panmino

Krzywe ramiona podnośnika - czy tak ma być?

Polecane posty

panmino    26

Hej,

Kiedy podpinam włókę, to wyraźnie widać niewłaściwy kąt ramion podnośnika. Podczas skrętów powoduje to, że haki odkształcają profile ramy włóki. Czy to włóka czy ramiona winne?

IMG_20230330_120722_429.jpg

SamaPrawda    378

Widać jakby był z za małym kątem przyspawany hak, druga sprawa, u mnie np włóka ma szersze mocowanie niż inne maszyny, skręć łańcuchy na sztywno i tyle, skoro w innych maszynach jest ok

mani51    355

jak bardzo rozszerzasz ramiona na boki to się przechylają bo ustawiają sié tak jak trzyma je wieszak. mnie też to drażni przy bronie aktywnej bo tam są szerzej mocowania. przy innych maszynach jest ok.

Wiadomość z agroFakt.pl

robi57362    2107

przy mtz to norma dostosowują sie do wieszaka

jesli pomoglem kliknij fajne

andrzej78    409

Dźwignie podnośnika są w tym ciągniku dosyć wąsko rozstawione, a zapewne rozstaw mocowań przy maszynie jest szerszy niż standard , dlatego wieszaki nie są idealnie w pionie i przekrzywiają listwy .

KubaMF    817

Mam identyczny problem w 1221.3, i to w takim stopniu że potrafiło zapinkę ściąć jak belka w pługu się obracała ... Czy zmiana kąta haków coś da?

hubertuss    3816

Włuka jest zrobiona z ryżu i tyle. Kąt ramion nie ma tu nic do rzeczy bo w hakach sa kule. Jedynie co jest na minus to wąsko na ciągniku rozstawione mocowania ramion. Przespawywanie haków nic nie da bo jak wspomniałem są na kulach.

andrzej78    409

Góra wieszaka jest na kulach ,ale dolna część jest w formie widełek , dlatego listwa tworzy zawsze linię prostą z osią wieszaka jeżeli wieszak się dołem odchyla to przechyla tym samym listwę. 

hubertuss    3816

Jakich widełek ty najprostszych rzeczy nie rozumiesz. Na dole jest kula i kąt pod jakim jest cięgło nie ma znaczenia. Problemem tutaj jest włuka wykonana z gównolitu i zbyt wąski rozstaw ramion przy ciągniku. Ale gdyby włuka była wykonana porządnie rozstaw ramion nie miał by takiego znaczenia.

andrzej78    409
Napisano (edytowany)

Rosumie ..., rosumie...O.o , Na foto widać ,że hak ( CBM )  jest już lekko przechylony. Dlatego  ma znaczenie nie tylko  kąt dolnych ramion w płaszczyźnie poziomej ,  w stosunku do mocowań maszyny  -, ale też kąt pochylenia haka w płaszczyźnie pionowej który jest zależny od bardzo krótkich w tych ciągnikach wieszaków pionowych , dlatego też na zakrętach hak  " kładzie się" jeszcze bardziej . W sumie hak nie mieści się w miejscu mocowania .Realnie w niewielkim stopniu może pomóc : zmniejszenie luzu napinaczy bocznych lub przełożenie sworzni w otwory " fasolki " w wieszakach  , w przeciwnym razie rama do przeróbki.

Edytowano przez andrzej78
  • Haha 1

SamaPrawda    378
hubertuss napisał:

Jakich widełek ty najprostszych rzeczy nie rozumiesz. Na dole jest kula i kąt pod jakim jest cięgło nie ma znaczenia. Problemem tutaj jest włuka wykonana z gównolitu i zbyt wąski rozstaw ramion przy ciągniku. Ale gdyby włuka była wykonana porządnie rozstaw ramion nie miał by takiego znaczenia.

Jeżeli włóka była by z lepszych materiałów to po prostu coś by się urwało 😆😆 Haki powinny mieć w tym przypadku większy kąt lub po prostu skręcone ramiona na sztywno i tyle

mani51    355
hubertuss napisał:

To że są kule przy hakach to oczywista oczywistość. Tylko co z tego jak hak jest tak bardzo skręcony że ociera o ramę maszyny. I zastanów się czy aby na pewno poszerzenie mocowań ramion przy ciągniku poprawi sytuacje czy pogorszy. Tylko zastanów się troszkę dłużej niż przed napisaniem poprzedniego posta. Bo mi wychodzi że trzeba by zwęzić przy ciągniku. Ewentualnie poszerzyć górne ramiona gdzie mocowane są wieszaki.

• Haha 1

panmino    26

Wychodzi na to że ruch ramienia na zewnątrz powoduje odchylenie haka i tyle. Jedynie szersze mocowanie u góry zmniejszyłoby to zjawisko.

Można by też odciąć haki przyspawać pod innym kątem...

Włóka to odrębny temat. Dramat generalnie pod względem jakości materiału i konstrukcji. Po trzech latach bramę muszę spawać w kilku miejscach.

IMG_20230330_120743_561.jpg

IMG_20230330_120815_713.jpg

hubertuss    3816

Przyspawanie haków pod innym kątem nic nie da. Tu działa fizyka ze szkoły podstawowej czyli siła i tak będzie działać w kierunku środka ciągnika bo bliżej środka są do ciągnika przymocowane belki podnośnika. Gdybyś miał stworzenie przełożone na sztywno przez otwory w belkach to było by inaczej. Jednak kule sprawiają, że kąt haków nic tu nie zmienia. Jak już chcesz spawać i ciąć to włókę popraw i wzmocnij.

SamaPrawda    378

Przecież to się wygina przez to, że hak dotyka do płaskownika to jak przespawanie nic nieda? trochę wyobraźni.

mani51    355

Daj mu spokój, widzisz że zakończył fizykę na poziomie szkoły podstawowej 😁

• Haha 1

hubertuss    3816

Ja przynajmniej coś z tych lekcji pamiętam. Ty niestety nic. Twoja fizyka nawet się nie zaczęła a co tu mówić o skończeniu. Przerosło cię to. Gdybyś co kolwiek liznął tej fizyki to widział byś, że tu problem jest w wąsko rozstawionych ramionach przy ciągniku i lichej konstrukcji włóki. Ale dla ciebie wypadkowa sił czy kierunek przyłożenia siły to ciemna magia.

panmino    26

Oczywiście, że inne przyspawanie zmieniłoby geometrię wiszącego haka, i do tego nie potrzeba fizyki, nie ma się co obrażać.

Myślę że temat jest rozwiązany. Dziękuję wszystkim za udziału w dyskusji, pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)

hubertuss    3816

Jak masz kulę w haku to możesz go przyspawać jak sobie chcesz aby oczywiście się zmieścił przy tej włóce a kula i tak dostosuje oś sworznia by nic nie prężyło. 

mani51    355

Zdziwił byś się gdzie zakończyłem przygodę z fizyką i z jakim rezultatem ale niech Ci będzie. Upierdoliłeś sobie te kule i nic innego nie widzisz. Hak jest przechylony a jak ramię zbliża się jeszcze bardziej do koła to i hak się bardziej przechyla i powstają naprężenia których Ty nie widzisz bo Ci oczy kulami zaszły. U mnie przy bronach potrafiło skrzywić zawleczki dopóki nie przegiąłem ramion tak żeby wieszaki były bardziej w pionie i nie przechylały aż tak bardzo ramion i jak byś się spojrzał dalej niż na te Twoje kule to zauważył byś że przy niektórych ciągnikach ramiona są poprzeginane żeby hak był w pionie przy szerokim rozstawie mocowań w maszynie. Ale lepiej się podniecać podstawami fizyki.

hubertuss    3816

Nie wiem gdzie zaszedłeś z ta fizyką ale uparcie pokazujesz, że nic nie rozumiesz.

Nie rozumiesz, ze kula niweluje kąt haka.

Nie rozumiesz, ze problemem jest tu zbyt wąski rozstaw ramion przy traktorze i słaby materiał z którego zrobiono maszynę.

Podczas ciągnięcia opór maszyny powoduje, że końce sworzni tam gdzie ten płaskownik poddawane są sile skrętnej w kierunku osi środka ciągnika. Wąski rozstaw ramion przy ciągniku dodatkowo tę siłę wzmacnia. Teoretycznie część tej siły niwelował by rozstaw ramion przy ciągniku większy niż w maszynie ale to nie możliwe. Jedynym rozwiązaniem jest tu wzmocnienie maszyny. A jak ktoś nie ma co robić z czasem niech sobie spawa haki a i tak z czasem dojdzie do wzmocnienia maszyny bo przespawanie haków nic tu nie da. Ja bym tu pomyślał o nowej belce zaczepowej zrobionej z porządnego materiału i jakoś dobrze zamocowanej do tych profili pionowych. Ewentualnie sprawdził bym czy da się zrobić sworznie wewnątrz tych profili i wspawać jeszcze wzmocnienie miedzy tymi dwiema poprzecznymi częściami.

SamaPrawda    378

Właśnie przez ten wąski rozstaw ramion w traktorze hak musi być wspawany pod odpowiednim kątem, inaczej będzie się działo to co na zdjęciu.

mani51    355

A ty dalej te kule i kule. Zrozum baranie że hak się przechyla na boki i wadzi o profil i płaskownik rozchylając je na boki. I co z tego że kula niweluje w pewnym stopniu odchylenia haka jak hak nie mieści się między tymi elementami bo jest przechylony. Już nie wiem jak mam Ci to wytłumaczyć. Jak by wspawał haki bardziej w pionie to by mu nie rozpychało tych elementów. No ale są kule i huj.

SamaPrawda napisał:

Właśnie przez ten wąski rozstaw ramion w traktorze hak musi być wspawany pod odpowiednim kątem, inaczej będzie się działo to co na zdjęciu.

No widzisz, Ty to rozumiesz a kolega fizyk nie i nie przetłumaczysz.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez aniszek1
      Witam, zastanawiam się jaki wybrać zestaw naprawczy do MTZ-82? 2-olejowy Motordetal czy 2-olejowy Złotecki? Oba są w podobnej cenie. Ale który będzie lepszy?
      Na filmikach ruskich widzę, że większość stosuje Motordetal.  Złotecki to Polska firma ale czy ktoś stosował w mtz-ie ich zestawy naprawcze i może coś o nich powiedzieć?
    • Przez LukaszMTZ
      Witam. Mam trochę namieszane w hydraulice i grzeje mi się olej. W zależności od ciepła w powietrza po 3 h słabnie. Rano po ostygnięciu chodzi dobrze . Dodam że hydraulika w moim Mtz przeszła spore modyfikacji i było od samego początku problem.  Najpierw majster co przyjechał ją naprawiać stwierdził że trzeba zmienić regulator siłowy (założył po jego regeneracji nowszy z pokrętłem) ale i tak nie zamykał siłownika do końca. Później pompa zaczęła dawać olej do skrzyni ( majster założył nowsza  mniejsza o większej wydajności) Ale i tak coś było nie tak po pewnym czasie (majster założył nowy rozdzielacz ( ten z trzema 222 ). Później stwierdził że cieknie siłownik i wymienił na 110. Zostały dołożone siłowniki pomocnicze ( okazało się że są jednostronne) Jakoś chodziło to ale nadal nie mogłem zamknąć siłownika do końca brakowało z 3 cm.. Ostatnio kupiłem tura bez rozdzielacza. Najpierw Pan specjalista ze sklepu od hydrauliki namówił mnie na rozdzielacz 32 l  ( nie szło usiedzieć w kabinie) został przeniesiony na zewnątrz). Później kolega mnie uświadomił mnie    że on miał podobnmy problem  z grzaniem oleju i założył rozdzielacz 80 l. Zrobiłem tak samo. Teraz olej grzeje mi sie po 3 h pracy. Dodam że Najpierw olej idzie do rozdzielacza 80 l a później do ruskiej Hydraulik. Na  rozdzielaczu mam koło 200 bar ( inaczej nie podniosę worka ze zbożem 600 kg  )  a ruska ma ledwo 160 bar pom zagrzaniu 130 bar ( Nowy olej gl 4)
    • Przez Barbatoos
      Robiłem remont hydraulikiem w MTZ 82 z 1999 rok.
      Założony nowy rozdzielacz hydrosila, nowa pompa i nowy regulator, nowy olej i filtr 
      Po zamontowaniu wszystko fajnie działało przez jakieś 2ha orki. 
      W pewnym momencie podczas obrotu pługa dźwignią przy kierownicy usłyszałem jakiś trzask i dziwne terkotanie.
      Okazało się, że wywaliło mi olej na połączeniu zasilania pompa -rozdzielacz (tam przy rozdzielaczu).
      Wygląda jakby podczas pracy poluzowała się śruba.
      Dokręciłem i teraz jest ok, olej nie leję się ale od tej pory podczas ruszania dźwigienkami przy kierownicy rozdzielacz jest głośny - wcześniej wszystko cicho pracowało.
      Podpowie ktoś co to może jeszcze być?
    • Przez new_profil_luki21
      Koledzy 40mtg temu wymieniałem uszczelkę pod głowicą. Powodem były: wydmuchiwanie płynu chłodniczego przez korek chłodnicy oraz problemy z odpalaniem. Rozrusznik nie miał siły obrócić wałem. Po ściągnięciu głowicy okazało się, że jedna z komór tłoka jest zalana wodą. Stąd problemy z odpaleniem. Przy naprawie zauważyłem że w miejscu przepalenia uszczelki jest wżer w bloku. Posmarowałem to miejsce klejem tzw. płynny metal i na to nałożyłem nową uszczelkę. Całość wytrzymała 40mtg i dziś znów identyczne problemy z odpalaniem. Co robić? Gdzie kupić dobrą grubą uszczelkę. Dotychczas kupowałem na allegro za parę groszy? 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj