Kowalsky30

Dopłaty bezpośrednie 2024

Polecane posty

yaro_1    140

Deklaracje ekoschematów są na dany rok, obornik stosowany jesienią 2023 roku teraz się nie liczy

• Like 1

ONA77    13

Pytanie: gospodarstwo powyżej 10 ha ornych, bez ekoschematów, czy ma znaczenie przy mieszance zbóż wybór opcji "mieszanka_1" i podanie składników, czy wybrać opcje mieszanka zbożowa gatunków ozimych. Czym to się różni w odniesieniu do wniosku i kiedy co wybrać?

AdamsB    6

Cześć. Mam pytanie:

https://www.gov.pl/web/arimr/doplaty-za-2024-rok--do-arimr-wplynelo-blisko-956-tys-wnioskow-dokumenty-mozna-skladac-do-1-lipca

W artykule jest napisane: "Modyfikacje przepisów dotyczą: (...) 

• większej swobody w stosowaniu wymogu WPR, aby utrzymać stosunek trwałych użytków zielonych do użytków rolnych powyżej 5 proc. w porównaniu do 2018 r. (GAEC 1);"

I teraz nie mogłem nigdzie znaleźć potwierdzenia tego w przepisach i na innych stronach. Wiecie coś więcej na ten temat? Chodzi mi o to czy nadal będzie obowiązywać ten przepis o przywracaniu TUZ-ów w przypadku spadku ich ilości w kraju o 5 procent do roku referencyjnego 2018. Czy może poluzowali to i w tym roku to nie będzie obowiązywać?

pedro2    8386
52 minuty temu, AdamsB napisał:

Cześć. Mam pytanie:

https://www.gov.pl/web/arimr/doplaty-za-2024-rok--do-arimr-wplynelo-blisko-956-tys-wnioskow-dokumenty-mozna-skladac-do-1-lipca

W artykule jest napisane: "Modyfikacje przepisów dotyczą: (...) 

• większej swobody w stosowaniu wymogu WPR, aby utrzymać stosunek trwałych użytków zielonych do użytków rolnych powyżej 5 proc. w porównaniu do 2018 r. (GAEC 1);"

I teraz nie mogłem nigdzie znaleźć potwierdzenia tego w przepisach i na innych stronach. Wiecie coś więcej na ten temat? Chodzi mi o to czy nadal będzie obowiązywać ten przepis o przywracaniu TUZ-ów w przypadku spadku ich ilości w kraju o 5 procent do roku referencyjnego 2018. Czy może poluzowali to i w tym roku to nie będzie obowiązywać?

Też się tym interesowałem bo wyorałem 4ha tuzów i w planie było kolejne 3ha do likwidacji. Wychodzi na to, że  przeszło i nie będzie nakazów przywracania jeśli przekroczy. 

Wcześniej była tylko wzmianka zamiaru zmiany tego wskaźnika, a skoro jest na stronie ministerstwa to spoko.

..

yaro_1    140

pytanie gdzie jest ten tuz, bo tuz tuzowi nie równy, z tego co ja wiem przepisy są, tylko że ogólnie pisząc, część rolników wyoruje łąki bo nie ma bydła, a krowiarze sieją nowe i jakoś się to bilansuje. co innego gdy tuz jest na terenach Natura 2000 i innych ochronnych, wtedy nie można wyorywać tuz, bo dostaniesz nakaz przywrócenia

pablo15    1
Dnia 15.06.2024 o 21:18, toooomaszewski napisał:

Nie rozumiem polityki agencji, jak wycofasz, to już nie możesz złożyć. Ale ktoś na Twoje działki już złożyć może...

Czyli jak wycofam jeden wniosek, a potem wyślę nowy to nie będzie on brany pod uwagę? To 100% pewne info?

pablo15    1
Napisano (edytowany)

Ale przecież nawet instrukcja mówi o możliwości złożenia nowego wniosku po wycofaniu. Więc skąd takie info?

image.png

Edytowano przez pablo15

yaro_1    140

można wycofać wniosek i złożyć nowy, pod warunkiem że nowy będzie złożony w terminie

• Like 1

pablo15    1
1 godzinę temu, witejus napisał:

nA 200%

To po co wprowadza ludzi w błąd i panikę?? 😨

Cześć. Też mam pytanie co do tuzów jak się podaje trawy na gruntach ornych przez 5 lat to już w 6-tym roku przejdą w tuzy?czy dotyczy to też lucerny?

3 godziny temu, pedro2 napisał:

Też się tym interesowałem bo wyorałem 4ha tuzów i w planie było kolejne 3ha do likwidacji. Wychodzi na to, że  przeszło i nie będzie nakazów przywracania jeśli przekroczy. 

Wcześniej była tylko wzmianka zamiaru zmiany tego wskaźnika, a skoro jest na stronie ministerstwa to spoko.

Mi w tym roku sami przekształcali w tuzy dwie działki. Niby zaoralem i do dopłat podałem trawę z motylkowymi to i tak wwalili mi tuz

pedro2    8386

No tak. 

Też kombinowałem żeby zasiać motylki żeby nie wszedł tuz, ale i to nie przejdzie.

Musi być przerwane całkiem inną uprawą. 

Teraz likwiduję całkowicie. Zobaczymy. Wniosek poszedł.

Okaże się za rok.

Albo i półtora patrząc na ich tempo. 

Mało kto dostał decyzję kto miał dobrostan we wsi 

..

yaro_1    140

bo trawy z motylkowatymi to uprawa z grupy tuz, podobnie będzie z deklaracją trawy na gruntach ornych itp

20 minut temu, yaro_1 napisał:

bo trawy z motylkowatymi to uprawa z grupy tuz, podobnie będzie z deklaracją trawy na gruntach ornych itp

22 minuty temu, pedro2 napisał:

No tak. 

Też kombinowałem żeby zasiać motylki żeby nie wszedł tuz, ale i to nie przejdzie.

Musi być przerwane całkiem inną uprawą. 

Teraz likwiduję całkowicie. Zobaczymy. Wniosek poszedł.

Okaże się za rok.

Albo i półtora patrząc na ich tempo. 

Mało kto dostał decyzję kto miał dobrostan we wsi 

A lucerna w 6-tym roku też przejdzie w tuz?

vat    304
6 godzin temu, yaro_1 napisał:

Byłem w ODR więc przy okazji zapytałem o to i tam twierdzą, że na działce na której przez 5 lat było deklarowane "mieszanka wieloletnia traw" i arimr wrzucił tp5 to WYSTARCZY zadeklarować "mieszanka wieloletnia. Traw z motylk." i nie przejdzie w tuz, bo darń została zlikwidowana i założono nowy/ świeży użytek 

Niby ma sans, ale to tylko odr, a oni często się mylą...

witejus    8734
7 godzin temu, pablo15 napisał:

To po co wprowadza ludzi w błąd i panikę?? 😨

A nie wiem, może pytającego spytaj.Dziwi mnie i wkurza gdy ktoś zadaje pytanie i wprowadza w błąd innych gdy wystarczy telefon do agencji i dowie się wszystkiego u źródła.

Celownik07    788
Napisano (edytowany)

co do tuzów było o tym mowa pare stron wczesniej -wrzucalem liste co to są te inne rośliny zielne. ja nie ryzykuje bo miałem koniczyną to zmienić ale ona jest na tej liście. ostatecznie wzialem ugór zaznaczylem + ekoschemat ugorowanie i juz nie zmieniam,co bedzie. (koniczyna ni uja nie wzeszła :/ albo lipa ziarno albo przez to ze siane w susze.)

1 godzinę temu, vat napisał:

i arimr wrzucił tp5 to WYSTARCZY zadeklarować "mieszanka wieloletnia. Traw z motylk." i nie przejdzie w tuz,

ta słuchaj odr. to co powiedzieli jest na liscie "nie przerywania tuz". nie ryzykuj

Edytowano przez Celownik07
  • Like 2

vat    304

Też mam wątpliwości co do odr.

Dobra, a gdyby zadeklarować "mieszanka_1" w składzie podać: - trawa wieloletnia

- lucerna

- owies, a może jest w zestawieniu np. owies na zielonkę ( nie mam teraz dostępu do aplikacji)

Wtedy już przerwane byłoby tp5?

Celownik07    788

tez gdybałem co zrobić i ostatecznie wybrałem ugór. nie mam tego duzo i łapie się jeszcze  na 4% ugorowania w ekoschemacie wiec ostatecznie to wybrałem, bo bedzie za to platnosc podstawa+ONW+UPP (choć uj wie dlaczego UPP do ugoru - tak wniosek podpowiedział)+E_Ugór. Owies mysle ze by przeszedł. 

• Like 1

pedro2    8386
1 godzinę temu, vat napisał:

Byłem w ODR więc przy okazji zapytałem o to i tam twierdzą, że na działce na której przez 5 lat było deklarowane "mieszanka wieloletnia traw" i arimr wrzucił tp5 to WYSTARCZY zadeklarować "mieszanka wieloletnia. Traw z motylk." i nie przejdzie w tuz, bo darń została zlikwidowana i założono nowy/ świeży użytek 

Do odr to się chodzi zapytać kiedy szkolenie na opryskiwacz i to wszystko 😉

• Like 1

..

2 godziny temu, vat napisał:

Ja tak podałem w tamtym roku na jednej działce i tak przerzucili w tuz. Oni sami do końca pewnych rzeczy nie wiedzą 

• Sad 1

vat    304

Wiem, że drążę temat z uporem lepszej sprawy, ale ten tuz nie pasuje mi ni wuja, bo mam tą działckę w eko i jeżeli wcisnąć tam tuz to raz, że pieniądze mniejsze, dwa - w eko jest zakaz przekształcania tuzów 

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Do odr to się chodzi zapytać kiedy szkolenie na opryskiwacz i to wszystko 😉

To zapytaj swojego doradcę jak to zrobić i napisz 😉

Andpol    1112

Do kiedy łąki trzeba raz w roku skosić w tym roku?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez VonVegans
      Jakby ktoś coś już wiedział to niech pisze
    • Przez zenmaniek
      Witam
      Jest tu ktoś kto korzystał z dofinansowania na wymianę dachu z azbestu, chce wiedzieć czy w ogóle warto brać to pod uwagę?
    • Przez odrion
      Panowie i być może Panie. 
      W temacie nowych dopłat wszystko już jest jasne. Wystarczy przejrzeć 1200 stron WPR. To wszystko jest dostępne i każdy może sobie sprawdzić. Mi też nie chce się pisać za dużo bo po pierwsze każdy ma inną sytuację a po drugie zaraz to zginie w tym temacie. Proponuję założyć nowy temat o dopłatach i tam chętnie odpowiem na pytania. 
      Ale jedna rzecz warto tutaj napisać. DkR7 która wprowadza wymóg 3 roślin od 10ha na 2023 jest zawieszona, więc mamy tak nietypowy rok że można siać i 100% 1 rosliny. 
      Dla przypomnienia DKR to coś co jest obowiązkowe i w kolejnych latach (od 2024 ) bez spełnienia wszystkich DKR będzie zero dopłat. 
      Na 2023 zawieszono DKR 7 i 8, a więc zmianowanie, dywersyfikacje oraz tzw. ugorowanie. Wymagana jest pokrywa roślinna na 80% GO. 
      Zróżnicowana struktura upraw to ekoschemat i to dość nisko wyceniany (ok 300 zl). Ten ekoschemat to porażka, bo jare i ozime to 1 roślina, rzepak i zboża są w 1 grupie i nie mogą przekroczyć 65%. Dodatkowo wymóg bobowatych. Zresztą tutaj wyciąg z WPR dotyczący tego ekoschematu. Ekoschemat to jest coś dodatkowego i nie ma wpływu na pozostałe dopłaty.  DKR muszą być spełnione a ekoschemat może być spełniony. 
      Podsumowując na 2023 większość tragicznych ograniczeń jest zawieszona.

• Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj