lysonzi1

Problem z pompowaniem - beczkowóz MarcoPOlo

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
lysonzi1    3
Napisano (edytowany)

Witam, mam problem z moim beczkowozem 5000L. Podczas pracy bardzo wolno pompuje. Pompa mec 4000. Do tej pory było wszystko dobrze, pompowało kilka minut i beczka pełna. Teraz niby podciśnienie zrobi ( ok -0.4 bar bo na takim zwykle pracowałem i proszę o podpowiedź czy odpowiednie ) ale bardzo wolno pompuje. Odnoszę wrażenie, że napompuje pół beczki bardzo wolno a dalej nie chce. Smarowania zawsze pilnowałem, ale ostatnio miałem przypadek że olej do smarowania łopatek nie szedł wogole albo się z niego lało. Przyczyną okazało się zbyt mało oleju( mimo wszystko było powyżej minimum ), bo jak dolałem to kropelki już zaczęły spadać normalnie. Zastanawiam się czy łopatki się nie przytarły przez te ostatnie przeboje ze smarowaniem ale czy w takim przypadku pompa robiłaby podciśnienie? Zauważyłem także że na pewno dłużej nabija ciśnienie w przypadku wyrzucania z beczki. Drugie pytanie jak dostać się do łopatek w pompie mec 4000? 

Edytowano przez lysonzi1

chrap17    1

Jeśli beczka jest cała czyli nigdzie nie zasysa lewego powietrza. To pompa jest winna. Mogły nawet się zawieście od oleju.  Rozkręcasz pokrywy z jednej i drugiej wyjmujesz cały walek z.lopatkami. wszysko myjesz i składasz. Ewentualnie wymieniasz łopatki. Ja kiedyś swoje odwróciłem o 180st pomogło. I pamiętaj wszysko olejem.smaruj żeby lozno się wysuwały pod wpływem obrotów.

Pablos_1970    80

Wystarczy  że  odkręcisz  tylną   pokrywę i wszystko   będzie widać   mogło  się   jedna lub  dwie łopatki  zapiec  i się nie  wysuwają   .  

Wiadomość z agroFakt.pl

lysonzi1    3
48 minut temu, Pablos_1970 napisał:

Wystarczy  że  odkręcisz  tylną   pokrywę i wszystko   będzie widać   mogło  się   jedna lub  dwie łopatki  zapiec  i się nie  wysuwają   .  

Odkręciłem pokrywę, łopatki źle nie wyglądają, ale delikatne wyszczerbienie gdzieniegdzie się trafi. Zamówiłem komplet nowych, wymienię i zobaczę. Mógłbym ewentualnie odwrócić łopatki ale wolę od razu komplet wymienić żeby kilka razy nie otwierać 

lysonzi1    3
5 godzin temu, Pablos_1970 napisał:

Zobacz  jak  wygląda   uszczelnienie  

Jakie uszczelnienie? Czego?

Tej pokrywy z tyłu? Zamówiłem nowa uszczelkę 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez andrzeju207
      Witam szanowne grono! Mam taki problem, pacjent beczkowóz Pomot Chojna 4000l rok produkcji około 1999/2000, pompa łopatkowa MEC2000/M Mianowicie ciśnienie ssania jest w porządku beczkę napełnia na dość szybko (podciśnienie 0.4 -0.5 bar) Problem jest z tłoczeniem na polu. Dokładnie to muszę nabić beczkę tak do 2bar potem jak puszczam zasuwę to dosłownie kilka metrów i ciśnienie zanika do 0 przez co beczka nie rozlewa daleko. Kompresor robiłem na wiosnę tj łopatki, łożyska uszczelnienia itp. W czym może być problem? Może ktoś miał podobny problem? Proszę o pomoc z góry dzięki
    • Przez Bartekk19
      Witam, posiadam beczkę meprozeta 9000l i zmieniłem rozlewacz na rozlewacz precyzyjny granita , problem jest taki że gnojówka leje mi na światła podczas rozlewania , robiłem juz osłonę z blachy i nic to nie daje czy miał ktoś taki problem lub wie jak z tym zaradzić , czy kupować króćca przedłużenie wylewki??? Proszę o pilną pomoc
    • Przez wicek
      Przecieka siłownik zasuwy , próbowałem odkręcić tą górną cylindryczną część od tej sześciokątnej i nie dałem rady a nie chciałem czasem uszkodzić . Rozbierał ktoś z was to , znalazłem wyglądem  podobnej budowy  jak w linku, proszę o pomoc. Z

• Przez szymczak
      Witam.
      Kupiłem używaną beczkę annaburger 10000l na tandemie, przygotowuję ją do piaskowania i malowania. Okazało się, że dwa koła są wypełnione prawdopodobnie elastomerem. Efekt jest taki, że mimo takiego samego rozmiaru opon te na powietrzu są wyższe, niż te z elastomerem. Pytanie na którą oś (przednią czy tylną) założyć wyższe koła?
    • Przez luki987654321
      Witam mam pytanie odnośnie beczkowozu hts 10 tys litrów czemu sporo wolniej ciągnie gnojowice bocznym zaworem (10-15min) a tyłem to 6-7 min i beczka pełna? czym to może być spowodowane?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj