Pablo_klb

Nowy Rolnik, miododajne, dopłaty po nowemu

Polecane posty

Pablo_klb    0

Witajcie, tylko bez linczu- nie chce zaśmiecać tematu dotyczącego nowych dopłat.
Od tego roku muszę zająć się gospodarstwem. Bo przez te „dzierżawy” na polu robi się pustynia. 
W tym roku muszę nająć kogoś kto wykona prace w polu. Niby cały sprzęt jest, ale „mamusia” sprzedała konia bez naszej wiedzy… i… misze dorobić się nowego..

ale nie o tym. Ze względu na to, iż mieszkam 100 km od gospodarstwa, nie mogę puki co zająć się tym na pełna metę (uprawa zboża), a kolega mający pasieki pytał czy nie chciałbym wysiać roślin miododajnych?

Uprawnych mam 6ha, klasa 5 i 6.. sam piach, pole już dawno nie widziało nawozów, ale co roku uprawiane było żyto. Obecnie jest ściernisko.

czy możecie mi jak NIE rolnikowi wyjaśnić jakie dopłaty przysługują jest wszystko obsieje mieszanka miododajnych?

ja nie liczę tylko na zysk z dopłat, chce się tym polem zająć a zebrane fundusze przeznaczyć na zakup ciągnika, po drugie uważam ze jeśli pociągnie przez kilka te rośliny, odżywią to pole tak by za jakis czas pomyśleć o czymś innym..

dlatego dziś muszę liczyć na dopłaty, ponieważ min 2 razy w roku musi tam ktoś wjechać (orka i później jakieś talezowanie) czy z 5 tys zapłacę, do tego obsianie kolejne z 2.5 tys… wiec suma już nie jest mała. Na polu przysługuje mi ONW, nigdy nie składaliśmy wniosków o płatność. Dziś składam wniosek o nadanie numeru producenta.

zona jest przed 40-tka, czy ta dodatkowa dopłata dla młodego rolnika także przysługuje? Czy są jakieś dodatkowe obostrzenia, typu wykształcenie itd..

tak jak napisałem zaczynam od „0” i muszę sie wszystkiego nauczyć, dlatego liczę na wasze wsparcie.

HISZPAN    16

Wyjątkowy rok znalazłeś na rozpoczęcie. Wszystko po nowemu, choć może dla Ciebie i lepiej bo szkoleń i materiałów do nauki pełno.

tutaj masz podstawowe wymogi jakie musisz spełnić aby w ogóle dostać jakiekolwiek dopłaty.

tu masz dodatkowe praktyki extra płatne w tym miododajne

• Like 1

bortys2001    12

Albo zajmujesz się ty tym sam i siejesz nastawiajac się na zbiór nasion albo małym nakładem pracy miododajne. Możesz wynająć kogoś z agregatem siewnym i w ściernisko zasiać mieszankę, koszt nasion ok 400zl ha np na piachu żmijowiec lub chaber z dodatkiem facelii i gryki. Dopłaty podstawowe ok 700zl ha plus za miododajne ok 1200, plus za np uproszczona uprawa chyba 400. Nie licz na zyski chyba że uda się taką mieszankę skosić a to dodatkowe koszty, położenia na pokosy, bo na pewno równo nie będzie dojrzewać, i kosz koszenia, więc dopłaty pokryją uprawę, zyskiem będzie miód. 

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez margoo78
      Czy ktoś zna więcej szczegółów dotyczących dofinansowania zakupu silosów zbożowych? Zastanawiam się, czy będzie się to wiązać z jakimś cyrografem na 5 lat.
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez odrion
      Panowie i być może Panie. 
      W temacie nowych dopłat wszystko już jest jasne. Wystarczy przejrzeć 1200 stron WPR. To wszystko jest dostępne i każdy może sobie sprawdzić. Mi też nie chce się pisać za dużo bo po pierwsze każdy ma inną sytuację a po drugie zaraz to zginie w tym temacie. Proponuję założyć nowy temat o dopłatach i tam chętnie odpowiem na pytania. 
      Ale jedna rzecz warto tutaj napisać. DkR7 która wprowadza wymóg 3 roślin od 10ha na 2023 jest zawieszona, więc mamy tak nietypowy rok że można siać i 100% 1 rosliny. 
      Dla przypomnienia DKR to coś co jest obowiązkowe i w kolejnych latach (od 2024 ) bez spełnienia wszystkich DKR będzie zero dopłat. 
      Na 2023 zawieszono DKR 7 i 8, a więc zmianowanie, dywersyfikacje oraz tzw. ugorowanie. Wymagana jest pokrywa roślinna na 80% GO. 
      Zróżnicowana struktura upraw to ekoschemat i to dość nisko wyceniany (ok 300 zl). Ten ekoschemat to porażka, bo jare i ozime to 1 roślina, rzepak i zboża są w 1 grupie i nie mogą przekroczyć 65%. Dodatkowo wymóg bobowatych. Zresztą tutaj wyciąg z WPR dotyczący tego ekoschematu. Ekoschemat to jest coś dodatkowego i nie ma wpływu na pozostałe dopłaty.  DKR muszą być spełnione a ekoschemat może być spełniony. 
      Podsumowując na 2023 większość tragicznych ograniczeń jest zawieszona.

• Przez rolnik22
      Czy już coś wiadomo jak będą wyglądały nabory na PROW 2014-20? Na jakich zasadach będą przyjmowane wnioski o dofinansowanie z UE? Co z Młodym Rolnikiem i Rentami Strukturalnymi na kolejne lata?
    • Przez lusssak
      3. Działanie
      „Premia na rozpoczęcie działalności pozarolniczej” Pomoc ta adresowana będzie do rolników, członków gospodarstw wiejskich, ubezpieczonych w systemie ubezpieczeń społecznych KRUS, którzy decydują się na podjęcie działalności pozarolniczej. Pomoc będzie wypłacana w formie premii – do 100 tys. zł, co najmniej w dwóch ratach w okresie maksymalnie pięciu lat.
      Zakłada się, że pomoc będzie mogła być przyznana, jeżeli:
      miejsce prowadzenia działalności będzie znajdować się na obszarze wiejskim;
      operacja będzie realizowana poza obszarem miast;
      zaplanowane zostanie utworzenie co najmniej jednego miejsca pracy w przeliczeniu średniorocznym (również samozatrudnienie);
      Pomoc będzie mogła być przyznana beneficjentowi tylko jeden raz w okresie realizacji Programu.
      Jednym z warunków przyznania pomocy będzie przedłożenie biznesplanu.
      Wypłacenie ostatniej raty uzależnione będzie od prawidłowej realizacji biznesplanu.

Witam. Natknąłem się ostatnio na powyższy program. Może zna ktoś więcej szczegółow dotyczących jak to mniej więcej będzie wyglądać. Z tego co sam ustaliłem, będzie to coś w stylu młodego rolnika, tylko że na założenie firmy.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj