Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Jak potencjalny kaziu płaci 5 000 za wniosek a potem procentowo musi odpalić z jałmużny  kilka % jak się załapie  i na dodatek tenże kaziu kupuje to co mu daje punkty , a nie koniecznie potrzebne , a w tym czasie sprzęt spełniający warunki programu drożeje  to ja się pytam  ministra CZESŁAWA  i premiera DONALDA  komu ten program ma służyć ???????? Żeby była jasność sam za chwile złoże wniosek hahah ale nie po to żeby mi cokolwiek dołożyli tylko po to żeby mi odpisali że mi ...................uja dadzą haha . Ogłosić nabór wniosków i tak go zagmatwać że 90 % rolników nie jest w stanie wypełnić wniosku porównywalne jest do rozdawania    chleba biednym  w miejscu  do którego jest dostęp spinając się po  40 metrowej linie po której nikt nie wyjdzie  . Różnica jest taka że biedny jak się nie wdrapie to  odpuści i na chleb pójdzie zarobić  a kaziu jak się nie załapie to linę zgryzie  i poczeka na kolejny nabór   

Na 4.0 też były grosze przeznaczone a dostaną wszyscy bo jest już ponad 1mld 

Opublikowano

Skąd wziąć liczbę djp do wniosku? 

Bo z instrukcji wynika że jeżeli nabór rozpoczyna się w trzecim kwartale należy wziąć średnią djp bieżącego roku, 

Niestety w aplikacji irz można wystąpić z wnioskiem djp2 lub djp3 za ubiegły rok. 

Dodatkowo w pliku ,,informacja o gospodarstwie,, gdy robię obrót stada na końcu w podsumowaniu wychodzi mi 28 djp a faktycznie utrzymuje ponad 80. 

Ktoś coś podpowie?

Opublikowano

No dobra jeżeli inwestycja nie jest planowana z produkcją zwierzęcą i obornikiem to czy informacjach o gospodarstwie trzeba robić ten obrót stada? 

Myślałem kupić matę do przykrycia obornika i powiązać to z produkcją zwierzęcą wtedy są dodatkowe 2 lub 4 punkty w zależności od DJP,

Ale chyba sobie odpuszczę pchać się w zwierzęta i zobowiązania związane z tym

Opublikowano
5 godzin temu, pawelol111 napisał(a):

Masa jak jest z tym zaswiadczeniem z wojewódzkiego inspektoratu ochrony srodowiska? Agencja podlaska twierdzi ze kazdy kto składa na maszyny do hodowli bedzie musiał taki dokument przedstawic

Do wniosku

13) oświadczenie o spełnieniu wymagań określonych w programie działań dotyczące warunków przechowywania nawozów naturalnych – w przypadku realizacji inwestycji dotyczącej przechowywania nawozów naturalnych;
14) oświadczenie wnioskodawcy o dotychczasowym sposobie przechowywania kiszonek w celu potwierdzenie spełnienia w gospodarstwie wymagań dotyczących warunków przechowywania kiszonek – jeżeli dotyczy

Do wypłaty

18) zaświadczenie o spełnianiu minimalnych standardów w zakresie higieny i warunków utrzymania zwierząt w gospodarstwie/spełnianiu minimalnych standardów w zakresie higieny i warunków utrzymania zwierząt w odniesieniu do operacji – jeżeli dotyczy

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, adamn999 napisał(a):

No dobra jeżeli inwestycja nie jest planowana z produkcją zwierzęcą i obornikiem to czy informacjach o gospodarstwie trzeba robić ten obrót stada? 

Myślałem kupić matę do przykrycia obornika i powiązać to z produkcją zwierzęcą wtedy są dodatkowe 2 lub 4 punkty w zależności od DJP,

Ale chyba sobie odpuszczę pchać się w zwierzęta i zobowiązania związane z tym

Wedlug pracownika ze specjalnego dzialu, jezeli nie bierzesz maszyn do produkcji zwierzecej, to wymagania 85% utrzymania produkcji cie nie dotycza. Wniosek ponoc ma tak poprowadzic, ze na koncu beda wypisane wymagania. Nie robilem jeszcze, wiec nie wiem, czy faktycznie mozna nie wpisywac zwierzat, mimo, ze na dzien dzisiejszy produkcja jest.

Jezeli nie bierzesz konkretnej maszyny, to szkoda sie wiazac na 5 lat, bo w przypadku dolka trzeba bedzie dokladac do interesu, bo zobowiazania trzymaja na mate... Chyba, ze ewentualny zwrot dotacji bedzie tylko ma ta mate, wtedy warto dla punktow, ale podjerzewam, ze beda kazali zwrocic calosc wniosku

Edytowane przez asus921
Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał(a):

to tobie wychodzi 28 , nie wiem jak liczysz , ile masz co rok na zaświadczeniu z arimr do paliwa?

Na zaświadczeniu z agencji mam tylko bydło podane w djp i to jest około 18 

Trzody mam w cyklu zamkniętym 350 sztuk z czego 30 to lochy. 

Przeliczając lochy to już jest 9 bo współczynnik jest 0,3 150 sztuk tucznika razy 0.14 to 21 djp

Do tego jeszcze prosięta i warchlaki 

Pierdzielę ich dwa punkty tak z samych maszyn mi wychodzi 12. 

Właśnie powiedzcie mi czy za rozsiewacz z komputerem który steruje dawką w zależności od prędkości jazdy dostanę dwa punkty z tytuł rozwiązań cyfrowych i cztery punkty z tytułu poprawy aktywności wykorzystania nawozów? 

Czyw przypadku zakupu takiego rozsiewacza można go tylko podciągnąć pod jedno działanie czy oba dzialania?

Opublikowano

Pytanko mam, mój doradca chce księgi wieczyste dzialek, które posiadam. Nie wystarczy nr działki? Mam 2 działki, które kupiłem dość niedawno i zakładana jest nowa księga, której nr jeszcze nie mam

Opublikowano
2 godziny temu, adamn999 napisał(a):

Przeliczając lochy to już jest 9 bo współczynnik jest 0,3 150 sztuk tucznika razy 0.14 to 21 djp

Właśnie powiedzcie mi czy za rozsiewacz z komputerem który steruje dawką w zależności od prędkości jazdy dostanę dwa punkty z tytuł rozwiązań cyfrowych i cztery punkty z tytułu poprawy aktywności wykorzystania nawozów? 

Czyw przypadku zakupu takiego rozsiewacza można go tylko podciągnąć pod jedno działanie czy oba dzialania?

Teraz padłem na pomysł żeby osobno wziąć rozsiewacz do nawozów z wysiewem granicznym i osobno komputer do sterowania. 

Po prostu ofertę którą mam na rozsiewacz rozbić na dwa oddzielne działania i wtedy na pewno będą punkty za jedną i drugą kategorię. co myślicie?

Opublikowano
14 minut temu, lysonzi1 napisał(a):

Pytanko mam, mój doradca chce księgi wieczyste dzialek, które posiadam. Nie wystarczy nr działki? Mam 2 działki, które kupiłem dość niedawno i zakładana jest nowa księga, której nr jeszcze nie mam

Pewnie będzie potrzebny tak czy siak skoro twoja własność. Najwyżej w poprawkach jak będziesz miał uzupełniać 

Opublikowano
7 godzin temu, bezbarwny napisał(a):

Każdy członek naszej grupy, jest w posiadaniu ciągnika tej samej marki, fabrycznie przygotowanych do montażu i obsługi gps. Tzn, instalacja elektryczna, hydrauliczna, monitor, uchwyt na antenę. Potrzebne są antena i modem. Podobno przeniesienie tego z ciągnika na ciągnik, trwa 20-40 minut. Będziemy próbować kupić przez grupę, system prowadzenia, do współpracy i obsługi siewnika do siewu w mulcz. 

Przeniesienie 5 minut maks 

• Thanks 1
Opublikowano
21 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Jak potencjalny kaziu płaci 5 000 za wniosek a potem procentowo musi odpalić z jałmużny  kilka % jak się załapie  i na dodatek tenże kaziu kupuje to co mu daje punkty , a nie koniecznie potrzebne , a w tym czasie sprzęt spełniający warunki programu drożeje  to ja się pytam  ministra CZESŁAWA  i premiera DONALDA  komu ten program ma służyć ???????? Żeby była jasność sam za chwile złoże wniosek hahah ale nie po to żeby mi cokolwiek dołożyli tylko po to żeby mi odpisali że mi ...................uja dadzą haha . Ogłosić nabór wniosków i tak go zagmatwać że 90 % rolników nie jest w stanie wypełnić wniosku porównywalne jest do rozdawania    chleba biednym  w miejscu  do którego jest dostęp spinając się po  40 metrowej linie po której nikt nie wyjdzie  . Różnica jest taka że biedny jak się nie wdrapie to  odpuści i na chleb pójdzie zarobić  a kaziu jak się nie załapie to linę zgryzie  i poczeka na kolejny nabór   

W tym temacie są sami fanatycy takich programów, nie widzą że to wszystko zmierza w złym kierunku, ale im nie przetłumaczysz dla punktów są w stanie kupić mauzera za 15 tys byle przeskoczyć innych i się załapać, dla przykładu gdy teraz już prakrycznie nie można kupić ciągnika na dofinansowanie to nowy taki ciągnik około 100KM idzie już w fajnym wyposażeniu i z ciekawym finansowaniem kupić taniej niż nowy rozrzutnik obornika 10 tonowy, do takiego absurdu już doszło 

• Like 2
Opublikowano
17 godzin temu, adamn999 napisał(a):

15 godzin temu, adamn999 napisał(a):

Teraz padłem na pomysł żeby osobno wziąć rozsiewacz do nawozów z wysiewem granicznym i osobno komputer do sterowania. 

Po prostu ofertę którą mam na rozsiewacz rozbić na dwa oddzielne działania i wtedy na pewno będą punkty za jedną i drugą kategorię. co myślicie?

Tak, dostaniesz 6 punktów, 4 za poprawę efektywności wykorzystania nawozów i 2 za zastosowanie rozwiązań cyfrowych. Poz. 42, bez sensu rozbijać to na dwie różne oferty.

Bez tytułu.png

• Thanks 1
Opublikowano

Bercik92 z tego co wiem do presy musi być powyżej 30ha do balotowania czyli nie wliczamy w to np. kukurydzy, w  tym  Tuzy w gospodarstwie ale tych nie ma sprecyzowane ile ,czy wystarczy 0,5ha czy wiecej 

Opublikowano
7 godzin temu, Bercik92 napisał(a):

Czy na maszyny jest jakiś limit hektarów. Jak to było w poprzednich programach ?Chciałbym na ten program kupić prasę najlepiej pasową w papierach na około 20 ha czy platformę do bel

problem w tym, że do prasy będą patrzeć tylko na to ile masz TUZów :/ 

Opublikowano
18 minut temu, melon10641 napisał(a):

problem w tym, że do prasy będą patrzeć tylko na to ile masz TUZów :/ 

nie , inne trawy rez wchodza w grę , słoma . arimr porusza to w swoich pytaniach i odpowiedziach na stronie bodajże 

• Like 3