Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, tmk1974 napisał:

30% udziałów w umowie wiązanej zgodnie ze środkami zaradczymi wyznaczonymi przez UE przy zgodzie na fuzję z lotosem. Ale oczywiście jak Tusk chciał sprzedać ruskim cały lotos, już nie przeszkadza. 😁

Tylko Tusk chciał a tego nie zrobił ... A Obsrajtkowi się zamarzył monopol na krajowym rynku i sprzedał w imię tego rafinerię za grosze...

Opublikowano

A czy któryś z wypowiadających się postawił się w sytuacji ludzi którym jeden wiatrak zablokował możliwość postawienia domu na swojej działce lub zablokował sprzedaż działek. Mówię o sytuacji wokół miasta powiatowego. teraz część może skorzysta i postawi budynki na swojej ziemi. Znam sytuacje gdzie wiatrak zablokował rozbudowę gospodarstwa.

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko Tusk chciał a tego nie zrobił ... A Obsrajtkowi się zamarzył monopol na krajowym rynku i sprzedał w imię tego rafinerię za grosze...

A wiesz dlaczego? A słyszałeś coś o obywatelskim projekcie ustawy o zachowaniu przez Polskę pakietu większościowego akcji grupy Lotos z 2012 roku?

Opublikowano (edytowane)

A jak mi chcą 1/6 gruntów pod S50 zabrać to jest ok ?? Nie wspominając o tym, że hałas będzie nie do zniesienia, bo chcą 120m od zabudowań budować ...

2 minuty temu, tmk1974 napisał:

A wiesz dlaczego? A słyszałeś coś o obywatelskim projekcie ustawy o zachowaniu przez Polskę pakietu większościowego akcji grupy Lotos z 2012 roku?

Tylko po co o tym dywagować, może też bym chciał kiedyś kilka osób zabić, ale nic w tym kierunku nie zrobiłem, czy to znaczy, że jestem mordercą ??

Tusk nie sprzedał, PiS sprzedał, takie są efekty ...

Tusk chciał nasrać do basenu, PiS do niego nasrał, przez kogo pływa gówno w basenie ??

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 3
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A jak mi chcą 1/6 gruntów pod S50 zabrać to jest ok ?? Nie wspominając o tym, że hałas będzie nie do zniesienia, bo chcą 120m od zabudowań budować ...

Tylko po co o tym dywagować, może też bym chciał kiedyś kilka osób zabić, ale nic w tym kierunku nie zrobiłem, czy to znaczy, że jestem mordercą ??

Tusk nie sprzedał, bo był duży opór społeczny i się wystraszył. Gdyby sprzedał, pewnie skończyłoby się tak jak z innymi zakładami sprzedanymi prze PO - upadkiem. Skończyłoby się tak jak ze stoczniami, cukrowniami itp. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
MARAKAM napisał:

A czy któryś z wypowiadających się postawił się w sytuacji ludzi którym jeden wiatrak zablokował możliwość postawienia domu na swojej działce lub zablokował sprzedaż działek. Mówię o sytuacji wokół miasta powiatowego. teraz część może skorzysta i postawi budynki na swojej ziemi. Znam sytuacje gdzie wiatrak zablokował rozbudowę gospodarstwa.

pisałem o tym wcześniej, bo 10 krotność pewnie zostaje. Bo wiatrak mozna 300 metrów od domu, ale dom od wiatraku 1300 metrow!

a powinno być odwrotnie, wiatrak 10x a jak chcesz sie budować blizej to wg wlasnej decyzji. Znam przypadek, ze rolnik musiał rozebrać połowę 40 letniego budynku aby postawić porządną oborę, bo wiatrak..

Opublikowano
4 minuty temu, tmk1974 napisał:

Co jest w tym śmiesznego PRIMO?  To jest niestety smutne.

Smutne jest to że wierzysz w te bzdury o oporze społecznym. 🤪

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Tak, tylko wiatrak będzie taka inwestycja po jego zbudowaniu ... Czyli nie będzie można wywłaszczyć pod budowę. Nauczcie się czytać a potem komentujcie ... Na razie aby powtarzacie propagandową papkę z TVP... W całym tym wywłaszczaniu chodzi o wykonanie przyłącza do wiatraka, aby sąsiad nie blokował przeprowadzenie kabla pod ziemią ...

Tak jak piszesz bo poprowadzenie kabla to nie postawienie pastucha elektrycznego. 

Od roku 2014 ciągnęło się przepychanie papierów po farme wiatrowa w mojej okolicy I dopiero cztery lata temu rozpoczęła się budowa już zakończona i tak jak wcześniej pisałem mam wiatraki bardzo blisko kto pisał że czubek śmigła widzi to ja jak teraz na polach nic nie zastawia to śruby przy podstawie widzę. 

I co do kabla to był ciągnięty ok 70km z dębska do Płocka to jak by to wyglądało gdyby przez jakiego jednego człowieka który nie dałby przez swoją działki przekopać tego kabla.

Albo kable pomiędzy wiartakami ile było problemów ze kto się zawziol i nie dał przez pole przekopać i to wygląda tak że kabel idzie jedną strona drogi dochodzi do działki tego typa i musiał być zrobiony odwiert pod droga i poszedł po drugiej stronie drogi przez szerokość działki tego typka i znów pod droga wracał na drugą stronę i to co ja widzę w pobliżu było kilka takich przejść to przez groge albo prze rzeczkę  , a z tą ustawa można będzie pójść prosto. 

Edytowane przez robert1226
Opublikowano

Odległość ma być zmieniona na 500m wywłaszczenia to jakaś lipa. Ludzie z tego co wiem sami kombinują by mieć wiatrak na polu bo to kasa. Nie ma coi siać zamętu i straszyć.

3 godziny temu, tmk1974 napisał:

W projekcie ustawy jest mowa o uznaniu inwestycji wiatrowych za inwestycje o celu publicznym. I właśnie ten zapis sprawi, że wywłaszczenia staną się możliwe. No ale oczywiście Budka powiedział, że nie ma zagrożenia i to jest dla niektórych święte bez wnikania w szczegóły😂 

Ale ty ciemny jesteś. Rolnicy kombinują jak mieć wiatraki na polu. Jak jeden postawi to zaraz inni zazdroszczą a ty wywłaszczeniami straszysz. 90 % polskich rolników jak by się kto zgłosił sama by chciała się dać wywłaszczyć.

2 godziny temu, tomek1974 napisał:

już platfusy pokazują jak będą wspierać niemiecką gospodarkę ,orlen też zniszczą 

407236703_2461453204021877_1943933508726

Kolejna ciemnota za Obajtka nie tak akcje Orlenu spadały i przeżyliśmy.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

nie sprzedał bo jeban* kacapy się  wycofały ,teraz szkopy i kacapy kupią całą Polskę za parę złotych 

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MARAKAM napisał:

Ja znam takich kilkadziesiąt, bo w gminie mamy ok. 40 wiatraków 2MW i z drugie tyle mniejszych. W mojej wsi akurat nie ma ani jednego, bo prawie nikt nie chciał ( na planowane 24szt. po 2MW umowy były na 10 szt., klasa 3 ziemi wycięła 5szt. , pozostałe wyciąłem ja) i problemów brak. Kolega w sąsiedniej wsi wiatraka nie ma i pozwolenia na budowę domu też nie dostał. Ci, co mają wiatraki na polu i brak pozwolenia to ich nie szkoda.

Co do projektu: co by nie mówić-wtopa. W tej wersji nie wejdzie, bo ludzie ich rozniosą.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

Na 3 klasie się nie dziwię. Ale tak naprawdę dla wielu rolników przy coraz gorszej sytuacji ekonomicznej w rolnictwie coraz gorszym klimacie życie z dzierżawy pod  wiatraki plus praca na etacie może być lepszym niż męczenie tej ziemi i siebie. A ustawę zmienią ma być 500m.

Opublikowano

Ale pod sam wiatrak tego pola to ok 7 arów jest zabrane no i chyba że dojazd po działce no to różnie bywa , ale za 7 arów za ok 40 tys rocznie to z czego tyle wyciągniesz nawet i na 1 klasie.

Opublikowano

Jak ktoś ma wiatrak na swoim polu to mu nie przeszkadza , jak niema to przeszkadza , to normalne, ale te 500 m  powinno być nie bliżej

Opublikowano

NO i trzeba dodać, co do tego wywłaszczenia którym straszy się ciemnotę. W POLSCE PRAWO ZABRANIA WYWŁASZCZANIA PRZEZ OSOBY LUB FIRMY PRYWATNE.

1 minutę temu, miwigos napisał:

Jak ktoś ma wiatrak na swoim polu to mu nie przeszkadza , jak niema to przeszkadza , to normalne, ale te 500 m  powinno być nie bliżej

Ale to przeważnie przeszkadza nie sam wiatrak ale ,ze sąsiad kasę bierze.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, miwigos napisał:

Wg planów na moich polach miały stać 4szt. Nie zgodziłem się. Mam ziemię we wsi sąsiedniej, ok. 400m od wiatraka. Hałas jak hałas jakiś jest, ale nie jakiś straszny. Ale te migoczące cienie łopat wk***iają naprawdę mocno.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Tusk chciał nasrać do basenu, PiS do niego nasrał, przez kogo pływa gówno w basenie ??

Płaczesz bo żal ci cztery litery ściska że tylko 1/6 chcą zabrać a nie więcej. U nas jak wykupywali pod S7 ludzie piszczeli z radości. Kolejną sprawą jest to że jakby nie budowali to byś jęczał że nie ma po czym jeździć itd. Wujek mieszka mniej więcej w tej odległości  od S7, nie narzeka na hałas.

Edytowane przez karol19920
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, karol19920 napisał:

Płaczesz bo żal ci cztery litery ściska że tylko 1/6 chcą zabrać a nie więcej. 

Nie chcę ani grosza, niech idą do Ciebie z tą trasą jak jej chcesz ... A i kokosów jakiś nie płacą , bo średnia GUS-owska a to jest jakieś 20-40% mniej niż cena transakcyjna za grunty w okolicy ... Ziemię pod taką ekspresówkę sprzedaje się raz, a ja na tej ziemi na truskawkach czy warzywach w jeden rok zarabiam tyle, ile ta ziemia jest warta ...

Edytowane przez Tomasz0611