Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jaką polecacie zgrabiarkę do 10-11 tys i 4m i więcej szerokości roboczej? myślałem o zgrabiarce Niemeyer (podoba mi się jej składanie do transportu) i deutz fahr. którą z nich polecacie ewentualnie jakaś inna marka. z góry dziękuję za opinie posiadaczy
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, robert1226 napisał:

Jaka największą szerokości mają zgrabiarki jednokaruzelowe.

Szerokość karuzeli to chyba max3,8m, szerokość robocza - 4,7m, wiadomo +/- jakieś kilkanaście cm, bo poszczególne modele zawsze się trochę różnią. Mowa tu o zgrabiarkach zawieszanych na tuz-ie. Zgrabiarki jednokaruzelowe, ciągane mogę być trochę większe.

1 godzinę temu, luki987654321 napisał:

Witam, jaką polecacie zgrabiarkę do 10-11 tys i 4m i więcej szerokości roboczej? myślałem o zgrabiarce Niemeyer (podoba mi się jej składanie do transportu) i deutz fahr. którą z nich polecacie ewentualnie jakaś inna marka. z góry dziękuję za opinie posiadaczy

Mogę polecić zgrabiarkę fella ts 425dn. Kupiłem taką 3lata temu za około 8-8,5tys., bardzo fajna zgrabiareczka. Jak szukałem zgrabiarki dla siebie to też bardzo mi się podobały zgrabiarki kuhn na przekładni masterdrive, wg mnie bardzo dobre rozwiązanie. Jakiejkolwiek byś nie kupił, to najważniejsze żeby nie dupła od razu. Nieważne jakiej firmy, jak będzie chodziła bezawaryjnie to będziesz zadowolony, a jak walnie przekładnia to wiadomo, choćby ze złota była to i tak będziesz kur***ał:)

Edytowane przez grzesiek87
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, robert1226 napisał:

A jakim sposobem ci się zrobiło z szerokości 3,8 karuzeli , 4,7 roboczej.

Do szerokości roboczej wliczana jest jeszcze szerokość formowanego wałka grabionej masy. Zazwyczaj jest to około 80-90cm

Opublikowano

Pierwszy raz się spotykam z takimi "podwójnymi" palcami (aż sobie wygooglowałem taką zgrabiarkę). Wydaje mi się, że w takim rozwiązaniu chodzi o większą czystość paszy podczas grabienia. Rozstawienie pazurków po skosie powoduje, że jest większy odstęp pomiędzy poszczególnymi pazurkami, więc teoretycznie zanieczyszczenia powinny zostać lepiej odseparowane od zielonki. Ale to tylko moje gdybanie więc ręki nie dam sobie uciąć:)

Opublikowano

Może i tak to sobie konstruktorzy obmyślili. Choc wydaje mi się, że na prędkość jazdy większy wpływ ma konstrukcja przekładni (przełożenia) i liczba ramion na karuzeli. Ja mam fellę i uwierz mi, byle łąka była równa i można hulać prawie jak po szosie

Opublikowano

Gwiazda dobra jak masz równe pola na skosach lub w klinach przerąbane nią grabić. Niema jak karuzela. Moja rozsypała mi się po 14 latach za tryby chcą ponad 7 tyś więc nie wiem czy się opłaca remontować czy lepiej używkę zachodnią. Tylko te używki do 10 tyś to jakieś same dojechane złomy. Grabiłem cały 2 i 3 i pokos gwiazdową 7. Też szafuje ale karuzela dużo czyściej zgrabi, lepsze na skosach, małych kawałkach i co najważniejsze lepiej się prasuje po karuzeli. Plus gwiazdowej nie ma co się w niej zepsuć. Maszyna bez awaryjna. 

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie fella kompletnie się nie sprawdziła. Tyle mi nerwów napsuła naprawami że już nic nie kupię pod marką fella. 

Teraz mam ziegler twin 745 (niemayer). Super się spisuje. Bardzo dokładnie grabi. Nie ma drugiej takiej zgrabiarki żeby miała tak grube ramiona. Poza tym kanał po którym jadą rolki od ramion jest dostępny bez żadnego rozbierania. Można łatwo nasmarować.

W felli to trzeba było się na odkręcać żeby się tam dostać.

Poza tym nie kupuj jednokaruzelowej bo jest to bardzo dużą strata czasu.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, luki987654321 napisał:

a samasz 4.1 m szerokości używek warto kupić czy dać sobie spokój?

Ja bym brał. Samasz to pewnie nie będzie jakaś stara maszyna. Jeśli zgrabiarka pracowała z odpowiednim wałkiem wom ze sprzęgłem i przekładnia miała smarowanie to naprawdę powinna jeszcze długo posłużyć.