Maikerus

Agregat talerzowy robi bruzdę z jednej strony

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Maikerus    1
Napisano (edytowany)

Cześć. Posiadam agregat talerzowy Metanga BT 200. Podczas uprawy z lewej strony za maszyną zostaje bruzda. Talerze ustawione są tak, że pierwszy rząd przerzuca ziemię w lewo a drugi w prawo. Mam teorię, że z prawej strony skrajny talerz pierwszego rzędu przerzucając ziemię w lewo, a więc do wewnątrz tworzy tą bruzdę, ale skrajny z drugiego rzędu już ją zasypuje. Tym czasem po lewej stronie maszyny sytuacja jest odwrotna bo talerz z pierwszego rzędu sypie na zewnątrz a z drugiego do środka i po prostu nie ma co tej bruzdy zasypać (ale być może to myślenie jest zupełnie błędne). Czy można coś na to poradzić, ustawienie ekranów bocznych może coś zdziałać? Czy pozostaje uprawa w okółkę w lewo od brzegów do środka pola?

Edytowano przez Maikerus

jacor73    680

Przecież normalne jest, że z jednej strony zawsze powstanie bruzda, skrajne talerze zazwyczaj są  mniejsze i żadne zabiegi nie pomogą. Po prostu trzeba jeździć w koło, tak aby kolejnym przejazdem zasypywać bruzdę powstałą poprzednim przejazdem.

Wiadomość z agroFakt.pl

mikad    953

A ekranem nie idzie wyregulować?

"Robiąc cokolwiek stajesz się kimkolwiek, nie robiąc nic stajesz się nikim"

jacor73    680

A co ekranem wyregulujesz, jak pierwszy talerz z drugiego rzędu rzuca do środka?

daron64    3670

Trochę te bruzdę może zmniejszyć - zależy jak daleko przerzuca pierwszy rząd. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Wilnianin
      Witam, ile wazy agregat agromasz runer 30 bez walu? mtz turem rozladuje czy nie?
    • Przez ZetorPower
      Witam mam pytanie do posiadaczy takiego agregatu New Holland  STC 300 RS czy tez kongslilde delta flex, chodzi o to jak on sie sprawdza w uprawie głębokiej bez skrzydełek na te 20-25cm bo agregaty te maja 9 łap a konkurencja przeważnie po 10. Jestem o krok od kupienia takiego NH, agregat wygląda masywnie z wałem ciężkim waży 2600kg tylko zastanawia mnie te 9 łap , bedzie pracował z traktorem 195km
    • Przez Rafalk1990
      Witam czy posiada ktoś taki agregat uprawowo-siewny i podzieli się opinią

• Przez emilko
      Chciałby założyć nowy temat starej poczciwej bronie. Obserwując pracę polowe w ostatnich tygodniach odniosłem wrażenie, że poczciwa brona, która służy nam od wieków przechodzi do lamusa. Czy nasze dzieci będą oglądały brony już tylko w muzeach? Agregaty uprawowe skutecznie je wygryzły ? Jakie są wasze odczucia?
    • Przez Darstar2
      Witam
      Planuję zakup jakiegoś agregatu do uprawy bezworkowej i zastanawiam się czy mój ciągnik Ares 640 jakieś 130Km da rade z trzybelkowym agregatem szerokości 3m takim jak na zdjęciu. Ziemie mam lekkie głównie 4b i pytanie do was czy takim zestawem da się jakąś przyzwoitą prędkość uzyskać przy uprawie na głębokość 20-25cm.
      Z góry dzięki za podpowiedzi

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj