Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 13.05.2024 o 04:59, krzychu121 napisał:

Dlatego ja się dziwię ludziom że stękają, zamiast się cieszyć że zamie po 100-150 tys można sprzedać. Ja bym się nie zastanawiał 

Sam byś pewnie jeszcze chętnie kupił tylko pewnie nie masz gdzie.🤔 Teraz ziemia dlatego taka droga ,bo duże maszyny,ciągniki każdy ma i teraz ta robota to rozrywka  jedna osoba wszystko może zrobić. Nie to co kiedyś każdy uciekał do miasta ,by nie pracować całymi rodzinami i dniami w polu . Dawniej tylko same tumany zostawały na wsi .

Opublikowano
25 minut temu, Michal2399 napisał:

Sam byś pewnie jeszcze chętnie kupił tylko pewnie nie masz gdzie.🤔 Teraz ziemia dlatego taka droga ,bo duże maszyny,ciągniki każdy ma i teraz ta robota to rozrywka  jedna osoba wszystko może zrobić. Nie to co kiedyś każdy uciekał do miasta ,by nie pracować całymi rodzinami i dniami w polu . Dawniej tylko same tumany zostawały na wsi .

Pisałem nie tak dawno nawet chyba w tym temacie że znajomy oferował mi ziemię do kupienia. Podziękowałem 

Opublikowano

Ja tam za dużo nie mam ale mi starczy. Kiedy się taki kawałek za te kilkadziesiąt tysięcy zwróci przy klasycznych uprawach w tych niepewnych czasach. Lepiej np gotowe zboże kupić przy dzisiejszych i pewnie przyszłych cenach. Do tego więcej i więcej roboty. Wymiana sprzętu na coraz to wydajniejszy i kolejne koszta. za***rdalać całe życie by później dzieciaki przebalowały. Niech się same czegoś dorobią to szanować przynajmniej będą. Jeszcze jakaś dzierżawa państwowa na korzystnych warunkach to tak. A jak nie ma to starczy tego co jest. I tak zapierdziel od świtu do nocy.

• Like 2
Opublikowano

Niestety niektórzy są tak zachłanni że w koło im mało i zwiększają i jaraja się że mają więcej od sąsiada. Robi się nadwyżka wszystkiego i ceny muszą polecieć. U nas centrum Polski raczej ludzie schodza z bydła ale też mają powstać w okolicy dwie duże obory już pod roboty także wyrówna sie

Opublikowano (edytowane)

przyszła faktura... Łuków -15gr , teraz w ilości do 3tys cena za litr to ok.1,65. 

kiedyś ktoś gadał że łuków patrzy co robi mlekovita i jak oni obniżają cenę to łuków też , ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Edytowane przez Sean_Layton
Opublikowano

Nikt by ziemi nie kupował tylko wszędzie się zabijają o nią ... 

Co do opłacalności inna sprawa, bo patrząc po stopie zwrotu to faktycznie lepiej sobie dokupić zboża jak potrzeba i tyle ... 

Opublikowano
5 godzin temu, ThePerkins napisał:

Nikt by ziemi nie kupował tylko wszędzie się zabijają o nią ... 

Racja dzisiaj rozmawiałem z kierowcą co pasze przywozi u niego na wiosce bili się chłopy o ziemia to cena doszła do 275 tys za ha (rejon Pogorzeli - Wielkopolska ) 

• Confused 1
Opublikowano

Ciekawi mnie czy gdy skończą się te unijne dopłaty do ziemi to czy ceny spadną.. chociaż patrząc na ziemię (nie) rolną i to w jakim tempie ona drożeje to podejrzewam że ceny jednak nie spadną.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Sean_Layton napisał:

Ciekawi mnie czy gdy skończą się te unijne dopłaty do ziemi to czy ceny spadną.. chociaż patrząc na ziemię (nie) rolną i to w jakim tempie ona drożeje to podejrzewam że ceny jednak nie spadną.

Przed wejściem do UE u nas ziemię można było kupić za 4-5 tys za ha teraz około 50 tys były rejony że klasę 5 można było nabyć za 1 tys za ha i nikt nie chciał tego kupić ale się okazało że tam kamień dla kopalni cenny to później kopalnia płacila po 70

Edytowane przez MariuszDe
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, robert1226 napisał:

Widać jaka ciemnota na tej polskiej wsi ,kalkulatora tam w tej wsi nie mają chyba, toż to trzecim pokoleniu się spłaci. 

Można to sobie inaczej pomyśleć , tam są dużo hodowcy bydła i przy ok 120-150 ha to 5 czy 10 ha nie jest dla nich problemem spłacić.

Opublikowano
58 minut temu, adamowicz84 napisał:

Można to sobie inaczej pomyśleć , tam są dużo hodowcy bydła i przy ok 120-150 ha to 5 czy 10 ha nie jest dla nich problemem spłacić.

Ja nie mówię że kredyt spłacić,  tylko kiedy ta ziemią się spłaci tzn, zwróci. 

Opublikowano
13 minut temu, robert1226 napisał:

Ja nie mówię że kredyt spłacić,  tylko kiedy ta ziemią się spłaci tzn, zwróci. 

A czemu ma się zwrócić ? Jak złoto kupujesz za zyski to też się zwraca? 

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

kurła przyszedł rachunek za prąd…🤬🤬🤬🤬🤬🤬

I jak w  tej nowej uśmiechniętej Polsce wychodzi?

Która strona uśmiechnięta?

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, Mateusz1q napisał:

A czemu ma się zwrócić ? Jak złoto kupujesz za zyski to też się zwraca? 

Niewiem jak u ciebie , ale ja jak inwestuję to liczę że się zwróci z nawiązką inaczej to topienie pieniędzy. 

• Like 1
Opublikowano

To ładnie.

A tu zostałem zakrzyczany, że propagandę sieję jak o podwyżkach było... 

16 minut temu, robert1226 napisał:

Niewiem jak u ciebie , ale ja jak inwestuję to liczę że się zwróci z nawiązką inaczej to topienie pieniędzy. 

Topienie pieniędzy to możesz mieć w maszynach co stoją i nie pracują. 

Tu masz majątek. I nie uśmiechasz się przez zęby do wydzierżawiającego.

Aczkolwiek w tym konkretnym przypadku ta cena to abstrakcja 

Opublikowano
12 minut temu, pedro2 napisał:

To ładnie.

Może. Ale większość ludzi wiedziała że podwyżki będą. W sumie niezależnie może od wybranej władzy. Bo tutaj wszystko tak działa. Czekamy do wyborów, mrozimy ceny. A po nich można przywracać normalne (niestety) ceny. Bo tak jak my co rok płacimy drożej za ziemię. Tak samorządy itd mają również zwiększone koszta, które muszą na nas przerzucić. 

Opublikowano
30 minut temu, pedro2 napisał:

To ładnie.

Topienie pieniędzy to możesz mieć w maszynach co stoją i nie pracują. 

Tu masz majątek. I nie uśmiechasz się przez zęby do wydzierżawiającego.

Aczkolwiek w tym konkretnym przypadku ta cena to abstrakcja 

No bo właśnie mowa o tym konkretnym przypadku. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v