Nawinięta trawa na wałek przedniego napędu
Przez
rbit, w Belarus, MTZ, Jumz
-
Podobna zawartość
-
Przez Feliks00
Witam, pojawił się taki problem, dość dziwny a mianowicie posiadam Belarusa 1025.2 107 km i postanowiłem kupić agregat bezorkowy do niego, no i wiadomo ze starałem się dobrać to tak żeby ciągnik sobie poradził z nim w robocie, tym bardziej, że w moim rejonie występują gleby zarówno lekkie jak i naprawdę ciężkie. A więc wybór padł na agregat o szerokości 2.20 metra, długości mniej więcej 3 m, podwójne talerze z tyłu oraz wał daszkowy. Zestaw ten ma rzekomo ważyć około 1350kg. Natomiast ciągnik katalogowo ma mieć udźwig tylnego tuza 4500 tony więc teoretycznie powinien podnieść. Po przyprowadzeniu maszyny zdjąłem ją ładowaczem czołowym, tym samym ciągnikiem a następnie zapięło się ją, podniosło i wywiozło na ogród. Wczoraj chciałem ją zapiąć i przetestować w polu ale niestety ciągnik jej nie podniósł... jeszcze na początku ją podniósł tylko tak nie jakoś wysoko ale podniósł, opuściłem ponownie bo coś tam sprawdzałem jeszcze, podnoszę po raz kolejny a tu klops wcale nie podniesie, no może minimalnie cos tam ulżył ale ogl to nie podniósł. Oleju dolałem żeby się stan zgadzał ale nic to nie pomogło. Dla porównania talerzówkę 3 m z wałem daszkowym która jest no trochę krótsza niz ten agregat, wiadomo, podnosi bez żadnych problemów, stawia na sztorc prawie że, talerzówka będzie troche lżejsza o 200 kg i ten wał daszkowy ma delikatniejszy niż przy agregacie. I teraz się zastanawiam gdzie leży problem czy w ciągniku coś brakuje, przycina się czy rzeczywiście ten zestaw jest za duży dla tego ciągnika. Czy pompę należy podkręcić, szczerze nie wiem ale chyba powinno się dać w tych ciągnikach podkręcić pompę. Dlatego zwracam się do was z uprzejmą proźbą drodzy użytkownicy czy miał ktoś może do czynienia z takim problemem.
Dla ewentualnego wglądu agregat jest to ROLEX KBL 220 a talerzówka agro system wersja - cięższa
-
Przez ilovemtz
Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
-
Przez krawio4
Dzień dobry,
Mam następujące pytanie
- Jak wyregulować ciśnienie powietrza w układzie MTZ 82 rocznik 1994?
Pozdrawiam.
-
Przez k120
Witam wszystkich w katalogu wychodzi ze na przód powinienem założyć opony 8,00x20 a tył 13,6x38.
Lecz nigdzie nie moge znaleść tego rozmiaru 8,00x20
-
Przez Mikolajek20001
Witam wszystkich jakie najszersze opony wejdą mi na tylną felgę do mtz80 rok prod 94.
-