Moriss97

Obrotomierz renault 113.14

Polecane posty

Moriss97    0

Witam 

Były już tematy na forum odnośnie renowiek i ich przypadłości. Z zegarami. Lecz  dawno nie aktualizowane. 

Od kupna ciągnika nie działały mtg. Leć wymieniłem trybik i gra zaś obrotomierz nie działa. Z tego co wiem poprzedni właściciel wymienił alternator. Lecz chyba wziął nie ten co trzeba bo ładowanie ma Lecz obrotomierz nie działa. A w ttm modelu czyta z alternatora. 

Wrzucam foto. Jest pie wsuwek dwie są wolne. Na wsiwke ma prąd. A druga okrągła. Nie ma. I to chyba od obrotów. 

Znalazłem dwie literk D jest podlaczna zaś na W nie ma nic. 

20240209_102305.jpg

20240209_102311.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
peugeot    378
Napisano (edytowany)

Konektor W to wyjście do obrotomierza , jeśli go nie ma to zmień alternator albo wyprowadź je z tego alternatora który masz teraz założony . W jest połączone do jednej fazy przed prostownikiem i występuje tam napięcie przemienne o częstotliwości  proporcjonalnej do obrotów . 

Edytowano przez peugeot
  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaco512    1025

Obróć 2 zdjęcie o 180 stopni, wydaje się że jest tam W

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moriss97    0
1 godzinę temu, peugeot napisał:

Korektor W to wyjście do obrotomierza , jeśli go nie ma to zmień alternator albo wyprowadź je z tego alternatora który masz teraz założony . W jest połączone do jednej fazy przed prostownikiem i występuje tam napięcie przemienne proporcjonalne do obrotów . 

Dzięki za info.no właśnie bo pewnie na lepszy alternator nie chciało się wydać pieniędzy. 

 Nawet nie wiedziałem że kozna wyprowadzić. Jak będę mila czas to może jakieś elektryka ogarnę. Bo na razie ciągnik potrzebny. Dzięki za info. 

30 minut temu, jaco512 napisał:

Obróć 2 zdjęcie o 180 stopni, wydaje się że jest tam W

Wiem. Wiem jest lecz nie ma żeby podłączyć. Kolega wyżej juz podpowiedział. Dzięki. Bo nawet jakbym chciał zmienić na nowy zegst to i tak lipa. O bym nie miał gdzie podłączyć. 😅

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moriss97    0

@peugeot A jest opcja sprawdzenia samego obrotmierza w taki sposób. Tzw na krótko jakoś? Żeby sprawdzić czy w ogóle działa? Bk moze tez jest walnięty? A ja ogarnę alternator i będzie kicha. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
peugeot    378

Da się ale potrzebny jest np. generator funkcyjny . Kiedyś sprawdzałem też  generatorem który jest częścią szukacza par przewodów . 

 

 

  • Thanks 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moriss97    0
14 godzin temu, peugeot napisał:

Da się ale potrzebny jest np. generator funkcyjny . Kiedyś sprawdzałem też  generatorem który jest częścią szukacza par przewodów . 

 

 

Aha ok. Dzięki za info. No jednak odpuszczę temat. Może znajdę jakiegoś elektryka może ogarnie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez tomek9514
      Witam, 
      Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jakie są prędkości na poszczególnych biegach w ciągniku renault 85 34 tx skrzynia 12x12 
      Z góry dziękuję za pomoc. 
    • Przez szop01
      Witam , pacjent Renault Ares 630 RZ ze sprzęgłem hydraulicznym , rewersem mechanicznym i skrzynia quadrishift.
      Po maksymalnym skręceniu kołami zanika ciśnienie 17 bar i rozłącza jazdę, sprzęgło.
      Gdy nie ruszamy kierownicą lub nie skręcamy na max to problem nie występuje, wom działa, pól-biegi (1, 2, 3, 4) zmienia płynnie, napęd załącza, sprzęgło działa.
      Ciśnienie na wyjściu pompy jest ok.
      Niestety nie mam przepływomierza żeby sprawdzić wydajność pompy.
      Miał ktoś podobny problem??
      Czy winy szukać w orbitrolu a może w zaworze rozdzielającym czy od razu dobierać się do pompy?
       
    • Przez XTomekDX
      Witam. W moim Aresie pojawił się ostatnio problem w postaci szarpania na 1 biegu przy ruszaniu. Gdy puszczam sprzęgło, zaczyna łapać po czym jak gdyby odpuszczał i łapie znowu. Na pozostałych biegach tego nie ma. Jakie mogą być przyczyny?
    • Przez Maklaren111
      Witam,jestem pierwszy raz.Kupiłem Aresa 725RZ,kupiłem trzy filtry do hydrauliki,jeden wiem gdzie się znajduje(agco 5110990) nie wiem gdzie pozostałe dwa.Proszę o pomoc,może jakieś foto.
    • Przez kuchar0071
      Witam
       
      Jesłi ktos ma podobny ciagnik i wie do czego kazdan lampka jest przypisana i co ona oznacza bede wdzieczny za opisanie lub wysłanie instrukci serwisowej lub obsługii
       
      adamkucharskiair@gmail.com

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj