sebastian264

Deutz fahr 6205ts lub 7205TS czy MF 7345MCS

Polecane posty

sebastian264    15

Witam. 

Udało mi się załapać na program z ARiMR na rozwój usług z którego planowałem zakupić kombajny DF 6205TS w raz z przystawką do kukurydzy 6rzd oraz starczyło by na inne maszyny np zbieracz kamieni kongskilde.

Po zweryfikowaniu zapotrzebowania na usługi np zbierania kamieni jestem bardziej sceptycznie nastawiony ponieważ jest duże ryzyko na brak z zapotrzebowaniem tego typu usługi w moim rejonie działania a na własny użytek szkoda pieniędzy by kupować taki sprzęt.

Dlatego zastanawiam się czy nie lepiej pójść w stronę wykorzystania całego budżetu na kombajn i przystawkę a w tedy w grę wchodził by DF 7205Ts i MF 7345 activa mcs. 

Zaznaczam że akurat te 3 modele mam pewna dostępność na ten sezon żniwny. 

Zakres działania woj mazowieckie i łódzkie. Prosił bym o opinie użytkowników na temat tych trzech modeli kombajnów . Czy lepiej zostać przy tym c6205 te czy brnąć w wyżej wymienione modele.

Rowan    181

Mam C6205TS i jestem z niego zadowolony. Z tym, że jeśli masz usługi, a czujesz sie na siłach, podobnież 7-mka ma do 8t na godz więcej przerobu. W sumie takiego kombajnu w akcji nie widziałem, jedynie 7-ke ale 6 klawiszową, która ma wyraźnie sporo większą wydajność od mojego. Faktem jest, że nawet w 5 klawiszowcu 7-mka jest lepiej wyposażona, ma np sita elektryczne, których wielu osobom w 6-tce brakuje. Mnie to nie przeszkadza, ale latając po uslugach na niedużych kawałkach może być to uciążliwe. Generalnie jeśli chodzi o kombajn to nie zamieniłbym DFa na MFa. Znam takich, którzy zamienili Fendta, czyli ten sam wyrób na Rostella i są bardziej zadowoleni. 

ramzesss    26

To z przystawką6 i przezbrojeniam ile ten MF kosztuje ? A ile holand tx5.80

Wiadomość z agroFakt.pl

sebastian264    15
15 godzin temu, Rowan napisał:

Mam C6205TS i jestem z niego zadowolony. Z tym, że jeśli masz usługi, a czujesz sie na siłach, podobnież 7-mka ma do 8t na godz więcej przerobu. W sumie takiego kombajnu w akcji nie widziałem, jedynie 7-ke ale 6 klawiszową, która ma wyraźnie sporo większą wydajność od mojego. Faktem jest, że nawet w 5 klawiszowcu 7-mka jest lepiej wyposażona, ma np sita elektryczne, których wielu osobom w 6-tce brakuje. Mnie to nie przeszkadza, ale latając po uslugach na niedużych kawałkach może być to uciążliwe. Generalnie jeśli chodzi o kombajn to nie zamieniłbym DFa na MFa. Znam takich, którzy zamienili Fendta, czyli ten sam wyrób na Rostella i są bardziej zadowoleni. 

Ile czasu posiadasz ten kombajn i jak z jego eksploatacją? Ustawienie są bardzo uciążliwe zwłaszcza przy różnym zbożu i plonie? Kukurydzę również zbierasz?

6 godzin temu, ramzesss napisał:

To z przystawką6 i przezbrojeniam ile ten MF kosztuje ? A ile holand tx5.80

Budżet milon netto. NH się dokładnie nie dowiadywałem ale raczej na pewno podobny budżet.

Rowan    181
3 godziny temu, sebastian264 napisał:

Ile czasu posiadasz ten kombajn i jak z jego eksploatacją? Ustawienie są bardzo uciążliwe zwłaszcza przy różnym zbożu i plonie? Kukurydzę również zbierasz?

Qq nie zbieram, tylko zboże i rzepak. Ustawienia nie są uciążliwe, ale jak zaczynam pszenice, to kosze przynajmniej 30ha pszenicy bez zmiany, potem inne zboże. Więc nie często musze coś korygować na sitach czy turboseparatorze. Reszte z kabiny zmieniasz. Kombajn ma 4 sezony. Narazie na eksploatacje nie narzekam. Paliwo, oleje i smarowanie. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez kotek85
      Witam 
      Potrzebuję waszej rady który z kombajnów wybrać rowazam New Holland 8030 8040 lub Dominatora 66. Kombajn pracował by na 40-50 ha.
      Z góry za wszystkie sugestie dziękuję
    • Przez kamilex193
      Witam potrzebuje opinii o Kombajnie zbożowym new Holland cx 7.80 może ktoś się wypowie na ten temat?
    • Przez ziomas16
      Witam.Na te żniwa musze kupić kombajn.Wybieram pomiędzy bizonami(jak juz wcześniej napisałem)Osobiście wolę tego WERSJA EXPORTOWA BIZON 1992r.OKAZJA!!! (865543834) - Aukcje internetowe Allegro jest jeszcze ten kombajn BIZON GIGANT 1987 rok (866643115) - Aukcje internetowe Allegro zastanawiam sie który bedzie lepszy.
      Za odpowiedzi z góry dzięki.POZDRO
    • Przez zipo1
      Zamierzam wymienić kombajn i mam dylemat na co postawić. Prośba do użytkowników o opinie i jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi modelami o poradę co lepiej będzie się sprawować Lexion 6 klawiszowy serii 400 czy John Deere wts również sześcioklawiszowy. Dodam ze Pola mam dość rozdrobnione od 2ha do 20ha. 
    • Przez Dawid193
      Witam,
      Zastanawiam się nad zakupem kombajnu JD 1550 wts (oczywiście używanego), chciałbym poznać opinie użytkowników takiego modelu kombajnu odnośnie awarii, jak te kombajny się sprawują czy warto go kupić.
      Z góry dziękuje za wszystkie opinie ;)

• Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj