Rolnik_123

Ursus c360 czy warto?

Polecane posty

Rolnik_123    0

Czy warto brać pod uwage zakup ursusa c360 do malego gospodarstwa 10 ha?

akmaly    648

To najlepszy ciągnik na świecie, dodatkowo padatny na wieśtuning. Trochę drogi ale za dobre się płaci.

Alchemik    375

Wszystko zależy od budżetu, posiadanych maszyn współpracujących, wymagań operatora i zadań jakie ma wykonywać.

23 minuty temu, akmaly napisał:

To najlepszy ciągnik na świecie Trochę drogi ale za dobre się płaci.

A to nie Zetor?

Wiadomość z agroFakt.pl

daron64    3955
2 godziny temu, Rolnik_123 napisał:

Nie napisałeś ani jaki jest profil gospodarstwa, ani jakie masz gleby, ani jakie masz maszyny, ani co miałaby ta 60 robić, ani czy to byłby główny ciagnik, ani ile masz pieniędzy, ani czego oczekujesz itd itd

Spróbuj zadać pytanie jeszcze ogólniej, napewno pomoże w uzyskaniu opinii.

krzys111    73

Zastanów się nad 3p ale 60 tez jest ok. moim zdaniem nie słuchaj opinii tych co mają duże gospodarstwa bo dla nich ten traktor jest bezużyteczny i to jest prawda ale na taki areał jest bardzo dobry, prosty w budowie itd. i co ważne części tanie i jest wielu fachowców którzy go naprawią( jeśli nie masz możliwości sam.

• Like 1

wojtal24    1765
Rolnik_123 napisał:

to już lepiej szukaj jakiegoś mtz lub urusa 912 coś w tym stylu

• Haha 1

ZETOR TEAM

Alchemik    375
7 minut temu, wojtal24 napisał:

mtz lub urusa 912

Zależy czy już ma jakieś maszyny i jakich potrzebuje.

Qwazi    5075
Napisano (edytowany)

Przez 7 lat chodził u mnie w ponad 20ha, jako główny. Pomocnikiem był c330. Pracował, poza uprawami, w kosiarce, prasie zwijającej, rozrzutniku etc, bo gospodarstwo z hodowlą bydła. Teraz jest pomocnikiem i robi lekkie prace typu opryskiwacz, brona, przetrząsarka, zagrabiarka, owijarka, sadzarka, kombajn ziemniaczany itp. Ciągnik moim zdaniem bardzo uniwersalny. Tyle tylko, że mój ma przednie koła 18 i miękki przód, co, uważam, dodaje mu jeszcze funkcjonalności. Nie ma tzw nurkowania przodem w sytuacji, kiedy pod kołami grząsko. O częściach i naprawach nie wspominam nawet. Ktoś wspomniał o 3p. Różne opinie słyszałem. Ci co mają chwalą, są tacy, którzy nie pałają sympatią. Ja miałem okazję w to wsiąść i osobiście bym nie nabył. To jest zlepek. Ten silnik nie został skonstruowany do tej skrzyni, a mityczne oszczędzanie paliwa wcale nie jest takie, jak niektórzy twierdzą. Na tym samym polu, z tym samym pługiem UG3, pod tym samym butem, spalił więcej i nie był sporo mniej elastyczny niż mój. Ale to moje spostrzeżenia. Zapewne znajdą się tacy, którzy stwierdzą, że nie mam racji

Edytowano przez Qwazi
  • Like 4

izydor6280    1090
7 godzin temu, Rolnik_123 napisał:

oczywiście że nie, chyba najgorsze co można kupić, ani to dobre ani tanie ani części do tego

za te 20tys. już można przebierać chociażby w czeskich pochodnych 4011 z lat 70, a jak dobrze poszukasz to i jakiegoś 7011 trafisz w cenie wyjucha po niby remoncie

Polska B

Kupię zwrotnicę lewą oś okrągłą c330/360

Qwazi    5075

Coś chyba przekombinowałeś. C360 kupię na śrubki. Skończyła mi się skrzynia biegów. Nawet jej nie robiłem. Kupiłem razem z mostem z ciągnika, który był sprzedawany na części. Koszt 2,1tys. Swój most sprzedałem za 700 zł, a skrzynię za 500. Zrób tak z zetorem. Poza tym te z lat 70 są strasznie niewygodne. Też miałem przyjemność pojeździć. Pedały masakra. Sprzęgło WOM jeszcze bardziej "komfortowe" w obsłudze. W porównaniu z nimi c360 jest bardzo wygodne. Nie wiem, jak jest z dostępnością części do tych zetorów, ale nie sądzę, żeby była równa lub lepsza, niż do naszych. A jak coś słabo dostępne, to i droższe. Wygodne zetory są dopiero od tych modeli, które miały dźwignie biegów w podłodze. Przynajmniej moim zdaniem

Mikua    111

Nie opłaca sie, w polu nic nie zrobisz tym porządnie, no chyba że wolisz sie pier*olic do rana, 

• Like 1
  • Haha 1

Gość   
Gość

Trudno powiedzieć. Raz, że nowy to on nie jest, remont łatwy ale części z gównolitu. Niektóre rzeczy źle przemyślane jak dostęp do hamulca lub napęd pompy hydraulicznej. Albo razem z wałkiem albo przełączasz dwie dźwignie żeby podnieść bez wałka i potem znowu nimi machasz żeby jechać. Za kupno ciągnika i ewentualny remont będziesz prawie miał coś lepszego, jak mtz. Ale znowu coś większego nie będzie wykorzystane. Za ładną c 360 ceny są wg mnie chore. 

raven18    116

W podobnych pieniądzach można kupić mtz z napędem w sportowej kabinie, nie zawracałbym głowy 360, robota dużo sprawniej będzie szła 

Qwazi    5075

Zakup MTZ w takich pieniądzach grozi dużym wkładem

• Like 2

Alchemik    375

Na 10ha to Władka T25 ;)

Jeszcze maszyn kilka kupi.

Buszmen11    178

Jak bym miał kupić 60 to wolałbym już wziąć renie typu 551/651 lub małego internationala. Co z tego że części jest opór jak zrobione z gównolitu. W zachodnim wspomaganie, skrzynia lepsza, nic nie wyje... I wiecznie z kluczami przy nim nie stoisz... A i 60 miałem, cieszę się że jej już nie ma. Obrabiała blisko 30 ha jako główny koń

• Haha 1

Desperado    2611

Oho  już się zaczął maraton, a skończy się na co najmniej Ursusie 1614, bo reszta to za malizny.   :P 

• Like 2
  • Haha 1

raven18    116

No tak, tylko 360 ma kilka mankamentów które naprawdę denerwują, część nie bardzo idzie poprawić, jak wom, zmiana dyfra czy przednich kół na szersze wiąże się z mniejszymi bądź większymi kosztami. Jeśli chcesz z normalną kabiną to też cena w górę.  

Desperado    2611
12 godzin temu, Qwazi napisał:

Zakup MTZ w takich pieniądzach grozi dużym wkładem

W sumie każdy inny większy ciągnik w cenie dobrej 60-tki grozi dużym wkładem, to że można kupić w podobnych pieniądzach inny, więcej jak pewne że drugie tyle włoży w taki szrot, a zwłaszcza w tych czasach..

• Like 1

Qwazi    5075
10 godzin temu, Desperado napisał:

W sumie każdy inny większy ciągnik w cenie dobrej 60-tki grozi dużym wkładem

One tylko pozornie niedrogie. Ale wielu nie zdaje sobie z tego sprawy i potem zdziwienie

• Like 1

Alchemik    375

Chyba @Rolnik_123 intensywnie ogląda potencjalne ciągniki do kupna, bo nie ma czasu uczestniczyć w temacie ;)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Case4240
      Witam ogólnie problem polega na tym że tur oraz narzędzia podpięte do złączy działają sprawnie szybko reagują a podnośnik tak jakby nie miał reakcji na dźwignie zmniejszania czy zwiększania szybkości podnoszenia dźwignia jest podłączona wszędzie nie widziałem żeby gdzieś wypadła czy się podpięła długo to podnosi tak z dwie minuty nieważne czy to coś lekkiego czy ciężkiego one tak mają czy nie do końca..? Wie ktoś coś na ten temat? 
    • Przez marcin117384
      Witam Mam pytanie do właścicieli lub mechaników którzy znają Fastraca z 94r -96r . Oto zablokowany jest układ jezdny i tu mam pytanie czy tak jak się spodziewam to hamulec postojowy zatrzymuje maszynę do czasu nabicia powietrza do układu . Jeśli tak to może podpowiecie jak je odblokować  ? Układ pneumatyczny ma braki (brak jednej butli , sprężarki i na 100% układ nieszczelny ,Silnik uszkodzony nie pali , skrzynia stan nieznany .Odnośnie skrzyni to mam drugie pytanie o rozmiar kluczy do odkręcenia wałów napędowych od mostów . Po prostu jakie klucze (rozmiar ) trzeba przygotować aby rozpiąc wały napędowe . Co mogę zrobić z hamulcami by je odblokować .. Musze jednym wyjazdem odblokować układ jezdny i przygotować do załadowania na lawetę ... Będę wdzięczny za podpowiedzi Pozdrawiam M 
    • Przez Bajbusso
      Witam. Pacjent Renault Dionis sadowniczy. Dźwignia rewersu stanęła w górnym położeniu i jedzie tylko do przodu. Nawet przy użyciu dużej siły nie idzie przebić na luz oraz zmienić kierunek jazdy do tyłu. Rewers mechaniczny. 
      Może ktoś wie czy i jak to można w ogóle odblokować czy trzeba rozjeżdżać ciągnik???pozdrawiam

• Przez Osobnok24
      Szanowni koledzy
      Sprawa dotyczy ciągnika Same Galaxy 170
      Mógłby Mi ktoś z Was powiedzieć,jak zmienia się prędkości walka WOM z  540 na 1000 obrotów.
      W kabinie jest tylko dźwignia od uruchomienia wałka WOM. 
      Z góry dziękuję za pomoc.
    • Przez Kamilooo2013
      Witam szukam przyczyny dymienia na niebiesko i utraty mocy w kubocie L5040 ciągnik traci moc, nie chce wejść na obroty i wydaje charakterystyczny stukot z silnika zazwyczaj dzieje się to na rozgrzanym silniku przy cięższych pracach i po nich . Jeśli pryskam koszę itp.nawet cały dzień nic mu nie jest .Może ktoś coś poradzi ? 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj