Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

wracam do tematu bo musze coś kupić na dniach.

rozsiewacz jakim dysponuję to klasyczna amazonka - ZAM - o ładowności 1.5tony stąd chciałbym aby to było wygodnie organizacyjnie polecieć granulatem.

Teraz mam 2 oferty:

Polcalc i Oxyfertil 85 frakcja 1-3mm

Polcalc to na pewno granulat.

Oxyfertil nie wiem - handlowiec mówi ojcu ze to granulat, z tego co ja widzę po sieci to jest to łupek o frakcji 1-3mm i tyle.

Pytanie czy taki łupek da się posiać takim klasycznym rozsiewaczem do nawozu?

Opublikowano

@ yancety Oxyfertil miałem dokładnie to chyba Ca90 frakcja 3-7 mm. Powiem tak siać zwykłem rozsiewaczem idzie, ale za bardzo nie polecam, raz że się mocno pyli ( tym bardziej że w ZAM masz ten młynek), dwa muszą być siatki dźwignięte bo potrafi się zapchać, a po trzecie strasznie łopatki się zużywają ;)  

Opublikowano

Witam wszystkich.

Czy ktoś miał styczność z wapnem z Morawicy czy jest to dobre wapno z tej kopalni jak zachwalają go u mnie firmy je wożące?

Opublikowano (edytowane)

Na razie z Morawicy po 80zł za tonę z dowozem na podwórko ale cena zaczyna rosnąć bo żniwa za pasem i trzeba zboże targać i jak będę chciał w żniwa to może i być 150 i wcale bo nie będą mieli czasu.

Edytowane przez mistsz
Opublikowano (edytowane)

kreda z mielnika po 80 na podw órko to bież isię nie zastanawiaj nawet dołóż 5 zł i p latnoćś po żniwach Jutro dzwonię do mielnika  i taż sobie zamówię

Edytowane przez icek1
Opublikowano

kreda z mielnika po 80 na podw órko to bież isię nie zastanawiaj nawet dołóż 5 zł i p latnoćś po żniwach Jutro dzwonię do mielnika  i taż sobie zamówię

możesz podać kontakt do tego mielnika? Tam mają tylko jeden rodzaj wapna tzn te po 80 zł czy różne i trzeba coś wybrać( sory za głupie pytanie ale dopiero pierwszy raz będę kupował takie wapno) myślisz że do Augustowa na podlasiu będzie podobna cena? Masz gdzieś link do charakterystyki tego wapna?

Opublikowano

Witam! Jestem ciekaw tego wapna Artigran z Nordkalku? Jak ktoś tu z obecnych formułowiczów zakupił takie wapno,albo już może stosował,to jestem ciekaw opinii...
Za uwagę,dziękuje.

Opublikowano

Mało kto stosował Atrigran bo to nowość z Nordkalku. Ja byłbym ostrożny w oczekiwaniach bo to zgranulowany dolomit, fakt mocno starty przez to reaktywny. Ja stosuje kredę granulowaną i jestem zadowolony od lat.

Gość a1fe26c2
Opublikowano

czy można posypać wapno granulowane a na to sol potasową? bo mam miejsca gdzie brakuje potasu i chciał bym to i to posypać przed uprawą ścierniska

Wikipedia i producenci nawozów mineralnych twierdzą, że można.

Opublikowano

Mało kto stosował Atrigran bo to nowość z Nordkalku. Ja byłbym ostrożny w oczekiwaniach bo to zgranulowany dolomit, fakt mocno starty przez to reaktywny. Ja stosuje kredę granulowaną i jestem zadowolony od lat.

Kto ci powiedział ze to dolomit? www.atrigran.com Ciekawa jestem kto Ci takie glupoty powtorzyl?

Opublikowano

Ja daję pogłównie kredę granulowaną a sól potasową trzeba wymieszać z glebą. Nie widzę przeciwwskazań, tyle, że opóźnisz działanie Ca.

Kto ci powiedział ze to dolomit? www.atrigran.com Ciekawa jestem kto Ci takie glupoty powtorzyl?

A faktycznie, błąd. Mocno zmielony i zgranulowany wapień.

Opublikowano

Witam jestem z województwa śląskiego a mam pytanie odnośnie wapna granulowanego  jakiego producenta   stosować bo na rynku jest dużo ofert co byście polecilibyście w zakupie ?? 

Opublikowano

Ja zamowiłem z Morawicy 74 brutto

Oczywiście "zwykłe", nie granulowane :)

Złoże stare geologicznie więc rozdrobnienie ma duży wpływ na reaktywność. Jak Ci przywiozą sprawdź czy jakość dostarczonego towaru jest zgodna z atestem który jest zamieszczony na ich stronie.Przesiew poniżej 0,5 mm 58,7 %. Za to płacisz więc takie ma być.