Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam planuje zakup prostownika z rozruchem z tego co czytałem to dobrze by było gdyby miał chociaż 500ah podczas rozruchu głównie miał by służyć do odpalania c360 c330 zimą oba posiadają akumulator 120 ah jakie polecacie prostowniki z rozruchem 

Opublikowano
2 godziny temu, ma123 napisał:

Witam planuje zakup prostownika z rozruchem z tego co czytałem to dobrze by było gdyby miał chociaż 500ah podczas rozruchu głównie miał by służyć do odpalania c360 c330 zimą oba posiadają akumulator 120 ah jakie polecacie prostowniki z rozruchem 

Nie do końca łapiesz o co chodzi w akumulatorach przy rozruchu a zwłaszcza zima ważne jaka pojemnosc ma akumulator np te 120ah , ale nawet ważniejsze jest ile on ma mocy rozruchowej tzn ile ma amper im więcej amper tym lepszy tzw kop.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Nie do końca łapiesz o co chodzi w akumulatorach przy rozruchu a zwłaszcza zima ważne jaka pojemnosc ma akumulator np te 120ah , ale nawet ważniejsze jest ile on ma mocy rozruchowej tzn ile ma amper im więcej amper tym lepszy tzw kop.

Wiem o co ci chodzi akumulator ma 900a rozruchu 

8 minut temu, Marionos napisał:

kup zwykly prostownik i nowy akumulator do ciagnika...
w XXI wieku, zeby c360 nie moc odpalic i dziadowac.......

Akumulator jest nowy na pół roku więc dziadowania tu nie ma c360 pali jeszcze bardzo dobrez gorzej z c330 który kręci i kręci z 2-5 minut ciagłegle i dopiero odpala  najgorzej mam z massey ferguson  6 silnik i ma problemy z rozruchem już poniżej zera aczkolwiek tam też może być do regeneracji rozrusznik 

Edytowane przez ma123
Opublikowano
5 minut temu, ma123 napisał:

Akumulator jest nowy na pół roku więc dziadowania tu nie ma c360 pali jeszcze bardzo dobrez gorzej z c330 który kręci i kręci z 2-5 minut ciagłegle i dopiero odpala  najgorzej mam z massey ferguson  6 silnik i ma problemy z rozruchem już poniżej zera aczkolwiek tam też może być do regeneracji rozrusznik 

Przykro mi to slyszec. Ten rozruch i to chinski moim zdaniem to slabe wyjscie..  Trzeba by lepiej tego ciapka naprawic, w c330 to bedzie latwa  sprawa. Pewnie po prostu uklad paliwowy do zrobienia i tyle, no chyba ze kompresji juz w ogole nie ma.
Z Masseyem co sie dzieje, żwawo kręci a nie pali?

Opublikowano
ma123 napisał:

gorzej z c330 który kręci i kręci z 2-5 minut ciagłegle i dopiero odpala  najgorzej mam z massey ferguson  6 silnik i ma problemy z rozruchem już poniżej zera aczkolwiek tam też może być do regeneracji rozrusznik

Ty to nie szukaj prostownika z rozruchem tylko w traktorach szukaj wady.

• Like 3
Opublikowano
43 minuty temu, Desperado napisał:

Bardzo mądra odpowiedź, jeszcze nigdy nie odpalałem na jakiesik rozruch.

Kuzyn kupił właśnie taki prostownik z rozruchem i c330 używa codziennie przy krowach i sporo daje zawsze odpala odrazu lepiej kręci co do mojej c330 to porostu kręci ale trochę zbyt wolno one też trochę ciężko pali zawsze poniżej zera nie to że jakoś starsze źle no ale jednak 

1 godzinę temu, Marionos napisał:

Przykro mi to slyszec. Ten rozruch i to chinski moim zdaniem to slabe wyjscie..  Trzeba by lepiej tego ciapka naprawic, w c330 to bedzie latwa  sprawa. Pewnie po prostu uklad paliwowy do zrobienia i tyle, no chyba ze kompresji juz w ogole nie ma.
Z Masseyem co sie dzieje, żwawo kręci a nie pali?

Silnik nie jest nowy więc trochę rozrusznik może nie domagać trochę pompa trochę wtryski trochę kompresja aczkolwiek siłę ma chodzi dobrze oleju nie bierze co to gi będę ruszał 

Opublikowano
22 minuty temu, ma123 napisał:

Kuzyn kupił właśnie taki prostownik z rozruchem i c330 używa codziennie przy krowach i sporo daje zawsze odpala odrazu lepiej kręci co do mojej c330 to porostu kręci ale trochę zbyt wolno one też trochę ciężko pali zawsze poniżej zera nie to że jakoś starsze źle no ale jednak 

Silnik nie jest nowy więc trochę rozrusznik może nie domagać trochę pompa trochę wtryski trochę kompresja aczkolwiek siłę ma chodzi dobrze oleju nie bierze co to gi będę ruszał 

No jak dla Ciebie krecenie 2-5 minuty jest normalne i mowisz co go bede ruszal to szkoda strzepic ryja xd

Opublikowano
1 godzinę temu, Marionos napisał:

No jak dla Ciebie krecenie 2-5 minuty jest normalne i mowisz co go bede ruszal to szkoda strzepic ryja xd

Bo che kupić tylko prostownik z rozruchem a widzę że na koniec będę musiał wymienic silnik po poradach niektórych silnik siłę na oleju nie bierze chodzi dobrze zawory regulowanie ma 40 lat i mu się nie dziwię 

Opublikowano
6 godzin temu, ma123 napisał:

Bo che kupić tylko prostownik z rozruchem a widzę że na koniec będę musiał wymienic silnik po poradach niektórych silnik siłę na oleju nie bierze chodzi dobrze zawory regulowanie ma 40 lat i mu się nie dziwię 

Normalka.Tu czasem trzeba się kilka razy zastanowić zanim zada się pytanie.Jak zapytasz o łańcuch dla psa to wyjdzie że potrzebujesz nowego psa budy i ogrodzenia gospodarstwa natomiast pytanie o łańcuch pozostaje bez odpowiedzi.

Opublikowano
10 godzin temu, t25a1 napisał:

Ty to nie szukaj prostownika z rozruchem tylko w traktorach szukaj wady.

Nic nie remontuj jak nie musisz jeśli ma tylko problem z rozruchem jak zimny a reszta w porządku to prostownik jak najbardziej ci wystarczy.

A tak naprawisz kasę wydasz a czort wie czy będzie lepiej bo to czasami są drobnostki.

Znajomy ma 50 letni silnik mercedesa w kombajnie 6 rzędowa. W lato pali na strzałą na akumulatorze od malucha.  Ostaniu pomagałem mu odpalić bo w hali musiał przestawić. Było -7 bez prostownika z rozruchem by go nie odpalił. Silnik nie bierze oleje, nie kopci czy to powód żeby wywalać kilkanaście tys na naprawę żeby w zimie lepiej palił.

Kto Ci da gwarancje że po naprawie będzie lepiej.  Zainwestuj w prostownik z rozruchem i zamontuj świece żarowe będzie po problemie i tanio.

Opublikowano
2 godziny temu, NieMadry napisał:

Nic nie remontuj jak nie musisz jeśli ma tylko problem z rozruchem jak zimny a reszta w porządku to prostownik jak najbardziej ci wystarczy.

A tak naprawisz kasę wydasz a czort wie czy będzie lepiej bo to czasami są drobnostki.

Znajomy ma 50 letni silnik mercedesa w kombajnie 6 rzędowa. W lato pali na strzałą na akumulatorze od malucha.  Ostaniu pomagałem mu odpalić bo w hali musiał przestawić. Było -7 bez prostownika z rozruchem by go nie odpalił. Silnik nie bierze oleje, nie kopci czy to powód żeby wywalać kilkanaście tys na naprawę żeby w zimie lepiej palił.

Kto Ci da gwarancje że po naprawie będzie lepiej.  Zainwestuj w prostownik z rozruchem i zamontuj świece żarowe będzie po problemie i tanio.

No i oto właśnie chodzi ole jest tu dużo znawców którzy nie posiadają wiedzy o konkretnej rzeczy a się wypowiadają co do kombajnu również mam mercedesa bardzo dobre silniki 

Opublikowano

Jakiś prostownik z rozruchem warto mieć na stanie, szczególnie przy starszym sprzęcie gdzie nie ma kosztownej elektroniki która mogłaby się uszkodzić. Nawet jak ma się w pełni sprawne ciągniki. Jak akurat coś zacznie niedomagać, czy przyjdzie uruchomić sprzęt przy ekstremalnym mrozie to jest jakaś deska ratunku. Kto uruchamiał diesla poniżej -25°C po dniach postoju, to wie że nie zawsze jest to łatwa sprawa. Nawet mając wszystko dobre stacja paliw zrobi psikusa i walczymy z paliwem. 

Opublikowano

Bierz bjc 600.

Świece warto mieć sprawne fakt bo po co męczyć się jak można ich użyć w końcu po to przewidzieli żeby ułatwić rozruch natomiast taki starter warto mieć w razie "wu".

Opublikowano (edytowane)

@robert1226

Jak zamarznie, to nie pomoże, ale jak sie zadbało, że nie ma wody, to z reguły wytrąca się parafina. Wytrącona parafina z reguły nie działa zero jedynkowo. Jak zacznie takie paliwo przetłaczać pompa, to po chwili lepiej krąży i silnik się z bólem uruchamia, a po chwili zaczyna normalnie pracować. Chyba że ilość parafiny jest już bardzo duża.

Część pojazdów jak już zaskoczy, to podgrzeje trochę paliwo. W jumzie np. nie ma powrotu do zbiornika i paliwo ogrzewa się i krąży w około między pompa a filtrem. Jakieś starsze diesle w osobówkach często miały podgrzewacz elektryczny, albo  filtr, gdzie powracające paliwo go ogrzewało. 

Na dokładkę przy -25 akumulator już ma ok 60% pojemności nominalnej. Rozrusznik ma sporo ciężej kręcić silnik z gęstym olejem itp. 

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano

spróbuj 30 uruchomi z pomocą samostartu, trochę psiknąć w filtr powietrza i powinna załapać od razu. Moja 30 wiosną i latem pali od strzała ale jak już temperatura poniżej 10 stopni to będzie kręcić i nie odpali a wystarczy trochę samostartu i odpala jak trzeba

Opublikowano
3 godziny temu, Skowron16 napisał:

spróbuj 30 uruchomi z pomocą samostartu, trochę psiknąć w filtr powietrza i powinna załapać od razu. Moja 30 wiosną i latem pali od strzała ale jak już temperatura poniżej 10 stopni to będzie kręcić i nie odpali a wystarczy trochę samostartu i odpala jak trzeba

Tylko plak . żaden samostart jeśli już.