marcin1993

Claas 98s Mercedes opinie

Polecane posty

marcin1993    1

Witam mam zamiar kupić kombajn tak do 100 tys max i jest dominator 98s zwykła skrzynia ale na Mercedesie. I czy wogole dominator na zwykłej skrzyni jest dobry czy tylko hydrostat? Co uważacie na temat tego kombajnu, na co zwracać uwagę przy oglądaniu i jaki inny kombajn byście jeszcze polecili.

Link do kombajnu

https://m.olx.pl/d/oferta/kombajn-claas-dominator-98s-CID757-IDUoHqb.html

wojtal24    1753

model I marka ok ale czy ten egzemplarz to trzeba jechać obejrzeć wydaje się dość tani ale co tu oceniać po kilku zdjeciach

ZETOR TEAM

Rowan    202

Ja bym kombajnu bez hydroatatu nie kupił.

• Like 2

Wiadomość z agroFakt.pl

JD1052    178

Zgadza się, lepiej dozbierać kasy i kupić na hydro, przy małych polach czy leżącym zbożu różnica w pracy kosmiczna...

Napisano (edytowany)

Wiadomo ze hydrostat fajny ale niesie tez ze sobą większe spalanie ,

A co do silnika mercedesa to nie wiem czy prawda ale na zimnym potrafi na zimnym podymić z 1-2 min na niebiesko a później już nie dymi jest u mnie w okolicy z 6 dominatorów i ze wszystkie tak dymią i znajomy mówi ze ten typ tak ma , Bo te dymienie mnie trochę zniechęciło do kupna megi ale przy zapalaniu chwile podymi ale na 100 ha weżnie niecały 1 l oleju     

Edytowano przez przybyslawice5211

Rowan    202

Tak, mercedesy tak mają. Myśle, że ta różnica w spalaniu nie jest duża, a przepaść w obsłudze jest ogromna. Dowodem tego jest to, że już od lat niema nowych kombajnow bez hydro.

maniekc360    59

Jak bym miał drugi raz kupować kombajn to tylko z hydrostatem!  Od przerzucania biegów prawa ręka boli przez tydzień, trzeba chwilę poczekać żeby skrzynia nie zgrzytała, trzeba wciaskać sprzęgło, czy hamulec. Hydrostat na uwrociu przy nawracaniu można powiedzieć, że płynie, a z mechaniczna skrzynia no cóż, trzeba się z nią szarpać i męczyć. Na małe działki to tylko hyrostat.

ubogiwladek    148
33 minuty temu, przybyslawice5211 napisał:

Wiadomo ze hydrostat fajny ale niesie tez ze sobą większe spalanie ,

A co do silnika mercedesa to nie wiem czy prawda ale na zimnym potrafi na zimnym podymić z 1-2 min na niebiesko a później już nie dymi jest u mnie w okolicy z 6 dominatorów i ze wszystkie tak dymią i znajomy mówi ze ten typ tak ma , Bo te dymienie mnie trochę zniechęciło do kupna megi ale przy zapalaniu chwile podymi ale na 100 ha weżnie niecały 1 l oleju     

O ile większe to spalanie na ha czy na godzinę? masz jakieś wyliczenia?

Michał88    248

Ja również uważam że tylko hydrostat, na drodze wbijasz 3 i od 0 do 30km/h lecisz na jednym biegu, w polu 1 i śmigasz aż wyjeżdżasz z pola. Nie używasz hamulca, sprzęgła nie ma, nogi odpoczywają.

• Thanks 1

Rowan    202

Ja nigdy na 1 biegu nie kosiłem. Zawsze 2.

maniekc360    59

Kolejna sprawa, że za 100 tys to może się okazać, że nic w dobrym stanie nie będzie. 8 lat temu za 100 tys szału nie było, a teraz po tylu latach i jeszcze inflacji, to może być złom, ale może się mylę. 

Gość   
Gość
Napisano (edytowany)

Zwykła skrzynia nie jest zła. Jedyne udziwnienie to 1 to dzwignia do tyłu a wsteczny do przodu. Włącza się bez żadnych zgrzytów. Przy hydro masz większą szansę wejścia na minę bo na zimnym oleju może być ok a na gorącym oleju i pełnym zbiorniku może być kiepsko 

Edytowano przez TomaszStach

Rowan    202

Przez 10 lat te kombajny też nie stały tylko pracowały. Mój 98maxi od 2008 do 2019r wykosił ponad 2000ha…

Michał88    248
10 godzin temu, Rowan napisał:

Ja nigdy na 1 biegu nie kosiłem. Zawsze 2.

Jak masz pola ja stół to możesz, u mnie może nie karpaty ale pod górkę na 2 biegu by mu było ciężko.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez vrn
      Witam

Mam problem z Compactem 25, w którym jest silnik Mercedes OM615. Zrobił się luz na pompie wody i nie wiem jak zdjąć koło pasowe osadzone na niej. Do koła pasowego jest przykręcony wentylator na trzy śruby imbusowe i dalej nie ma nic więcej. Wymieniał może ktoś z Was taką pompę?
      Pozdrawiam

• Przez wojtek918
      Witam. Moim problemem są wibracje podczas jazdy na przyspieszeniu ( jak przyspieszacz jest na maksa lub w położeniu prawie na maksa) nie zależenie czy jest to 1 czy 2 czy 3 bieg a także niezależnie od tego jakie są obroty silnika. Wibracje te są strasznie wkurzające bo sprawiają wrażenie jakby kombajn miał się zaraz rozpaść. Jak pracuję bez przyspieszenia to wszystko jest w porządku. Co może być przyczyną takiego stanu. Kombajn to Claas dominator 86.
    • Przez fza
      Czy regenerowaliście, przez napawanie, otwory mocujące koła wariatora - jakich elektrod użyć. Materiał koła nie jest mi nieznany.

• Przez andrzej78
      Zwracam się z prośbą o info w kwestii długości  miarki - bagnetu poziomu oleju w  silniku Perkins 4.248. Chodzi o odległość od kreski max do grzybka oraz długość rurki , lub numer wybity na bagnecie. Silnik montowany w kombajnach Dominator 56, Mercator 50 , Protektor. Bagnet który mam w silniku był spawany i wskazuje max po wlaniu 5 litrów oleju.
    • Przez DarekGrzebyk
      Witam co może być przyczyną że zapycha się ciągle podajnik klosowy . Był wymieniany pasek od podsiewacza i to tej wymianie wydaje mi się że trochę za dużo zboza idzie na powrót przez co ten lancuch jak by się nie wyrabiał.  
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj