przemo93pl

żyto hybrydowe

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Młody1997    39
Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Co do ceny nasion to dziś info od kolegi z syngenty, że na przyszły sezon jednostka siewna 350 zł 🤯 Nie wiem na ile to prawda, ale materiał siewny rzepaku też zapowiadają podwyżki 

jeśli tak, to ja nie sieję hybrydy w tym roku...

250 zł mógłbym dać, na 1 ha 500 zł czyli tyle co tona żyta, ale 700?

Edytowano przez Młody1997

krilan06    2228

Przy tej suszy to nie wiem co to będzie za jakość nasion f2 

Wiadomość z agroFakt.pl

JarekBazydlo    2330
47 minut temu, krilan06 napisał:

Przy tej suszy to nie wiem co to będzie za jakość nasion f2 

Nie dużo gorsza jak w centrali. Po prostu przy czyszczeniu będzię więcej odchodzić. 

migacz    281

2 rok z rzędu się zasieje to samo i niech sobie popatrzą jak rośnie bez ich laboratorium. Chociaż mam chęci na ten rok wziąć polskiego tura bo dawno nie miałem. ale wszystko zależy od ceny.

Młody1997    39
Napisano (edytowany)

A jakie macie doświadczenia z f2? Bo mam w tym roku Tura i może to czas przetestować siew f2...

Swoje nasiona góra 100 zł, z centrali 700 zł. Różnica 600 zł tj. przy spodziewanych cenach różnica 1,2 tony żyta.

Edytowano przez Młody1997

slavvek    62

To by musiał wypowiedzieć się ktoś, kto uprawiał w tym samym roku F1 i F2  przy tej samej agrotechnice. Ja mam F2, i wydaje się się, że nie będzie różnicy, ale tamten rok był bardziej suchy, Latoś wyrosło mi na 170cm, bo dziaduję i regulacji żadnej nie było. Siane 100kg.

IMG_20230603_091025.jpg

friz    2

W teorii można dużo zaoszczędzić siejąc f2 tylko że patrząc na to co się dzieje z pogoda u mnie to nie wiem czy ziarno z tegorocznych żniw wogole będzie się nadawać do siewu, mija trzeci tydzień bez deszczu a na kolejne dwa nie zapowiadają zadnych opadów 

Mikua    110

A centrale mają skąd nasiona? z kosmosu? czyścisz, robisz próbę kiełkowania, dodajesz pare procent wiecej i masz nasiona do siewu 

Franklin328    7
Dnia 2.06.2023 o 17:06, lobudek napisał:

Pozdro ;) U was też taka susza? W maju tylko 18-19l i ostatni deszcz 3 tygodnie temu. Zaczyna już wszystko palić powoli....

Z wodą dramat. W życie narazie bez objaw ale kukurydza stoi w miejscu, na słabszych kawałkach raczej bez rekordów w tym roku.

Młody1997    39
1 godzinę temu, slavvek napisał:

Jethro

Chciałem je siać w oryginale, bo mi się podobało

migacz    281

Ja mam zasiane 5 ha F2. Ładne jest z wyglądu. Nie pamiętam odmiany ale to żadne z kws. Pierwszy rok ładnie dało a teraz się zobaczy w żniwa. Jedna jednostka kupiona w zeszłym roku czegoś z SU na próbę i to pewnie zostanie na siew.

przemek28_28    1881

Siał ktoś z Was żyto hybrydowe tur jako f2? Mam swoje na 1ha mimo suszy wyglada super i myślałem posiać więcej na gorszych ziemiach i ciekaw jestem jak to w drugim pokoleniu wychodzilo

szymon09875    8460
Dnia 3.06.2023 o 14:27, Młody1997 napisał:

A jakie macie doświadczenia z f2? Bo mam w tym roku Tura i może to czas przetestować siew f2...

Swoje nasiona góra 100 zł, z centrali 700 zł. Różnica 600 zł tj. przy spodziewanych cenach różnica 1,2 tony żyta.

Na tej samej ziemi i przy takiej samej agrotechnice u mnie różnica to minimum 1.5t z ha mniej niż kwalifikat, Igor teraz posiany też kawałek drugi raz to zobscze jak wyjdzie bo wygląda narazie ok.

Trochę gęściej posiej niż F1. Jakieś 250-260 sztuk 

dexter1908    7

Też się zastanawiam nad siewem F2. Mam pierwsze raz hybrydę KWS Serafino. Narazie dzielnie się trzyma na glebie IV-V. Siałem chyba 170sztuk 14.09. Jak zwiększę obsadę na 250 będzie dobrze? Siał ktoś tą odmianę w F2?

mimi007    124

tak mam w tym roku ładne jest, obsady nie powiem ale wyszło mi 110kg/ha serafino

lobudek    72
Napisano (edytowany)

U mnie na Kujawach kwiecień+maj spadło łącznie ok. 45l. Od ponad 4tygodni nie pada i ten tydzień skwar po 30*C w cieniu i do tego wiatr.... 3 klasa już siada....

Edytowano przez lobudek

migacz    281

No na 6 klasie u mnie to mogę na siano kosić. 

MaXtzTS    13

siał ktoś jeczmien hybrydowy jako f2? ma to rację bytu jak z żytem że zwiększa się ilość i w miarę sensownie to wychodzi czy nie warto?

MaXtzTS    13

i czy żyto hybrydowe na 6 klasie gdzie pszenżyto upala może sie udać? stanowisko bedzie po rzepaku

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez michal33554
      Witam , jak w tytule mam problem z żytem , sieje je dopiero 2 raz w życiu ponieważ ziemie mam klasy 3 i nie opłaca mi się siać żyta , w tamtym roku wziąłem w dzierżawę 6 ha pól 4 i 5 klasy i zasiałem żyto, w tym sezonie znów było żyto i problem nadal ten sam a mianowicie brak ziaren w kłosach. Nawożenie dosyć bogate 100 N , oprysk fungicydem i nadal to samo. Zdarzają sie kłosy jak dłoń a niekiedy nie ma w nich ani jednego ziarna , lub 2 albo 4 ziarenka w kłosie . Praktycznie nie ma kłosa takiego , który cały byłby ziaren, zazwyczaj 4-6 ziarenek a reszta kłosa pusta. Z moich obserwacji wynika że te ziarna są poprostu nie zapylone bo z tego co wiem żyto jest obcopylne. Jak temu zaradzić ? Czy żyto hybrydowe załatwi sprawę ? 
    • Przez TadzikC360
      witam siał może ktoś żyto jare na poplon żeby urósł na przyoranie pod zboże jare ?
    • Przez KamilMaj
      Sprzedam pszenżyto 2 siew po kwalifikacie ładne ziarno oraz żyto Lokalizacja Świętokrzyskie, Kielecki, Raków
    • Przez just_girl22
      Zasiałem w tym roku żyto dankowskie rubin zimowe. Słyszałem, że po zbiorach ziarno nie nadaje się do ponownego siewu - czy to prawda?
    • Przez michal33554
      Witam, wziąłem w dzierżawe 5 ha ziemi prawie całością klasa 4b. Zacznę od tego że ziemia nie widziała wapna od jakichś 15 lat. Słoma była ścinana 2 lata z rzędu z żyta i pszenżyta. Planuje zasiać tam żyto dańkowskie Opal rok po centrali - mam już zamówione tylko nie wiem ile wysiać tego na hektar. Rolnik od którego będe brał , powiedział że spokojnie wystraczy 150 kg / ha. Nie będzie za rzadkie ? No tylko tyle że właśnie rok po centrali a ziarno bardzo grube. Nie chcę wysiewać tam teraz wapna ani polifoski, bo ta dzierżawa jest raczej tylko na rok.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj