MateuszTeam

Sampo Rosenlew 360 problemy podczas koszenia pszenicy

Polecane posty

MateuszTeam    3

Witam, jestem posiadaczem kombajnu Sampo Rosenlew 360 i mialem problemy podczas koszenia pszenicy. A mianowicie trzy razy zabiło mi podsiewacz, raz z góry jak jechalem a 2 razy praktycznie na równym jak na stole, a wiec wytrząsacze były czyste, sita również byly czyste zabite było przed sitami w strone przodu kombajnu czyli podsiewacz jezeli dobrze rozumiem, był on zabity drobną słomą. 

Tłumaczylismy sobie ze to sloma wraca z wytrzasaczy i jest to wina "wrodzona" tego kombajnu, ale teraz sie tak zastanawiamy czy czasem to nie jest jakis nasz błąd zlych ustawień czy coś w tym stylu..

Miał ktoś taki problem albo cos wie na ten temat? Z góry dziekuje !

Napisano (edytowany)

Odrzutnik się kreci, a podsiewacz jest czysty ze słoma nie ma się za co zahaczyć może coś blokuje przepływ masy i z czasem się zbiera     

Edytowano przez przybyslawice5211

Michał88    255

Rafka czysta w podsiewaczu? jak jest brudna albo kombajn zmoknie to może tam stać woda w tych rowkach. Później wiadomo, kurz plewy i z tego trapeza robi się stół.

Wiadomość z agroFakt.pl

miwigos    2833

Niemam takiego kombajnu , ale skąd słoma na pdsiewaczu tam plewy i zboże lecą, , krótka słoma to znaczy 5-10 cm czy 30 cm, 

akmaly    648

Zbyt mała szczelina pomiędzy cepami a klepiskiem powoduje rozdrabnianie słomy która idzie na podsiewacz.

bezbarwny    1148
Napisano (edytowany)

@akmaly trafną diagnozę postawił

Edytowano przez bezbarwny

You Shook Me All Night Long

M&M

MateuszTeam    3
Napisano (edytowany)

Wielkie dzieki wszystkim, możliwe ze przyczyna jest zbyt mala szczelina bo zdaza sie ze ziarno jest zgniecione, do tego klosy sa bardzo dobrze wymłócone moze nawet az za bardzo.. Słoma ktora jest na tym podsiewaczu jest bardzo malo 5-10cm nawet bym to nazwał sieczką..

A jaka powinna być ta szczelina do pszenicy i do owsa, bo z boku mam taki wziernik i moge zobaczyc jak ustawiam dzwignią odleglosc cepów od klepiska. Ale nie mam mozliwosci ustawienia obrotów tylko samą odleglosc, przynajmniej my nie znalezlismy zadnej dzwigni od tego.

Gdyby ktos mial jeszcze cos do dodania walić smialo.

Edytowano przez MateuszTeam

Michał88    255

Mam prośbę, weź pyknij fotę pod prawą klapą tam gdzie jest napęd młocarni. Aż nie mogę uwierzyć w brak regulacji obrotów młocarni. Pokruszone ziarno może być od za wysokich obrotów właśnie.

MateuszTeam    3
Napisano (edytowany)

image.png.0434107918e1e0b3da9a878f4acaac4e.pngimage.png.e1fc5b42df5dad9ff7222f6f1f3f5dfd.png

Proszę bardzo prawa strona :)

Aaa mam, znalazlem te ustawienia, tylko tlumaczylem i nie do konca kazda rubryke z tabeli rozumiem, gdyby ktos mogl jakos to uproscic bylbym wdzieczny :)

MateuszTeam    3
Napisano (edytowany)

No mnie tez się tak wydaje, pozniej sa sita jedne 12 i drugie 6, ale co to bedzie 12-8, pozniej 6 i 4 to nie wirem i co znaczą te S/SKI, AY, Y  :D

I gdzie się te obroty reguluje 🤔

Michał88    255

Słuchaj masz dwa koła i to ten gruby pas, jeśi nie masz widocznego napinacza to prawdopodobnie jedno koło ma sprężynę dociskającą tarczę do pasa a drugie ma ten docisk na śruby. Jak byś nie miał regulacji to koła były by normalne wielorowkowe.   Wg mnie regulacje ma koło z tą tarką na talerzu. ale zdjęcia nie mogę powiększyć.

Michał88    255

Tak jak się spodziewałem, skręcasz lub rozkręcasz  te 3 duże śruby. 

Konrad_Duda    81
Napisano (edytowany)

Zmiana prędkości przez wymianę koła pasowego

tlumaczenie.jpg

Co do tabeli:

1. roślina(żyto, jęczmień, pszenica, owies, tymotka, rzepak, koniczyna)

Edytowano przez Konrad_Duda

MateuszTeam    3

Rozumiem ze mowisz o tych 3 srubach, tylko jezeli dobrze rozumiem to przez dokrecanie bede zwiekszal obroty a przez odkrecanie zmniejszal ?

sampo1.jpeg

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Bartek3060
      Witam, mam problem z kombajnem Fendt 5220e. Po włączeniu młocarni siekacz nie chodzi. Jaka może być tego przyczyna?
    • Przez Turbina
      Witam wszystkich,koledzy spotkał się ktoś z kombajnem duńskiej firmy DRONINGDORK?????????????
      Piszcie co wiecie o tych maszynach,jak się sprawują no i czy da do tego części,pozdrawiam.........
    • Przez szakal911
      Witam.

Przeszukałem forum i nie znalazłem nic odnośnie tych kombajnów, mogłem coś przeoczyć oczywiście.

Zakupiłem niedawno sampo 580 rocznik 90. Poszukuje katalogu części oraz instrukcji użytkowania.

Będę ogromnie wdzięczy za pomoc : )
    • Przez Krecik11
      Witam jak w temacie po przejechaniu kilku metrów podsiewacz dobity słoma że aż ciężko ją wyciągnąc z tamtad czy ma ktoś jakiś pomysł czego to moze być wina z kad słoma na podsiewaczu  ? 
    • Przez PTrend
      Hej grupowicze, czy ma ktoś może w posiadaniu deutz fahr 6040 bez HTS'a? Jestem początkującym kosiarzem i potrzebuje parę porad między innymi o nastawy do rzepaku. Trochę za bardzo mieli mi ziarno i jest sporo połówek. (takie ustawienia mniej więcej próbowałem stosować - obroty młocarni tylko 420, szczelina 14, sito góra 8-9mm, dół 3-4mm, wiatr 550, prędkość robocza 3-4km/ha, heder 4,2m)

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj