ŻakowskiSławomir

Zwrot paliwo-ceny paliwa

Polecane posty

Witam, jeśli posiadam 2 gospodarstwa w 2 gminach to faktury za paliwo muszę rozdzielić na 2 gospodarstwa? Czy mogę dać całość na 1?

Jeśli faktura obejmuje paliwo oraz np kilka innych rzeczy takich jak nasiona czy opryski, to przyjmą czy będą po raz kolejny odsyłać by firma wydrukowała osobno na paliwo?

Kupuje ktoś w wielkopolsce paliwo w miarę tanio? Godzinę od poznania 7,30 stacja a 7 w hurcie . Pozdrawiam

Przed chwilą, Buszmen11 napisał:

2 gminy=2 faktury

faktury były brane  głównie  z tej gminy, tam jest może 1-2, tam mam daleko więc dojeżdżam tylko uprawiać ziemię. Faktury są na mnie więc na jedną i te samą osobe. Muszę je dzielić na 2 gminy? Najchetniej wszystkie oddałbym do 1

jaco512    644

Rób jak wygodniej Tobie, możesz w jednej gminie złożyć w lutym, w drugiej w sierpniu, musisz mieć tylko faktury by zanieść do gminy.

Przed chwilą, jaco512 napisał:

Rób jak wygodniej Tobie, możesz w jednej gminie złożyć w lutym, w drugiej w sierpniu, musisz mieć tylko faktury by zanieść do gminy.

zgadza się, o to mi chodziło, tak zrobię, a odpowiadając na 2 pytanie, może być jedna faktura z paliwem a na niej kilka innych komponentów? Podobno nie raz to nie przechodzi bo chcą osobno

yaro_1    112

nie wiem czy na fakturze mogą być inne rzeczy, bo paliwo kupuję z firm, które sprzedają tylko paliwo, oleje i zbiorniki

za to sam mam pole na dwóch gminach, i do tego wystarczy mi jedna faktura za paliwo

z oryginałem faktury idziesz do pierwszej gminy i składasz wniosek o akcyzę, pracownik gminy sprawdza jaki masz limit i na fakturze dopisuje adnotację, że z danej faktury zarezerwował 2000l do zwrotu akcyzy z z gminy A, z taką fakturą idziesz do drugiej gminy, a tam pracownik do wniosku wpisze pozostały limit, u mnie tak to działa

kiedyś też kupowałem na dwie faktury, aż mi takie rozwiązanie podpowiedzieli w jednej z gmin

Przed chwilą, yaro_1 napisał:

nie wiem czy na fakturze mogą być inne rzeczy, bo paliwo kupuję z firm, które sprzedają tylko paliwo, oleje i zbiorniki

za to sam mam pole na dwóch gminach, i do tego wystarczy mi jedna faktura za paliwo

z oryginałem faktury idziesz do pierwszej gminy i składasz wniosek o akcyzę, pracownik gminy sprawdza jaki masz limit i na fakturze dopisuje adnotację, że z danej faktury zarezerwował 2000l do zwrotu akcyzy z z gminy A, z taką fakturą idziesz do drugiej gminy, a tam pracownik do wniosku wpisze pozostały limit, u mnie tak to działa

kiedyś też kupowałem na dwie faktury, aż mi takie rozwiązanie podpowiedzieli w jednej z gmin

a to takie cuda, ja po prostu część faktur zawsze składałem tu i część tu i było git, teraz chciałem ograniczyć to do 1 gminy

Bogdan_ja    1986

Składasz tyle na daną gmine ile masz limitu z ziemi... Nie dostaniesz więcej jak limit +zwierzaki jak masz ... 

Ja robię tak że tera składam na całość limitu do jednej gminy bo na tyle mam fakturę... A w sierpniu niosę do drugiej gminy to co zakupie od lutego.... 

yaro_1    112

jeżeli na jednej gminie masz odpowiednio dużo gruntów (odpowiednio duży limit do zwrotu) to w jednej gminie możesz złożyć wszystkie faktury. jeśli masz za mało gruntów, na jednej gminie, to składając wszystkie faktury w jednej gminie stracisz część akcyzy, limit z drugiej gminy nie przechodzi do pierwszej

Tomasz0611    2795
Napisano (edytowany)
48 minut temu, Buszmen11 napisał:

2 gminy=2 faktury

Nie prawda, można rozliczać w 2 gminach paliwo z jednej faktury, tak jak opisał @yaro_1. Nie można rozliczyć dwa razy tego samego paliwa, ale spokojnie można sobie podzielić jedną fakturę na dwie gminy.

Edytowano przez Tomasz0611

katopo    31

Ale autor chyba chce wszystko składać w jednej gminie. A tak się nie da. Dana gmina ustali ci limit taki ile masz na jej terenie ziemi i nie ustali ci limitu na ziemię w innej gminie.

26 minut temu, katopo napisał:

Ale autor chyba chce wszystko składać w jednej gminie. A tak się nie da. Dana gmina ustali ci limit taki ile masz na jej terenie ziemi i nie ustali ci limitu na ziemię w innej gminie.

zgadza się, ale obrabiam całkiem całkiem obszar małymi ciągnikami więc paliwa nie wyszło za wiele, nie przekroczę limitu na 1 gminę.

yaro_1    112

Jak limitu starczy to możesz składać wszystkie faktury w jednej gminie

1 godzinę temu, yaro_1 napisał:

Jak limitu starczy to możesz składać wszystkie faktury w jednej gminie

O to mi chodziło. Dzięki. 

A faktura na której jest więcej rzeczy niż tylko paliwo przejdzie?   Nie raz mają problem  o to

Tomasz0611    2795

Przejdź się do swojej gminy, spytaj sie i będziesz miał odpowiedź ;) kobitki pracujące w gminie nie gryzą ;)

• Haha 1

czareczek85    335
Dnia 23.02.2023 o 20:12, Buszmen11 napisał:

2 gminy=2 faktury

totalna bzdura 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez DanutaN
      Witam, mam problem z układem pneumatycznym w traktorze Ursus C380 2015 rok. Mam 3 wyjścia na przyczepy. W dwóch jest ciśnienie a w jednym nie ma. Podejrzenie padło na zawór Filkar TS 10790. Czy mieliście podobny przypadek? Nowy zawór cena ok 1800zł ale może można go naprawić. W końcu to tylko element mechaniczny. Może znacie jakiś godny polecenia zakład naprawiający takie zawory w okolicach Kutna bądź Warszawy? Pozdrawiam

• Przez Norbert26
      Witam, dzisiaj pierwszy raz użyłem blokady mechanizmu różnicowego w ciągniku Renault 110.54 (pedał między sprzęgłem a hamulcem) po wciśnięciu hamulca odbił, ale po wjechaniu w dołek kontrolka od mechanizmu się załącza jakby był cały czas załączony. Czy ktoś miał podobny problem? Macie jakieś porady? 
    • Przez kocimierz
      Mam problem zsame , jak jest zimny to ma strasznie ciężko się rozpędzić  , jakby ciągnął że dwie przyczepy piachu . Hamulce nie trzymają bo z górki się stacza po woli . Co może być przyczyną 
    • Przez Agro_rol
      Witam mam problem z rozłożeniem kosiarki Krone kupiłem ją niedawno od handlarza u pana  placu było ok gdy w domu podłączyłem ja do ciągnika i złożyłem to już potem nie chciała się rozłożyć 
    • Przez radek5314
      Chce kupić dysze ezektorowe do opryskiwacza co polecacie 1 czy 2 strumieniowe oglądałem mmat 03 niebieskie posiada ktos takie? Jakieś opinie na temat końcówek ktos coś?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj