konteno

Pogoda rolnicza w 2024 i nie tylko

Polecane posty

Kowalsky30    734
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

I dlatego nic nie powinno być. Mi się to też nie podoba, że na takiego Ryśka jakiś % idzie, na twoje dzieci też może - nie chcę a zabierają. 

Toć pisałeś, że wolisz płacić bykowe niż słuchać wiecznego jazgotu

• Like 1

6465    13218

Małopolskie zawsze w tyle to może jeszcze tam nie dotarło że cza zlikwidować 😁

Qwazi    9173
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

A wiesz...

A co ja będę...za komuny też różnie z tymi traktorami było...

Kurna....wszędzie ta niesprawiedliwość...😆

Pisałem Ci że sprawiedliwość nie ma koloru i jest przezroczysta, dlatego często jej nie widać. Co nie znaczy, że jej nie ma 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Niektórzy rzeczywiście to widzieli tak jak ty, do ludzi którzy piszą wnioski przychodzili aby z listą co chcą kupić, a ci im pisali co kolwiek byle był ten sprzęt, inni mieli pomysł na biznesplan i pomysł na sprzęt, potrzebowali aby kogoś kto ułoży to w ramy biznesplanu dla ARiMR .

Ja nie wziąłem w życiu żadnego dofinansowania. Biorę tylko bezposrednie. Wszystko co mam kupiłem. Swego czasu miałem sporo kredytu. Ale się wyczołgałem i to co kupiłem to kupiłem JA i jest MOJE. To moja duma

Kowalsky30    734
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Kurna...to jeszcze som te gimnazja?

No nie ma, ale trauma pozostała

• Haha 2

GRZES1545    9293
49 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Bo kupili tą głupią większość pieniędzmi do ręki i im to pasuje ...

Ciężko będzie to zmienić, i te struktury odsunąć od koryta. Eurokraci to mafia, tak mawiał dziadek Belg 90lat.

Chłoporobotnik    5385
Przed chwilą, Kowalsky30 napisał:

Toć pisałeś, że wolisz płacić bykowe niż słuchać wiecznego jazgotu

A umiesz myśleć? Bo chyba tym kruchu u ciebie, zresztą nie dziwię się...

Nie powinno być nic, żadnych dopłat, żadnych dofinansowań, podatków od wszystkiego. Ale jaki masz na to wpływ? Żaden. Więc mając wybór co jest gorsze - wieczny jazgot czy płacenie?

Qwazi    9173
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Gdzie tam. Dopiero gimnazjum

Tiaaaa...

...i mgr🤷...

12Pafnucy    4928
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Co nie znaczy, że jej nie ma 

Jednak każdy ja widzi inaczej...

Dla jednych to armagedon dla innych, dla innych święty spokój.

Tomasz0611    6465
Napisano (edytowany)
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Ja nie wziąłem w życiu żadnego dofinansowania. Biorę tylko bezposrednie. Wszystko co mam kupiłem. Swego czasu miałem sporo kredytu. Ale się wyczołgałem i to co kupiłem to kupiłem JA i jest MOJE. To moja duma

A ja skorzystałem i na prawdę nie żałuję, i tak miałem rozwijać truskawki i bób, więc z automatu miałem te 20% wzrostu które chcieli, ręcznie sialem nawóz w rządki truskawek a kupiłem pielnik z podsiewaczem, ściółkowanie tak samo, było ręczne a weszło maszynowe. Zamiast kupować to za wyłącznie swoje przez 3-4 lata to kupiłem potrzebny sprzęt w rok ... 

Edytowano przez Tomasz0611
  • Like 1

GRZES1545    9293
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

I dlatego nic nie powinno być. Mi się to też nie podoba, że na takiego Ryśka jakiś % idzie, na twoje dzieci też może - nie chcę a zabierają. 

Ja się o to też nie prosiłem, wychowywalem dzieci bez tego i żyło się też dobrze. Wiem tylko jedno, oni z nieba tego nie biorą co dają. 

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

A ja skorzystałem i na prawdę nie żałuję, i tak miałem rozwijać truskawki i bób, więc z automatu miałem te 20% wzrostu które chcieli, ręcznie sialem nawóz w rządki truskawek a kupiłem pielnik z podsiewaczem, ściółkowanie tak samo, było ręczne a weszło maszynowe. Zamiast kupować to za wyłącznie swoje przez 3-4 lata to kupiłem potrzebny sprzęt w rok ...

Kupować maszyny bez dofinansowania w obecnych czasach to trzeba mieć zasobny portfel.

Chłoporobotnik    5385
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Ja się o to też nie prosiłem, wychowywalem dzieci bez tego i żyło się też dobrze. Wiem tylko jedno, oni z nieba tego nie biorą co dają. 

Zabiorą a i tak się na minusie będzie nawet jakby się pobierało te ich dopłatki i inne duperele.

• Like 1

Tomasz0611    6465
Napisano (edytowany)
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Kupować maszyny bez dofinansowania w obecnych czasach to trzeba mieć zasobny portfel.

Kupiłem i wiele bez dofinansowania, właśnie dzięki temu że wtedy dostałem tego kopa do przodu przez dofinansowanie. Z dofinansowania kupiłem gratów za 140k, a potem za 3xtyle już wyłącznie za swoje ...

Po prostu z dofinansowania kupiłem to co było na prawdę potrzebne, a za swoje wygodniejszy ciągnik, agregat talerzowy zamiast talerzowki itp itd 

• Like 1

Popier96    273
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Zabiorą a i tak się na minusie będzie nawet jakby się pobierało te ich dopłatki i inne duperele.

Pjoter, zaczyna podobać mi się to Twoje politykowanie 😁

• Haha 1

Chłoporobotnik    5385
Przed chwilą, Popier96 napisał:

Pjoter, zaczyna podobać mi się to Twoje politykowanie 😁

I co z tego, skoro nikt tego nie zmieni? 

GRZES1545    9293
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Dokładnie tak jest, z czegoś muszą sie brać te pensję dla nich .

12Pafnucy    4928
Napisano (edytowany)

Z pasożytami ciężko żyć, a to głównie się promuje i dotuje ciągle.

Jeszcze śmieją się człowiekowi w twarz nieroby....echch...

Edytowano przez 12Pafnucy
  • Like 1

Qwazi    9173
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Radek się będzie czepiał, że znowu o bracie napiszę, ale co tam. W 2020 kupił ciągnik za pół miliona, w 21 kombajn za milion a w 22 kolejny ciągnik za ponad 300 tys. Na nic nie wziął dofinansowania. Mówi, że jak ma latać za papierami to woli położyć gotówkę, odliczyć VAT i wychodzi prawie na to samo, bo na każdej z tych maszyn miał tyle zniżki, że nie na program, że to, jego zdaniem po prostu nie ma sensu. A co najważniejsze kupił co mu pasowało, a nie co mu narzucono

• Like 1

Karol6130    8239
19 minut temu, Mateusz1q napisał:

zbożowe nawozowe suszowe akcyzowe węglowe covidowe 

Czyli nie więcej jak inni.

Różnica polega na tym że Rysiek ma na wszystko wyjebane.

On tylko korzysta z patologicznych dotacji jak większość, z tą różnicą że uprawia bezlitosną matematykę, tnie koszta i wydatki gdzie się da.

Przecież nie ma żadnego wpływu na suszę czy grad.

• Like 5

Tomasz0611    6465
Napisano (edytowany)

@Qwazi ja też kupiłem co mi pasowało ... A to czego ARIMR się czepiał kupiłem później za swoje ... Ten sprzęt co kupilem za dofinansowanie to nawet nie wiedzieli jak rozpatrywać, bo większości w tabelkach doboru nie było xD

Kowalsky30    734
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Z pasożytami ciężko żyć, a to głównie się promuje i dotuje ciągle.

Jeszcze śmieją się człowiekowi w twarz nieroby....echch...

Sam brałeś RMG i kombinowałeś publicznie z słonecznikami

• Like 2

12Pafnucy    4928
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Czyli nie więcej jak inni.

Więcej...

Nie każdy ma niski dochód.

Zwyczajnie zarabiać się nie opłaci, bo dodatki zabiorą 

To chore.

1 minutę temu, Kowalsky30 napisał:

Sam brałeś RMG i kombinowałeś publicznie z słonecznikami

Jaka kombinacja?

Kupiłem sprzęt rolniczy, nie auto.

Wymogi spełniam. GdZie kombinacja?

Równie dobrze mogę posadzić 2ha kartofli.

Wtedy będziesz zadowolony?

Kowalsky30    734
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Radek się będzie czepiał, że znowu o bracie napiszę, ale co tam. W 2020 kupił ciągnik za pół miliona, w 21 kombajn za milion a w 22 kolejny ciągnik za ponad 300 tys. Na nic nie wziął dofinansowania. Mówi, że jak ma latać za papierami to woli położyć gotówkę, odliczyć VAT i wychodzi prawie na to samo, bo na każdej z tych maszyn miał tyle zniżki, że nie na program, że to, jego zdaniem po prostu nie ma sensu. A co najważniejsze kupił co mu pasowało, a nie co mu narzucono

Ja nie przeżyję bez dopłat, bo cały  dochód z mleka idzie w ciapka. Za drogie hobby dla mnie

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Więcej...

Nie każdy ma niski dochód.

Zwyczajnie zarabiać się nie opłaci, bo dodatki zabiorą 

To chore.

Jaka kombinacja?

Kupiłem sprzęt rolniczy, nie auto.

Wymogi spełniam. GdZie kombinacja?

Równie dobrze mogę posadzić 2ha kartofli.

Wtedy będziesz zadowolony?

Inni też spełniają wymogi. Mają dzieci to biorą, nie? 

Karol6130    8239
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Mógł przecież zapłacić z 10000 i są firmy co dotacje załatwią 

Następna patologia

To samo księgowość 

Czy us czy arimr mają swoje "biora doradcze" dla spokojnej głowy można im przecież zapłacić abyśmy chcieli dostać pozytywną decyzję 

mf362    1140
3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Chłopy, tania i dość mocna (około lub nieco powyżej 1,5kW) kosa spalinowa - do przepalenia maksymalnie jakieś 15l mieszanki rocznie. Ktoś coś? 

Słonecznie, ciepło.

Ja mam Husqvarna 525 i 535 na marketoee sprzęty nie chcę patrzeć.  

Chinczyki waga ciężka itp .

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Zapraszam na kolejny rok wstawiania ursusów za 50tys i zetorow za 100tyś+🙈😂
    • Przez SimmonsNalani
      Jak mogę łatwo połączyć kilka plików PDF w jeden dokument? Czy istnieje narzędzie online, które umożliwia łączenie plików PDF bez skomplikowanych procedur, nawet dla początkujących?
    • Przez lilyian
      Witam wszystkich, przyjaciele, proszę o podanie mi jakiegoś portalu, który pomoże mi czytać prawdziwe wiadomości, aby nie były fałszywe, aby nie oszukiwać ludzi, tak jak je rozumiem.

• Przez Ursuss12345
      Dzień dobry,
      sprzedam - zrywaną w sposób ręczny - porzeczkę czarną.
      Na plantacji nie były stosowane żadne nawozy itp.
      Cena 11 zł/kg - odbiór w Skrzydlnej, Raciechowicach, Szczyrzycu, Dobczycach (i innych okolicznych wsiach).
      Ewentualnie odbiór też w Krakowie; w Nowej Hucie (wtedy cena 12 zł/kg).
      Porzeczka jest uprawiana w sposób ekologiczny, dlatego jest bardzo zdrowa Idealna na rozmaite przetwory - jak choćby soki, dżemy itp.
      Kontakt: 579-470-679
      Miłego dnia
      Pozdrawiam
    • Przez Andre1992
      Witam. Mam do was pytanie . Mama chce mi przepisać 30 arów ziemi rolnej . Chcę na niej postawić dom siedlisko. Brak możliwości przekształcenia działki na budowlana . Według gminy można zrobić tam siedlisko . Teraz mam taki problem jaki musiał bym zrobić kurs rolnika aby mieć zrobić siedlisko ?
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj