Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
karol091193    940

Nie tak... Wtedy się gra na własnych zasadach. Kasa do ręki /Moja waga itp i albo jesteś uczciwy i zagrasz z taką osobą uczciwie albo robisz go w *uja. Kwestia tego jak bardzo ci taka osoba zalazła za skórę. Jak będziemy tak postępować z każdym jak mówisz, to w pewnym momencie nie będziesz chciał z nikim robić interesów. Zwróć uwagę na firmy usługowe. Nie raz i nie dwa czekają miesiąc dwa czy rok na kasę. Zazwyczaj ją odzyskują w 3-6 miesięcy, ale jest jakiś procent że jest z tym problem i trwa to rok albo dłużej. 

Wszystkie moje posty i zdjęcia są chronione prawem autorskim ;)
Zainteresowanych wykorzystaniem proszę o kontakt na PW

karol091193    940
9 minut temu, slawek74 napisał:

znowu kręcisz...

Chyba czytałeś temat cen bydła i ile osób z forum dało się ciągać za nos pewnej jednej dużej firmie skupującej bydło. W sumie chyba słynna na całą Polskę. Czekali na kasę miesiąc, dwa albo pół roku. Mimo, że tak długo czekali na kasę to dalej handlowały z tą firmą. Jak chcieli odzyskać kasę z poprzedniej dostawy bydła, to musieli oddać następną 😛 biznes życia 🤣 

a gdzie ich honor?

Przecież to wstyd upominać się o własne ciężko zarobione pieniądze.-Myślę, że rozumiesz tą ironię 

Możecie mnie mieć za kogo tam sobie uważacie, ale do biznesów nie można podchodzić z sentymentem. Dla mnie słowo jest droższe od pieniędzy, ale dla innych nie koniecznie i nie raz się o tym przekonałem. Ale jak mi się to opłaca to gram z nim w tą grę ale na własnych zasadach 

Wszystkie moje posty i zdjęcia są chronione prawem autorskim ;)
Zainteresowanych wykorzystaniem proszę o kontakt na PW

vodz    341
6 godzin temu, Zgredek7304 napisał:

Sytuacja jest taka że dopiero zaczynamy produkcję mleka. Przechodzimy z opasa. Krowy będą na głębokiej ściółce. Nie liczę na wydajności 10-13 tys myślę że gdyby udało się osiągnąć ok 8-9 tys to będzie bdb… komentarze typu po co się w to pcham itp można sobie odpuścić ;) 

A jaka mleczarnia?

Simentalki mogą być spoko bo i mleko i byk fajny do opasu. Jeszcze jak je pokryjesz lm albo chl to sa potwory. Co do ich wydajność to i tam jest postęp bo ja mam i miałem takie simy, które doily do końca a brałem austryjaczki z center genu. krowy z Czech każdy odradzal ze niby "slabe/delikatne" o lotyszkach się nie wypowiem bo nie wiem

slawek74    12807
karol091193 napisał:

9 minut temu, slawek74 napisał:

znowu kręcisz...

Chyba czytałeś temat cen bydła i ile osób z forum dało się ciągać za nos pewnej jednej dużej firmie skupującej bydło. W sumie chyba słynna na całą Polskę. Czekali na kasę miesiąc, dwa albo pół roku. Mimo, że tak długo czekali na kasę to dalej handlowały z tą firmą. Jak chcieli odzyskać kasę z poprzedniej dostawy bydła, to musieli oddać następną 😛 biznes życia 🤣 

a gdzie ich honor?

Przecież to wstyd upominać się o własne ciężko zarobione pieniądze.-Myślę, że rozumiesz tą ironię 

Możecie mnie mieć za kogo tam sobie uważacie, ale do biznesów nie można podchodzić z sentymentem. Dla mnie słowo jest droższe od pieniędzy, ale dla innych nie koniecznie i nie raz się o tym przekonałem. Ale jak mi się to opłaca to gram z nim w tą grę ale na własnych zasadach 

nie czytam...

vodz    341
49 minut temu, karol091193 napisał:

To ja mam takiego sąsiada ze np dziś mogę go wyzwac od ch*jow i najgorszych a jutro jakby ziemię sprzedawał czy w dzierżawę chciał dać a dam najwięcej to z pocalowaniem ręki przywita mnie jak króla xd

slawek74    12807

a gościa co przyjechał i powiedział że ,,jałòwka może się nie udać,, wyprosiłem...

12 godzin temu, Michal2399 napisał:

Ja simentale  nie chce . Według mnie nie opłaca ich się chować na mleko jak już to na mamki. Wydajność jest słaba, szybko ucinają mleko zapasają się. Oczywiście w każdym gospodarstwie jest inne żywienie ,warunki. Komuś może i pasują 🤔

Jestem tego zdania ,że jak produkcja mleka to tylko rasy typowo mleczne 

A miałeś kiedyś prawdziwego simentala mlecznego? Z kim się nie rozmawia to każdy gada że ucinają mleko a ciekawe ile z tych ludzi miało takie krowy, bo większość to gada żeby gadać. Nie trzymam młodzieży dlatego wymieniam wszystko na simentale, bo nie ma problemu ze sprzedażą cieląt. I to też jest niezły pieniądz bo byki idą po 1500 a jalowki po 1300. A z hf ami zawsze problem ze sprzedażą nawet po 500 kiedyś ludzie więcej brali te czarno białe teraz nikt ich nie chce

Supersebusiek    385
10 minut temu, slawek74 napisał:

a gościa co przyjechał i powiedział że ,,jałòwka może się nie udać,, wyprosiłem...

Chodziło mu o to , że jak się ocieli i będzie coś nie tak to masz mu kase wrócić czy o coś innego ?

slawek74    12807

powiedział że za mała bo jak się nie uda to mało za mięso.... to po co kupować jak się może nie udać? odrazu skazane że może coś być nie tak... skurat ta jałówka a teraz krowa najlepiej z całej 4 co zostały doi i najlepiej znaczy za raz się zaciela ...

Zgredek7304    2
20 minut temu, vodz napisał:

A jaka mleczarnia?

Simentalki mogą być spoko bo i mleko i byk fajny do opasu. Jeszcze jak je pokryjesz lm albo chl to sa potwory. Co do ich wydajność to i tam jest postęp bo ja mam i miałem takie simy, które doily do końca a brałem austryjaczki z center genu. krowy z Czech każdy odradzal ze niby "slabe/delikatne" o lotyszkach się nie wypowiem bo nie wiem

Spółdzielnia strzelecka lub maluta. 

Chcieliśmy  rasę Montebeliarde ale przez niebieski język praktycznie nie dostępne. 

Zgredek7304    2

Ohz Lubiana ma jałowice wysokocielne za około 10k netto więc chyba pójdziemy w tę stronę… 

2 minuty temu, slawek74 napisał:

monty to wredne lepszy hf

Też o tym słyszałem ale podobno mniej problematyczne chodź i z tym są zdania podzielone 

Bogdan_ja    3349
10 minut temu, slawek74 napisał:

powiedział że za mała bo jak się nie uda to mało za mięso.... to po co kupować jak się może nie udać? odrazu skazane że może coś być nie tak... skurat ta jałówka a teraz krowa najlepiej z całej 4 co zostały doi i najlepiej znaczy za raz się zaciela ...

pewnie równa z tobą była ....🤣

• Haha 1

slawek74    12807
Zgredek7304 napisał:

Ohz Lubiana ma jałowice wysokocielne za około 10k netto więc chyba pójdziemy w tę stronę… 

2 minuty temu, slawek74 napisał:

monty to wredne lepszy hf

Też o tym słyszałem ale podobno mniej problematyczne chodź i z tym są zdania podzielone 

problematyczne będą wszystkie jak się przy tym chodzić nie umie...

pawlak2507    301

Pierwszym błędem jaki ludzie popełniają przy kupnie jałówek to to że chcieliby żeby ona zaraz się wycieliła najlepiej jeszcze tego samego dnia. Dlatego ja jak sprzedawałem jałówkę to cielną 7 miesięcy, tak żeby przyzwyczaiła się do wszystkiego w nowym miejscu

• Like 1

slawek74    12807

panie to trzeba mleka bo cenaxw górę a w zbiorniku mało 🤭

pawlak2507    301

No widzisz widzę że znasz życie. Czasem się uda ale tylko czasem dlatego swoje sztuki są najlepsze bo od małego w jednym miejscu tylko trzeba dbać

Supersebusiek    385
Napisano (edytowany)

Znam bo długo w tym siedzę , też mam taką pierwiastkę teraz co nikt by jej nie kupił nawet bo mała , niska , krótka , a wymię ma kapitalne 34 litry na dzień  doi i po 2 miesiącach od wycielenia pokryta i zacieliła się .

Edytowano przez Supersebusiek

pawlak2507    301

Też mam w stadzie ostatnią kupioną co nie chciałem jej ale gość sprzedawał 2 i powiedział że albo dwie albo wcale, no i tej niby ładniejszej dawno nie ma a ta wydajność dzienna 44 litry a można wsiąść na nią normalnie taka mała

Marcin133    983

Takie niechciane na oko liche są nieraz dużo lepsze od tych pokazowych. Tak samo ludzie pchają się w cielaki kolorowe fakt ładnie to wygląda ale czy lepszy zarobek jak na czarno białym niekoniecznie

kampl    161
7 godzin temu, Marcin133 napisał:

Takie niechciane na oko liche są nieraz dużo lepsze od tych pokazowych. Tak samo ludzie pchają się w cielaki kolorowe fakt ładnie to wygląda ale czy lepszy zarobek jak na czarno białym niekoniecznie

A ja mówię inaczej. trzeba mierzyć siły na zamiary. Można kupić i czempiona za 20tys ale co z tego jak dostaniemy sztukę która ma określone potrzeby, i byka uchowamy chudego zdechlaka, krowa zamiast mleka będzie miała karnet u weterynarza a my goli i wesoli. Dlatego te podejście że droższa znaczy lepsza to niekoniecznie zadziała i dlatego te niby słabe sztuki dały efekt

• Like 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna.  Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny paliw w 2024? Czy można liczyć na obiecywane w kampanii wyborczej spadki?
      Dziś wiodące koncerny zaktualizowały cenniki uwzględniając nowe stawki podatków i opłat, a więc olej napędowy drożeje o +5,3gr
      Najlepszego w Nowym Roku

kontynuacja zeszłorocznego tematu:

• Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj