Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Nie tak łatwo wyjść z Uni zz dużo nam dała pozatym Anglia chciałaby już wrócić. A i daleko chuba do likwidacji tego rolnictwa wniosków na prow itp dziesiątki tysięcy ziemia do 300 tys za ha sprzętu na protesty całe podwórka w gospodarstwach 30 hektarowych którymi szło by obrobić 200 ha. I nie widzę jakoś żeby w Norwegi czy Szwajcari wozili się john deerami po 100 tyś za pszenice mieli 2tys za mleko 4 zł i kupowali nasiona kuku po 100 zł na ha. Polska ze swoją produkcja jeśli nałożyli by na nas cła zasypala by się po szyję pszenica i zalała to mlekiem jeśli byśmy chcieli sprzedać do uni wymogi musielibyśmy spełnić. I to już od kilkunastu lat cały czas likwidują nam te rolnictwo i czekam na to i nie mogę się doczekać 

A i chciałbym dodac że te,, zle czasy'' to chłopi sami sobie zafundowali bo żeby spłacali kredyty za ziemię kupiona po 20 tys za ha i pracowali nie mówię że starymi ale nowymi maszynami na miarę swoich gospodarstw,, gdzie dziś na przykład każdy obszarnik co ma 20 ha łąk ciąga 2 zachodnie kosiarki a co po niektórzy już i 3 gdzie na sesnych działkach jedna 3 metrowa skosi to za 5 godz, beczkowozy teraz się wymienia co 5 lat na coraz większe z masą nie potrzebnych bajerów, ciągnik 200 a już nie rzadko 300 km staje się obowiązkiem na 30 ha i tak długo by wymieniać '' to chłopi sami sobie fundują. To samo z ostatnimi wnioskami na ochrone wstawiają różne nie potrzebne duperela oby punkty dostać ale nawet po zwrocie trzeba za te gówna zapłacić które robią bilans minusowy. 

Chyba żyjesz w jakim równoległym świecie. 

U mnie w okolicy nikt nie ma na 30ha ciagnika 200-300KM. 

Na takich gospodarstwach króluje stary zachodni sprzęt ewentualnie nowy typu Janpol, metanga itd. 

Na takie małe gospodarstwa nikt takich sprzętów nie dawal, bo obszar był za mały. 

A jak już są rolnicy, którzy mają po 2-3 zachodnie ciągniki po 200KM to mają je z konieczności. Chcąc szybko ogarnąć takie obszary, trzeba mieć duże maszyny a do nich duże ciągniki.

Najlepiej minimum dwa, bo jeden zawsze może się zepsuć.

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał(a):

Kto wymyśla wiadomo Polskie ministerstwo ale po co chłopy zamiast złożyć normalnie na co trzeba i mieć punktów ile wychodzi to zaczynają jeden przez drugiego swoje wnioski ulepszać i obciążać się nie potrzebnie 

To może brat wziął by się do roboty

Opublikowano
2 godziny temu, plati napisał(a):

Chyba żyjesz w jakim równoległym świecie. 

U mnie w okolicy nikt nie ma na 30ha ciagnika 200-300KM. 

Na takich gospodarstwach króluje stary zachodni sprzęt ewentualnie nowy typu Janpol, metanga itd. 

Na takie małe gospodarstwa nikt takich sprzętów nie dawal, bo obszar był za mały. 

A jak już są rolnicy, którzy mają po 2-3 zachodnie ciągniki po 200KM to mają je z konieczności. Chcąc szybko ogarnąć takie obszary, trzeba mieć duże maszyny a do nich duże ciągniki.

Najlepiej minimum dwa, bo jeden zawsze może się zepsuć.

U nas jest tak jak napisałem 

Opublikowano (edytowane)

@DanielFarmerByć może 😁 u kolegi na wódce byłem w waszych stronach to też jak opowiadał wesolo jest z niektórymi i szaleją troche. Ziemia po 150 też już chodzi. Z Wielkopolski był gość bo cielaki opowiadał ze byla działka taka piękna za wsią 2 ha chciał jego ojciec dla siostry  kupić, staw super na działce, drzewa na końcu i z jednej strony, od drogi wierzby placzace tuje itp no mówi coś pięknego dawali 350 tys przyjechał chłop z 2 wiosek dalej 500 dał staw zasypał drzewa zmulczowal na wiosnę kuku ma już być 

Edytowane przez alfa
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

@AkardinCo z tego że była jak prezes nikomu nie chciał oddać

Parobek wydxxał właścicieli chłopy gdzie wasz honor i rozum. 

Te wasze ojce 20-30 lat wstecz mieli więcej honoru i ambicji  niż wy i w tamtych ciężkich czasach nikomu do głowy nie przyszło próbować jeszcze czegoś ugrać na połączeniu chłodziło tylko i wyłącznie na ratowniu majątku. Dziś czasy dobrobytu wielkich majątków I wiecznie mało i mało..... 

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
26 minut temu, grzesiu napisał(a):

Te wasze ojce 20-30 lat wstecz mieli więcej honoru i ambicji  niż wy i w tamtych ciężkich czasach nikomu do głowy nie przyszło próbować jeszcze czegoś ugrać na połączeniu chłodziło tylko i wyłącznie na ratowniu majątku. Dziś czasy dobrobytu wielkich majątków I wiecznie mało i mało..... 

Dostawcy do Łap to większość 50-60 lat , a próby połączenia z mlekovitą to już 20 lat temu były ale jakoś nie wyszło , a jak oni teraz to przejęli w jaki sposób to za bardzo nie idzie się dowiedzieć od tych co tam mleko sprzedają .

Opublikowano
30 minut temu, grzesiu napisał(a):

Kierowca z osm końskie mi opowiadał ze dawniej jak było walne to prezes do samego końca dygotał i nie wiedział czy go nie wymienia a przez ostatnie lata to on wszystko ustawiał. Co dwa lata byl inny. Później się zrobił układ i trwał aż się rozlecialo

Opublikowano
26 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

Dostawcy do Łap to większość 50-60 lat , a próby połączenia z mlekovitą to już 20 lat temu były ale jakoś nie wyszło , a jak oni teraz to przejęli w jaki sposób to za bardzo nie idzie się dowiedzieć od tych co tam mleko sprzedają .

Myślę że sami nie wiedzą jak ich przejęli. Takie rozeznanie mają . 

18 minut temu, ubogiwladek napisał(a):

Kierowca z osm końskie mi opowiadał ze dawniej jak było walne to prezes do samego końca dygotał i nie wiedział czy go nie wymienia a przez ostatnie lata to on wszystko ustawiał. Co dwa lata byl inny. Później się zrobił układ i trwał aż się rozlecialo

prezesi się nauczyli że trzeba ,,po znajomości” z każdym w radzie czy zarządzie wejść w układ ( poprzez jakieś dodatkowe profity ) żeby nikt nie chciał tego układu rozwalić. I tak wąską grupą osób się pasie a reszta musi na to robić

Opublikowano (edytowane)

Rób kurs nie oglądaj się .  Sam mam ok 35krow +młodzież.  Skuteczność jak u inseminatora , zdarzają się powtórki . Nie wiem jakie ty masz układy z inseminatorem . U mnie było tak że brał z10lat temu  powiedzmy 50 zł  nie ważne czym kryte ( w tym jego koszt nasienia ) . Po kursie jak zainteresowałem się bardziej to przy 50 zł brał nasienie z najniższej półki . 

80 zł netto /porcje to w tej chwili przeciętne nasienie . A przecież inseminator musi na tym zarobić (dojazd +praca) . Widełki porcji tam gdzie kupuje to od 20zl(mięsne )30(HF)- 230(HF w sexie)

Osobiście widzę więcej plusów jak minusów

+ Lepszą genetyka w tej samej cenie (nie liczę pracy własnej )

+ Terminowość (przyjdą święta/niedziele różnie to bywa )

+ Genetyka jaka ci pasuje a nie jaka ma inseminator 

+ Nie wiem jak w twojej okolicy ale u mnie zawodowy inseminator ma +60lat a wet w pierwszej kolejności leczy a w wolnej chwili inseminuje .Za 10lat  nie będzie miał za bardzo kto .

Na minus 

-musisz być dostępny ale to z doskoku ktoś inny może zrobić.

- zależy gdzie co i jak ale w  poprzedniej firmie musiałem sam jeździć po azot bo miałem blisko (10km ) teraz przedstawiciel ma pamiętać i dowozić 

- również w poprzedniej firmie był obowiązek zakupu raz w miesiącu nasienia mimo płacenia dzierżawy za kontener . W obecnej nie ma opłaty czynszu dzierżawnego nie ma obowiązku zakupu 

Edytowane przez atrol123
  • Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, Rrolniik napisał(a):

@AkardinCo z tego że była jak prezes nikomu nie chciał oddać

W łapach całe biuro ma wylecieć . Kierownictwo będzie z mazowiecka decydować co robić . Prezes "stary" ma być kierownikiem reszta wypada.

Mlekovita ma pomysł na łapy będzie tam 1 produkt z nową linią . Zatrudnienie wzrośnie ale tylko na pracowników na produkcji . Biur nie będzie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v