Rzepakowiec

agregat półzawieszany + zetor 8145

Polecane posty

Rzepakowiec    25

Witam, przymierzam się do kupna agregatu talerzowego pólzawieszanego ATO 3m. Spiąłbym go w zestaw z talerzowym siewnikiem Sr300, a ciągnąć miałby go zetor 8145, który doposaze w turbinę. Ma ktoś podobna sytuację? jak to wygląda z uciagiem i zawracaniem na poprzeczniakach? Myślę, że będzie to lepsze rozwiązanie niż agregat zębowy zawieszany, ponieważ podnośnik strasznie by dostawał, a przód by podnosiło do góry. 

moim zdaniem będzie miał co robić, nadal to są 4 cylindry i zetor, który nie jest królem uciągu, pomijając długość zestawu i ogromne poprzeczniaki

ja uważam że to się nie sprawdzi, agregat waży ok.2 ton, do tego dojdzie prawie trochę ponad 1,3 t siewnik. w sumie trochę ponad 3,5 tony na d*pie

Dużo zależy jakie masz ziemię, na moich by nie pociągnął. ale jeżeli masz ziemię słabsze i poprzeczniaki spore to jak najbardziej. 

Buszmen11    508
1 godzinę temu, Rzepakowiec napisał:

Witam, przymierzam się do kupna agregatu talerzowego pólzawieszanego ATO 3m. Spiąłbym go w zestaw z talerzowym siewnikiem Sr300, a ciągnąć miałby go zetor 8145, który doposaze w turbinę. Ma ktoś podobna sytuację? jak to wygląda z uciagiem i zawracaniem na poprzeczniakach? Myślę, że będzie to lepsze rozwiązanie niż agregat zębowy zawieszany, ponieważ podnośnik strasznie by dostawał, a przód by podnosiło do góry. 

Po podwórku napewno uciągnie. 

• Like 1

45 minut temu, Buszmen11 napisał:

Po podwórku napewno uciągnie. 

jakby dołożył to turbo i pracował na lekkiej ziemii bez górek to uciągnie, tak czy siak, bardzo kiepski pomysł.

Alchemik    465
Napisano (edytowany)

Koła bliźniacze+ ciecz powinny zwiększyć uciąg, ciekawe jak z mocą po turbo do tego zestawu

Edytowano przez Alchemik

Bialy8011    50
1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

Na lekkiej ziemi tym bardziej go nie uciągnie. 

No chociaż jeden mądry. 

Będziesz ciągał go i bez tej turbiny. Teraz takie czasy że jak nie masz "dżon Dera", "fynda" "kejsa" "niu holanda" lub innej marki zagranicznej to już zetorem, ursusem i belarusem nic nie zrobisz, znaczy tak twierdzą jeżdżacze a nie traktorzyści. I jeszcze zaraz Ci powiedzą że Ci będzie nie wygodnie zetorem. Tak więc kolego musisz zmienić traktor żeby móc siać tak jak chcesz 😉

wojtal24    2752
Rzepakowiec napisał:

jeżeli będą normalne warunki będzie ok. miałem okazję pracować agregatem polzawieszanym talerzowym na wale oponowym z siewnikiem talerzowym agromaszu ciągałem to nh td90 nie wiem ile to ma km ale pewnie 90 i daje rade I w świeżo oranym i w tym zestawie cały ciężar jest na tym wale oponowym. poprzeczniaki 3.5÷4 przejazdy 3m jest trochę kręcenia ale nie jest źle tylko z tego co pamiętam to byś musiał rozbudować hydraulikę w ,zetorze bo są potrzebne 3 pary wyjść hydrauliczny 1 do podnoszenia agregatu druga do podnoszenia siewnika (lub jak siłownik jednostronnego działania to jeden waz wtedy) I trzecia para do znaczników

ciągałem też ten zestaw zetorem 105KM

ZETOR TEAM

Alchemik    465

Zetor 8145 waży więcej od NH td90 to i uciąg powinien mieć większy

Rzepakowiec    25

Agregat zamówiony, zobaczymy czy przyznają dofinansowanie haha. Pojeździłem trochę po okolicy i ludzie mają te zestawy i czwórki w miarę dają przy tym rade. Hektarow nie ma narazie sporo, więc powoli damy radę. W przyszłości jak będzie więcej to pomyślimy nad jakimś starszym Jaśkiem 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez LukaszZduny
      potrzebuje wybrac agregat do mtz 920. raczej z tanszych firm i nie skladany hydraulicznie. cena do 6 tys. macie jakies propozycje?
    • Przez Marcian1234
      A mianowicie jest bardzo duży problem.Po włączeniu wałka bardzo mocno coś wali i głośno.Co to może być tego przyczyna bo zbliża się wiosna ???
    • Przez VIz
      Dzień dobry 
      Mam agregat bezorkowy euromasz trzybelkowy,3m i jest niby ok ,tylko są straszne.redliny po nim, przez te talerze,  jakiś.pomysl?
    • Przez xzibit0000
      Witam. Mam talerzowke grano shark 3.0 z wałem daszkowym.
      W tym roku pierwszy raz uprawiam ścierniska po zbożu i nie ma przejazdu żeby się wal nie zapchał. Dosłownie pcha ziemię i kręci się na pół gwizdka. 
      Ma założone skrobaki ale nie wiem czy to tam się zapycha, czy powodem może być to że nie ma on sprzyspawanych płaskowników na tych ringach na wale i jest cały gładki.
      Jakbyście mieli jakieś pomysły czy patenty lub mieliście podobny problem to dajcie znać. Pozdro 
    • Gość
      Przez Gość
      Witam szukam opini na temat firmy Janpol która produkuje maszyny rolnicze. Chciałbym kupić ich agregat ale nic niemogę o nich znaleść. Jak z jakością ich maszyn.Mile widziane odpowiedzi na maila. goliat1603@wp.pl Z góry dziękuje.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj