Wiesiujohny

John Deere 2040 podnośnik i wspomaganie

Polecane posty

Wiesiujohny    0

Kochani. Ostatnio miałem problemy z hydraulika w moim JD . Zregenerowalem pompę tą na przodzie nic nie dało rozpolowilem go i wymieniłem pompę wewnętrzna wszystkie filtry(prócz od wspomagania ale wątpię by miało to jakieś znaczenie) . Złożyłem nadal nie działa . Wałek wom tylko działa kierownica kręci bardzo luźno i koła w prawo skręcają drgając a w lewo można kręcić a koła stoją na zgaszonym też można łatwo kręcić. Podnośnik z tyłu bardzo bardzo powoli podnosi i drga oraz wydobywa dziwny 'harczacy' dźwięk nie wiem czy to ma znaczenie. Zaglądałem do zaworu przepływu oleju skrzyni biegów miała ułamany sworzeń to go zmieniłem i nadal nic potrzebuje naprawdę pilnie pomocy bo już nie wiem co może być nie tak. Dodam że kabina kwadratowa i nie ma pół biegów . Olej w zbiorniczku z przodu jest pod sam korek 

Wiesiujohny    0
51 minut temu, Bzyk333 napisał:

Zawór ls?

A co może być z nim nie tak? Wyciągałem go i nie był 'zaciety' chyba że pan ma co innego na myśli 

Wiadomość z agroFakt.pl

Bzyk333    25

Generalnie przed wymianą pompy należało sprawdzić cisnienie

Wiesiujohny    0

Przed wymianą nie działało nic . Jeśli chodzi o wspomaganie to teraz działa idealnie i na niskich u wysokich obrotach okazały się na odwrót podpięte przewody . Tylko podnośnik teraz bardzo bardzo powoli podnosi i ciśnienie na hydraulice zewnętrznej z tyłu wynosi tylko 15bar

peewee1984    85

Trzeba by zmierzyć ciśnienie bezpośrednio na pompie hydraulicznej i ewentualnie szukać dalej. Może któryś zawór przelewowy w rozdzielaczu się rozsypał....

Wiesiujohny    0

A mógłby pan powiedzieć jak zmierzyć ciśnienie na tej pompie? Zegar mam do 250bar tylko nie mam pojęcia gdzie go podpiąć. A te zawory w rozdzielaczu jak do nich dojść . Dziękuję z góry za odpowiedź:)

peewee1984    85

Tu na forum nie ma "panowania", jesteśmy na "ty''. Nie mam takiego sprzętu więc nie wiem gdzie co tam jest. Jeśli pompa jest na zewnątrz to trzeba wpiąć się w przewód ciśnieniowy, który z niej wychodzi. Najlepiej podłączyć tester do pomp, ale z manometrem też się uda, tylko trzeba dołożyć jakiś zawór dławiący żeby uzyskać wskazanie na manometrze. Jak coś to wrzuć zdjęcia rozdzielacza to może uda się ten przelewowy namierzyć...

Bzyk333    25

Jaki to typ pompy? O stałym czy zmiennym wydatku? Ja bym się wkrecil jeszcze w przewód od słownika wspomagania i tam zmierzył.  Jeśli jest ok to musisz szukać w osprzecie, a nie w pompie. 

Jd mają wieczne problemy z podnosnikami, spróbuj znaleźć gdzieś w necie podobne przypadki. 

Wiesiujohny    0

Starałem się już szukać wszędzie, opadają mi ręce. Podnośnik zaczął działać ładnie płynnie podnosił na pusto dziś chciałem zaczepić kultywator prawie wcale nie podniósł może z kilka cm. I to jeszcze długo długo trzeba było wajcha trzymać

Wiesiujohny    0

Z pomocą podniesie i opada powoli .a do tego jak otworzyłem korek od wlewu oleju było słychać taki dziwny dźwięk jakby jakieś dzwonienie 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Mariusz2130
      Witam posiadam jelonka 2130 z hydraulicznym przednim napedem, poszukuje mechanika/elektryka aby podłaczyl prawidłowo instalacje od zalacznia przodu, poniewaz czytałem ze przedni naped w nich powinien normalnie załaczac kola ciagnac do przodu jak i do tyłu. U mnie włacza sie tylko do przodu. I jeszcze jedno pytanie przy przednich kolach sa zawory jakies olejowe i z jednego jak włacze przedni naped to wycieka olej, jaka moze byc tego przyczyna. 

Dodam ze mieszkam w woj. Opolskim i jak by znalazł sie mechanik co ma pojecie jak dojsc z tym do ładu dobrze bym zapłacil za zrobienie i zwrocił koszty za dojazd i powrot do domu. 

Bardzo prosze o pomoc.
    • Przez DarioPolan
      Cześć wszystkim.
      Na wstępie od razu chciałem zaznaczyć że w póki co w temacie rolnictwa jestem zielony, ale powoli stawiam pierwsze kroki przy pomocy mojego teścia, który prowadzi małe gospodarstwo ze stadem owiec.
      Jakimś cudem do tej pory działał na starym ursusie c-328, który był jego oczkiem w głowie i w zasadzie do tej pory z zamkniętymi oczami potrafi nim wszędzie wjechać i wszystko zrobić. Jednak stres przed awarią spowodował zakup nowego sprzętu i padło na jelonka.
      Jak się domyślacie przeskok dla teścia jest przeogromny, aż nawet mam wrażenie że boi się nowego sprzętu tak bardzo, że nadal co może robi starym ciągnikiem.
      Chciałbym mu pomóc, zwłaszcza że już miałem okazję jd jeździć i ładować baloty, co nie ukrywam już mi się spodobało 😉 Niestety kompletnie nie znam się na aspektach technicznych. Póki co kupiłem i zamontowałem siłowniki tylnej szyby bo starych nie było wcale.
      Kilka pytań mam.
      1. Pokrętło w podłodze zaraz obok siedzenia co oznacza? (W lewo zając w prawo "0")
      2. Pokrętło przy hydraulice do czego służy? Bo dwie dźwignie do tura, trzecia do tylnego podnośnika i jest jeszcze jakieś pokrętło i podczas kręcenia zmienia się tylko taka podziałka pomiędzy "0" a "9".
      3. Pokrętło do zapalania można kręcić w prawo i w lewo?
      4. Taki malutki pedał przy skrzyni biegów (skrzynia z boku), który może być chowany - co to jest?
      5. Zaczep tylny, brakuje go i nie wiem jaki i gdzie kupić. Teść potrzebuje go do np. rozrzutnika. Widziałem takie coś jak np. listwa tylko nie bardzo wiem jakby to zamontować. Wrzucam zdjęcie tyłu ciągnika może coś podpowiecie 😉
      Bardzo dziękuję za pomoc, niestety tak jak pisałem wcześniej kompletnie się na tym nie znam ☹️

• Przez dom3k
      Witam, w JD 2140 z przodem.. przy jeździe z większym skrętem kół przednich słychać dźwięk tarcia jakby gumy na obu kołach (opony, błotnik wykluczone). Nic nie zaciera. 
      Zna ktoś temat, jakieś wskazówki?
    • Przez jaco512
      zamierzam kupić coś z JD od 2140 do 3350. jakie macie opinie o tych modelach? na co zwracać uwagę przy kupnie poza ceną (stan tecniczny)? jakie usterki występują najczęściej?
    • Przez TOMASZ22
      Jestem po wymianie obu pomp w moim jelonku, wymieniłem oraz filtr oleju, a ciągnik nadal kiepsko podnosi

Caps Lock!
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj