(a):

Powód?

Rozumiem w przypadku gdzie wniosków jest mniej jak funduszy (tak było w przypadku programu na bioasekurację ASF) ale na tą chwilę funduszu starczy tylko na ok. 1/3 wniosków a oni chcą przedłużyć 🤣🤣🤣🤣.

Z tego jedynie cieszą się doradcy którzy wypełniają wnioski.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, szymon1105 napisał(a):

no to jest trochę absurdalne jeżeli tu ktoś będzie wymagał dr albo czego innego udowodniającego że masz czym pociągnąć, zawsze możesz wynająć albo kupić jak przyznadzą. Mam ten sam przypadek traktor jest na rodziców

Ja ogolnie mam wy.j**ane na nich i ich kontrole. Ciagnik wpisuje, zawsze sobie umowa czy darowizna poradzisz, a napewno nie bedziesz musial, bo nie beda ci dowodu moim zdaniem sprawdzac. Tak samo opryskiwacze czy rozsiewacze. Zastanawialem sie tylko czy pisac, ale pod wzgledem czy pomoze mi to we wniosku, a nie jak niektorzy tutaj boja sie, ze maja opryskiwacz, a nie wpisza. Pewnie po szopach beda chodzic i sprawdzac... Dzisiaj sprzet mogles miec, jutro go sprzedales. Mozesz sobie tam nawet samolot dopisac, jezeli to ma pomoc. W druga strone dziala tak samo. Nie wpisales jakiegos sprzetu, a go znajda przy kontroli to ci moga uja zrobic. Nie moj, na handel, sasiad zostawil, naprawiam znajomemu. Nie dajmy sie tak inwigilowac... Tak samo z budynkami, opisami, rzutami itd. Nie wypelniam narazie nic, skoro inwestycja nie jest budowlana. Mimo, ze nie staram sie o punkty na zwierzaca i nie biora zwierzecej pod uwage, to kaza mi wypisywac liczbe bydla i to w poszczegolnym wieku/plci, liczba sprzedazy, kupna... Normalne to ?

Edytowane przez asus921
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, ThePerkins napisał(a):

Nawet nie wiem bo widziałem to tylko w internecie, za gotówkę może i bym się zastanawiał, przy zwrocie bez sensu.

Pewnie, że tak. każdy może skorzystać to czemu nie ... 

tylko ile max pkt. mozna wyciągnąć z tych 3 ha ? 

Opublikowano

Bral ktos pod uwage Filtry do wody ze studni, zamiast zbiornika 2000l ?

78. Systemy lub urządzenia do ponownego wykorzystania, filtrowania
lub uzdatniania wody.

Druga sprawa, jak bierzecie zbiornik to zaznaczacie inwestycje trwale zwiazana z nieruchomoscia, nietrwale czy obie ? Oczywiscie definicji zapomnialo im sie umiescic w intrukcji....

U mnie w starostwie naszczescie bez pozwolenia.

Opublikowano
1 godzinę temu, Matey napisał(a):

w kujawsko pomorskim dobre ludzie pracują w bwi przy wnioskach?

Pewnie jak wszędzie, zależy na kogo trafisz. Kilka lat temu przy modernizacji przeczołgali mnie mocno, aż się wqrwiłem, opieprzyłem i zagroziłem rzuceniem papierów. Pomogło. Teraz w rozmowie przed tym naborem byli pomocni.

Opublikowano

Jak uzupełniacie ten arkusz ze zwierzętami? Z 1 strony piszą, że ostatnich 12 miesięcy, z drugiej, że obecny rok kalendarzowy? Jak się bierze od 1 stycznia do daty obecnej to się liczby nie spinają w żaden sposób.

Opublikowano
50 minut temu, czaro napisał(a):

A z tą zaliczką jak jest? Teraz deklaruje 50% i teoretycznie kupię maszyny tańsze niż teraz mam we wniosku to potem te zaliczkę też mi pomniejszą żeby było to maks 50%?

Zasady wypłaty zaliczki
32. Na realizację operacji może być wypłacona zaliczka w wysokości nieprzekraczającej 50% kwoty przyznanej pomocy, jeżeli wnioskodawca wystąpił o przyznanie i wypłatę zaliczki we WOPP. Warunkiem wypłaty zaliczki jest wniesienie przez beneficjenta zabezpieczenia zaliczki w formie weksla niezupełnego (in blanco). Termin wniesienia zabezpieczenia określa umowa.
33. Ustanowienie zabezpieczenia zaliczki jest równoznaczne z ustanowieniem zabezpieczenia wykonania zobowiązań wynikających z umowy.
34. Zaliczka jest przekazywana beneficjentowi jednorazowo w terminie i wysokości określonej w umowie na rachunek bankowy beneficjenta albo jego rachunek w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej wskazane w WOPP.
35. W przypadku grupy rolników wspólnie ubiegających się o przyznanie pomocy zaliczka jest przekazywana na jeden rachunek bankowy albo na jeden rachunek w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej wskazany w umowie pod warunkiem, że każdy członek grupy rolników wnioskuje o jej przyznanie i wypłatę i dopełni związanych z tym formalności o których mowa w ust. 32. Właścicielami rachunku bankowego do wypłaty zaliczki nie muszą być wszyscy beneficjenci wspólnie wnioskujący o pomoc. Rachunek bankowy musi należeć co najmniej do jednego z członków grupy.
36. Rozliczanie zaliczki odbywa się zgodnie z postanowieniami umowy.

Beneficjent zwraca nienależnie lub nadmiernie pobraną kwotę pomocy powiększoną o odsetki obliczone
zgodnie z ust. 4.
R-1/PSWPR 2023-2027/10.4/24/01/1 17
4. Odsetki naliczane są w wysokości jak dla zaległości podatkowych, za okres między terminem zwrotu
środków przez Beneficjenta, wyznaczonym w decyzji ustalającej kwotę środków do zwrotu, a datą zwrotu
całości zadłużenia lub odliczenia.
5. Beneficjent zobowiązuje się zwrócić całość lub część otrzymanej pomocy w terminie 60 dni od dnia
doręczenia decyzji ustalającej kwotę środków do zwrotu, a po upływie tego terminu, do zwrotu całości
lub części otrzymanej pomocy wraz z należnymi odsetkami.
6. Zaliczka pobrana nienależnie lub w nadmiernej wysokości, podlega zwrotowi na zasadach określonych w
ust. 4 i 5.1,3

Opublikowano
1 godzinę temu, Lukrolny napisał(a):

image.png

Izby jak zawsze działają nie tam gdzie trzeba i kiedy trzeba. Nabór miesiąc czasu trwa. Było trąbione że dwa miesiące przed. Można wysłać wniosek na sztukę a potem robić poprawki.

Nie zbliżają się tam jakieś wewnętrzne wybory do izb ? Chcą zrobić sobie promocje. Albo ,, otoczenie” izb nie zarobiło odpowiednio dużo na robieniu wnioskow. Innej możliwości nie ma. 
Chcą pomóc rolnikom to niech się wezmą za patologiczne szacowanie suszy. Wtedy pomogą rolnikom 

• Like 1
  • Thanks 2