Mateooo952

Dzierżawa a akcyza

Polecane posty

Mateooo952    0

Hej, biorę dzierżawę w najbliższym czasie, czynsz + dopłaty dla właściciela. Co się bardziej mi opłaci: nie płacic podatku rolnego czy płacić go i równocześnie  brać zwrot z akcyzy? Czy tak można, że na daną działkę o dopłaty występuje właściciel, a zwrot akcyzy i podatki płaci dzierżawca ?

Michał88    345

Nie musisz  płacic podatku na daną działkę żeby brać akcyzę. To czy Ci się opłaci to już Twoja sprawa. Trochę śliska sprawa, pogadaj z nim i zaproponuj mu 1000zł  w zamian za dopłaty, Jak ogarniasz ekoschematy to odbijesz sobie te pieniądze. Poza tym wszelkie rekompensaty za mróz czy grad będziesz mógł brać.

• Like 1

wlamaj1    199
8 godzin temu, Mateooo952 napisał:

Czy tak można, że na daną działkę o dopłaty występuje właściciel

Czyli bierzesz dzierżawę z umową "na gębę" - według mnie to trzeba być desperatem...

• Like 1

mani51    380

Przecież to bez sensu brać w ten sposób dzierżawę. W razie jakich dopłat jak były ostatnio do nawozów czy zboża kasy nie dostaniesz ani Ty ani właściciel. A poza tym u nas w gminie musiałem zarejestrować umowę dzierżawy bo sprawdzają to czasem przy składaniu wniosku o zwrot akcyzy. Ja bym pogonił takiego klienta, niech szuka innego głupiego.

Andpol    1121
51 minut temu, wlamaj1 napisał:

Czyli bierzesz dzierżawę z umową "na gębę" - według mnie to trzeba być desperatem...

Ja tak mam i chętnych sporo gdybym zrezygnował ale ziemia 1kl to i tak opłaci się.

• Like 1

robert1226    1774
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

Najczęściej tak piszą ci którzy by to odrazu chwycili  . A tak naprawdę mało kto chce oddać dzierżawę na umowę. 

Edytowano przez robert1226
  • Like 1

wlamaj1    199

Taa, na pewno. Ja miałem umowę dzierżawy na czas określony zawartą na piśmie i poświadczoną w gminie a i tak właściciel mi wypowiedział umowę w połowie okresu jej trwania - oczywiście bezskutecznie. Pole było nie obsiane, ale nawozy pod burak i zboża jare rozsiane. Gdybym nie miał umowy to "trochę" bym stracił...

• Like 1

Sawyer021    4

U mnie w gminie wypełnia się oświadczenie, że jest się dzierżawcą na podstawie ustnej umowy, podatek nie ma tu nic do rzeczy. Podpisuje się dzierżawca i wydzierżawiający i możesz brać zwrot akcyzy.  Z tym, że musi to być chyba przy pierwszym wniosku, czyli tym składanym w lutym. 

• Like 1

hubertuss    4936
21 godzin temu, robert1226 napisał:

Najczęściej tak piszą ci którzy by to odrazu chwycili  . A tak naprawdę mało kto chce oddać dzierżawę na umowę. 

Wszystko coraz droższe jeleni coraz mniej. Tych co znam biorą na umowy. Nikt na gębę nie weźmie bo trzeba i wapno dać itd. Tylko  głupi na gębę weźmie no chyba, że nic w to nie inwestuje tylko tak sobie sieje aby siać i cieszyć się, że dużo ha obrabia. Ale takich też coraz mniej. Po prostu za dużo kasy w pole się pcha by ktoś sobie kiedy tylko zechciał powiedział ci do widzenia.

mani51    380

dzisiaj byłem u handlarza po gruber to też właśnie mówił że zszedł z 4ha bo się właściciel chciał podnieść tzn wszystkie dopłaty plus 1tyś. Tak jak piszesz, głupich coraz mniej będzie. Znajomy też mi mówił że mieli jednego takiego co brał wszystko jak leci a teraz jak ludzie do niego dzwonią czy chce to owszem ale za darmo.

Fabiann    0
Napisano (edytowany)
17 godzin temu, mani51 napisał:

dzisiaj byłem u handlarza po gruber to też właśnie mówił że zszedł z 4ha bo się właściciel chciał podnieść tzn wszystkie dopłaty plus 1tyś. Tak jak piszesz, głupich coraz mniej będzie. Znajomy też mi mówił że mieli jednego takiego co brał wszystko jak leci a teraz jak ludzie do niego dzwonią czy chce to owszem ale za darmo.

A unas takich głupich nie brakuje biorą jak idioci na gębe podatki płacą i nic po za tym nie mają albo nawet w plecy przy takiej pogodzie jaką mamy od 5 lat susza nawałnice grad!

Edytowano przez Fabiann
Błąd pisowni

kuna9977    94

Skoro właściciel bierze dopłaty a ty mu jeszcze czynsz płacisz? Bez przesady. To ile on chce 1 ha. Jeżeli on nie będzie składać wnioski o paliwo to możesz złożyć wystarczy napisać oświadczenie. Przynajmniej u mnie tak jest. W moim rejonie właściciel płaci podatek bierze dopłaty i wzrost za paliwo. Najlepsze dzierżawy to z gminy 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez wyrebski1
      Witam Mam taki przypadek-wczoraj miałem usługę koszenia kukurydzy i operator(87 lat, ojciec usługodawcy) kosił mi w nocy i uderzył w studzienkę melioracyjną wystającą poza ziemię ponad pół metra. Są jakieś straty i usługodawca zwala tylko winę na mnie. Jak to wygląda teraz? Ja nie powiedziałem może o tej studzience, ale też nikt mnie nie pytał o przeszkodach na polu.
    • Przez Dzigit189
      Witajcie 
      Poraz pierwszy składam ofertę na przetarg ofertowy w kowr. 
      W jednej z rubryk trzeba wpisać propozycje zabezpieczenia czynszu dzierżawnego za 15 miesięcy, np gwarancja z banku , hipoteka , kaucja, i właśnie nie wiem co tam wpisać. 
      Pytanie do doświadczonych, jakie zazwyczaj stosujecie zabezpieczenie ? Do tej pory nic nie dzierzawilem
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez citrulline
      Witam 
      Czy można legalnie ciągnąć przyczepę na haku za ciągnikiem co normalnie przystosowana jest do ciągniecia jej za samochodem? Nie posiadam auta o  uciągu DMC przyczepy 3500,  mało który samochód ma taki uciąg, zostają tylko busy, a musze coś przetransportować kilka razy do roku na odległośc maks kilkudzięsciu km na przyczepie lawecie, czy na dorobionym haku do belki albo dolnego zaczepu transport takiej przyczepy jest w pełni legalny?
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj