Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

4 minuty temu, klose30 napisał(a):

Popieram poprzednika. Panie Celownik będziesz Pan zadowolony.Napiszesz nam wnioski😁

ta, a potem jak w tych memach:

" Pisanie wniosków rolnikom nie jest wcale takie stresujące"

~Celownik07 lat 30

stary-człowiek-24922470.jpg

2 minuty temu, thor1984 napisał(a):

@Celownik07 tego mauzera to podpinasz pod poz. 74 zamknięte naziemne zbiorniki do retencji wody?

2mauzery zeby bylo 2m3 (chyba nie ma 1szt co ma poj. 2000l.?). w opisie napisz "zamknięty naziemny zbiornik z tworzywa sztucznego do retencji wody". czekam na odpowiedz/potwierdzenie czy moga to byc 2 zbiorniki po 1000L czy mur beton musi to byc 1szt co ma 2000l.

obraz.png.fafd1c2be9813120b624c6f17b029ad8.png

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

ta, a potem jak w tych memach:

" Pisanie wniosków rolnikom nie jest wcale takie stresujące"

~Celownik07 lat 30

stary-człowiek-24922470.jpg

2mauzery zeby bylo 2m3 (chyba nie ma 1szt co ma poj. 2000l.?). w opisie napisz "zamknięty naziemny zbiornik z tworzywa sztucznego do retencji wody". czekam na odpowiedz/potwierdzenie czy moga to byc 2 zbiorniki po 1000L czy mur beton musi to byc 1szt co ma 2000l.

też wysłałem zapytanie, nawet wstawiłem zdjęcie mauzera aby wiedzieli o co chodzi 😄 głównie chodzi mi o to czy mogą to być 2 połączone ze sobą czy musi to być 1 zbiornik

Edytowane przez thor1984
Opublikowano
12 minut temu, kat napisał(a):

Ale również piszą że minimalna pojemność zbiorników a nie zbiornika.

Interpretacja polskich przepisów to nic łatwego 

mi łatwiej postawic 2 sztuki każdy pod inna rynne niż jednego takiego 2m3, no ale zobaczymy. szkoda 4 punktów tracic . najwyzej sie kupi taki XD :

https://allegro.pl/oferta/skladany-zbiornik-na-deszczowke-wode-beczka-2000l-z-rama-pokrywa-kranem-14365641341

XD warunki spełnia idalnie, 2m3 i zamkniety :P

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Ja jak już to wybrał bym taki w którym rsm mógłbym trzymać. 

tylko nie mozesz nigdzie uzywac słowa rsm ani w opisie inwestycji ani na fakturze itd. a ze go zaadaptujesz potem to juz twoja sprawa.

a co one w ogole takiego maja ze sa pod rsm?w mauzerze ich trzymac nie wypada jak nikt nie patrzy? (nie wiem wiec pytam)

obraz.png.69fbe39d2f5afddd5bdabec72366b8d3.png

Opublikowano
8 minut temu, Celownik07 napisał(a):

mi łatwiej postawic 2 sztuki każdy pod inna rynne niż jednego takiego 2m3, no ale zobaczymy. szkoda 4 punktów tracic . najwyzej sie kupi taki XD :

https://allegro.pl/oferta/skladany-zbiornik-na-deszczowke-wode-beczka-2000l-z-rama-pokrywa-kranem-14365641341

XD warunki spełnia idalnie, 2m3 i zamkniety :P

Wiesz, trochę tych wniosków mi doradca robił przez 10 letnią kadencję bycia rolasem😛 do każdej maszyny potrzebne są tabliczki znamionowe. Czy znajdziesz je na mauzerach? Wątpię aby która kolwiek firma wystawiła ci fakturę z numerem serii i tabliczką znamionową. Tak więc dla świętego spokoju ja bym odpuścił ten temat, bo potem po złożeniu wniosku o płatność i kontroli może się okazać, że nie dostaniecie zwrotu. A po drugie jak wymagają pod zbiorniki na paszę jakiś pozwoleń czy innego dokumentu z starostwa o braku pozwolenia na budowę to i tak samo może być z tymi zbiornikami na wodę. Już chyba był przypadek na forum, że dla kogoś odrzucili wniosek, bo na początku nie trzeba było pozwolenia na budowę a tylko zgłoszenie, a później że trzeba już było mieć pozwolenie na budowę 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Ja jak już to wybrał bym taki w którym rsm mógłbym trzymać. 

A najlepiej taki dwupłaszczowy co by paliwo mozna trzymać😁

• Haha 1
Opublikowano

Witam. Ja podpytam się w kwestii chwastownika. U jednego sprzedawcy chwastownik musi mieć sekcje roboczą która nacina ziemię bo same palce nie wystarczą (wiedza z ARIMR mają ) a cena takiej maszyny 20 tyś netto w górę. U innego sprzedawcy wystarczy chwastownik palcowy za 6 tyś netto a z nacinaniem to jest już areator a nie chwastownik.

I tu moje pytanie chwastownik zwykły palcowy spełnia wymogi aby dostać te 6 punkty czy nie?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, spwrp napisał(a):

A najlepiej taki dwupłaszczowy co by paliwo mozna trzymać😁

A kto by go mył😝 są teraz uniwersalne zbiorniki, w lecie wtedy można by wodę zbierać, a wiosną zima rsm zalać 😎

1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

tylko nie mozesz nigdzie uzywac słowa rsm ani w opisie inwestycji ani na fakturze itd. a ze go zaadaptujesz potem to juz twoja sprawa.

a co one w ogole takiego maja ze sa pod rsm?w mauzerze ich trzymac nie wypada jak nikt nie patrzy? (nie wiem wiec pytam)

O tym to nawet nie wspominam bo dla mnie to oczywiste , ale jak już brać  na wniosek to taki sprzęt aby go maksymalnie wykorzystać jak sie da. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Próbuje ktoś składać wniosek na siewnik zbożowy talerzowy + brona talerzowa  ?
Jakoś sensownie opisać to argumentami i złożyć ofertę na "Zestaw do uprawy i siewu bezorkowego - siewnik i brona ?" 
Uważacie, że wtedy ARIMR może wymagać udokumentowania w posiadaniu agregatu bezorkowego ?
W moim mniemaniu te 3 maszyny tworzą 1 spójną całość do pracy bezorkowej a zakup tej maszyny w przypadku mojego ciągnika wgl. nie wchodzi w grę. 
Maszyna będzie przeznaczona do uprawy bezoorkowej.
Myślałem również o złożeniu wniosku na opryskiwacz wyposażony w rozpylacze zapewniające 75% redukcji znoszenia - eżektor dwustrumieniowy ceramiczny Agro-Plast posiada taki certyfikat.
Czy taki opryskiwacz musi być wyposażony w komputer, rozwadniacz i gps? 

Rozsiewacz nawozów spełniający europejską normę Europejska norma ochrony środowiska EN 13739

Zagłębiał się ktoś z Was w taką maszynę ? Obecnie z tego co na szybko zerknąłem to Amazone,Sulky oraz Kuhn mają to oficjalnie w katalogach

Jak wygląda kwestia odnawiania inwestycji ? Mam zakupiony siewnik stopkowy,opryskiwacz,rozsiewacz oraz zwykłą bronę talerzową w ramach programu RMG w 2020r

Opublikowano
4 godziny temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Jakoś sensownie opisać to argumentami i złożyć ofertę na "Zestaw do uprawy i siewu bezorkowego - siewnik i brona ?" 
Uważacie, że wtedy ARIMR może wymagać udokumentowania w posiadaniu agregatu bezorkowego ?
W moim mniemaniu te 3 maszyny tworzą 1 spójną całość do pracy bezorkowej a zakup tej maszyny w przypadku mojego ciągnika wgl. nie wchodzi w grę. 
Myślałem również o złożeniu wniosku na opryskiwacz wyposażony w rozpylacze zapewniające 75% redukcji znoszenia - eżektor dwustrumieniowy ceramiczny Agro-Plast posiada taki certyfikat.

Rozsiewacz nawozów spełniający europejską normę Europejska norma ochrony środowiska EN 13739

Zagłębiał się ktoś z Was w taką maszynę ? Obecnie z tego co na szybko zerknąłem to Amazone,Sulky oraz Kuhn mają to oficjalnie w katalogach

Jak wygląda kwestia odnawiania inwestycji ? Mam zakupiony siewnik stopkowy,opryskiwacz,rozsiewacz oraz zwykłą bronę talerzową w ramach programu RMG w 2020r

Ja właśnie pytałem o siewnik swojego doradcę z agencji... I mówi że nie można takiego. Musi być do siewu bezpośredniego z podsiewaczem nawozu. Problem ze nie ma nic sensownego na ciągnik mojego kalibru ( 105km). 

Jeśli chodzi o rozsiewacz to musi mieć funkcje siewu granicznego...

Ja sie poważnie zastanawiam nad opryskiwaczem, rozrzutnikiem, oprogramowaniem i tym separatorem do zboża 

Opublikowano
12 minut temu, Ziel napisał(a):

Z tego c wyczytałem to przy kupnie opryskiwacza wystarczą tylko odpowiednie dysze i nic więcej, jeśli sie mylę to mnie poprawcie

Mi mówił doradca, że musi na pewno mieć komputer i jak najwięcej wyłączanych sekcji i dodatkowy zbiornik ( ale o to nie dopytałem). Sam myślę o takim za ok 50/60 tys netto

Opublikowano
5 godzin temu, Lubeelskirolnik napisał(a):

Jak ktoś nie ma bezorkowca to nie znaczy że nie można wynająć takiej maszyny lub usługi.  

Co do siewnika to znajomemu doradca powiedział że zwykły zestaw talerzowy nie przejdzie, musi być pneumatyczny i najlepiej punktowy. Ale jak patrze na listę maszyn to jest tam zestaw do uprawy i siewu bezpośredniego lecz jakie konkretne maszyny to mogą być i w co wyposażone to pewnie okarze się na etapie rozpatrywania wniosków 😬

Opublikowano
26 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak ktoś nie ma bezorkowca to nie znaczy że nie można wynająć takiej maszyny lub usługi.  

Co do siewnika to znajomemu doradca powiedział że zwykły zestaw talerzowy nie przejdzie, musi być pneumatyczny i najlepiej punktowy. Ale jak patrze na listę maszyn to jest tam zestaw do uprawy i siewu bezpośredniego lecz jakie konkretne maszyny to mogą być i w co wyposażone to pewnie okarze się na etapie rozpatrywania wniosków 😬

Ale na tej liście nie ma nic o siewnikach pneumatycznych i punktowych tylko o zestawach do siewu bezpośredniego lub w mulcz,więc dlaczego miałby nie przejść np taki jak Horsch Versa.Siewnik nabudowany na bronie talerzowej.