AGRObombula

Wapno granulowane

Polecane posty

Wiadomość z agroFakt.pl

mariuszzz    47
Dnia 17.01.2022 o 20:20, tytanowyJanusz napisał:

W ostanie żniwa wapniak kornicki 360zł/t brutto, na Boże Narodzenie 380 na Trzech Króli 400, a teraz 420- leci do góry

To ceny z transportem czy u producenta?

KRONOX08009    0
Napisano (edytowany)

Panowie czy można stosować siarkomax (siarczan wapnia granulowany), pogłowie na pszenicę oraz pszenżyto ? 

Edytowano przez KRONOX08009

jaco512    763

Jaki to ma skład? To nie jest zwykły gips? Zobacz czy to wogóle się rozpuszcza?

pawel885    2259

to może być zgranulowany ten pył z elektrowni czy uj wie skąd , u nas to po 600zł luzem przywozili za auto 

jaco512    763

To nie jest wapno, dobre żeby dostarczyć siarkę i nic więcej.

KRONOX08009    0
19 minut temu, jaco512 napisał:

To siarczan wapnia też właśnie o to chodzi czy można to zastosować pogłowie wczesna wiosna lub nawet teraz jak pogoda pozwoli 

40 minut temu, jaco512 napisał:

Rozpuszcza się bezproblemowo

Mariuszjat    11

Ktoś wie czy Agrocalc Wapniak bez magnezu można mieszać z NPK lub sypać przed sianiem po zaoraniu obornika?

jaro86    31
KRONOX08009 napisał:

19 minut temu, jaco512 napisał:

To siarczan wapnia też właśnie o to chodzi czy można to zastosować pogłowie wczesna wiosna lub nawet teraz jak pogoda pozwoli 

40 minut temu, jaco512 napisał:

Rozpuszcza się bezproblemowo

Ja stosuje to w truskawce, pogłównie wiosna takze. Ale poprzedzone było to badaniami gleby w których wyszedl niski poziom dostępnego wapnia ( nie pH). Jaki cel chcesz tym nawozem osiągnąć? Bo koszt tego to pewnie ponad 600zl/tona

mesi    20

Jak oceniacie te wapna granulowane,  myślę siac je co rok 

mesi    20
1 minutę temu, bennos napisał:

Jakie?

Ogólnie oprócz,  wap magu,  czytam to forum i już sam nie wiem mam tylko 3,6 ha ornej w 3 kawałkach chcę dawać co roku,  aje nie wiem które będzie najlepsze   , ma 1 kawałek idzie obornik,  ale też niby musi być odstęp czasowy 

tytanowyJanusz    2846

@mesi daruj sobie wszystkie wapna granulowane- przerabiałem to u siebie. Lepiej wejdź w granulowaną krede typu 06a np Wapniak Kornicki, Wapniak Koszelowski. Szybkość działania i efekty gwarantowane. A ewentualny niski magnez podniesiesz siarczanem magnezu

• Like 1

mesi    20
9 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

@mesi daruj sobie wszystkie wapna granulowane- przerabiałem to u siebie. Lepiej wejdź w granulowaną krede typu 06a np Wapniak Kornicki, Wapniak Koszelowski. Szybkość działania i efekty gwarantowane. A ewentualny niski magnez podniesiesz siarczanem magnezu

W zeszłym roku właśnie to siałem,  tylko nie pamiętam który ale chyba kornicka,  ale jak to najlepiej zrobić , np skoszee wszytko i sieje pszenżyto ozime przykładowo na całości 3,6 ha,  3 kawałek na 1 woze obornik,  dawać to pod korzeń z nawozami czy jak w zeszłym roku dawałem pod korzeń jęczmień ozimy , potem w listopadzie na 1 kawałek 2 ha,  1 ha będzie jary jęczmień w listopadzie dane wapno i podrapane, teraz obornik pójdzie i orka może trochę późno ale taj wyszło,  jak robisz u Siebie 

tytanowyJanusz    2846

możesz sypać na ściernisko i potem to przemieszać, równie dobrze możesz to sypać pogłównie na rosnące już pszenżyto np w listopadzie. jeśli wiosną by szedł obornik to na tym kawałku odpuścił bym sobie krede- dał bym ją dopiero po zbiorze

• Like 1

pawlus224    2607
Dnia 27.03.2022 o 23:07, tytanowyJanusz napisał:

Jestem trochę zielony w temacie wapna , jak ten kornicki wypada w porównaniu do Morawicy ? 

Pytam bo do tej pory kupiłem skład Morawicy no i nie za bardzo byłem zadowolony , wapno miało słaba rozpuszczalność w wodzie , nie było "znaku" jakiegoś pozytywnego wpływu na rośliny nawet w miejscu pryzmy ...

Morawica u nas na wschodzie to koszt około 90zl / t z dowozem ,

Wapniak Kornicki to 125zl z dowozem , potrzebuje na te chwilę wapna które zadziała w miarę szybko , mam 4ha pola dzierżawionego lekkiej ziemi i jest tam bardzo niskie pH.

Mam też do wyboru wapno po produkcyjne w cenie 80zl tona z transportem.

19seba    8

Stosował ktoś wapno GranWap typ 04 albo Active Calc typ 05 ?  Jakieś pozytywne opinie ?  Mam do kupienia te dwa rodzaje i nie wiem czy brać czy nie a nigdy ich nie stosowałem. Z tego co czytam to jedynie Kornickie polecacie.

Agra    14

Wapno granulowane  Chalk Lime.

Czy stosował ktoś ? Proszę o opinie zaw. CaO około 61%  natomiast Reaktywność ok. 63%.

Co o tym sądzicie ??

Agra    14

Więc co granulowanego warte jest uwagi.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez wojtii
      Przydało by się dać wapno na pole, tylko jakie? Wiem tylko tyle, że muszę wapnować. Ale jakie dać, ile i gdzie je kupić w okolicy Wrocławia, bliższej lub dalszej?
    • Przez Kurwer21
      Witam, będę w tym roku wysiewał wapno węglanowe o zawartości około 50% tlenku wapnia, pytanie, ile rozsiać go na hektar? ziemia jest glebą średnią
    • Przez asaledr
      Witam,
      Jaki nóż trójzębny czy zębaty lepszy do koszenia między rzędami krzewów? Do kosy spalinowej oczywiście.
      Normalnie kosiłbym żyłką ale tam jest bardzo nie równo i duże pochylenie plus przy lesie więc sporo gałęzi i takie inne. Żyłką fajnie idzie ale przejde 10 metrów i po żyłce  Więc musze nóż, tylko jaki. Trójzab czy żebate koło
    • Gość tess
      Przez Gość tess
      Proponuję założyć nowy wątek FORUM -  wrzucajcie na tagu ciekawostki dotyczce naszych pięknych ogrodów-  krzewów,kwiatów itd. aż po architekturę ogrodową - zdjęcia mile widziane:)

• Przez MichalRol999
      Witam, może ktoś doradzi, po jakim czasie od zastosowania herbicydu mogę rozsiać nawóz? W tym roku nieco się spóźniłem z wiosennym opryskiem na chwasty, wiem też że druga dawka powinna być w pszenicy już wysiana, ale miałem awarie ciągnika stąd opóźnienie.  
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj