-
Podobna zawartość
-
Przez michal33554
Witam , jak w tytule mam problem z żytem , sieje je dopiero 2 raz w życiu ponieważ ziemie mam klasy 3 i nie opłaca mi się siać żyta , w tamtym roku wziąłem w dzierżawę 6 ha pól 4 i 5 klasy i zasiałem żyto, w tym sezonie znów było żyto i problem nadal ten sam a mianowicie brak ziaren w kłosach. Nawożenie dosyć bogate 100 N , oprysk fungicydem i nadal to samo. Zdarzają sie kłosy jak dłoń a niekiedy nie ma w nich ani jednego ziarna , lub 2 albo 4 ziarenka w kłosie . Praktycznie nie ma kłosa takiego , który cały byłby ziaren, zazwyczaj 4-6 ziarenek a reszta kłosa pusta. Z moich obserwacji wynika że te ziarna są poprostu nie zapylone bo z tego co wiem żyto jest obcopylne. Jak temu zaradzić ? Czy żyto hybrydowe załatwi sprawę ?
-
Przez KamilMaj
Sprzedam pszenżyto 2 siew po kwalifikacie ładne ziarno oraz żyto Lokalizacja Świętokrzyskie, Kielecki, Raków
-
Przez just_girl22
Zasiałem w tym roku żyto dankowskie rubin zimowe. Słyszałem, że po zbiorach ziarno nie nadaje się do ponownego siewu - czy to prawda?
-
Przez michal33554
Witam, wziąłem w dzierżawe 5 ha ziemi prawie całością klasa 4b. Zacznę od tego że ziemia nie widziała wapna od jakichś 15 lat. Słoma była ścinana 2 lata z rzędu z żyta i pszenżyta. Planuje zasiać tam żyto dańkowskie Opal rok po centrali - mam już zamówione tylko nie wiem ile wysiać tego na hektar. Rolnik od którego będe brał , powiedział że spokojnie wystraczy 150 kg / ha. Nie będzie za rzadkie ? No tylko tyle że właśnie rok po centrali a ziarno bardzo grube. Nie chcę wysiewać tam teraz wapna ani polifoski, bo ta dzierżawa jest raczej tylko na rok.
-