Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Piotr1711 napisał:

Zastanawiam się nad założeniem paneli na gospodarstwo. Prowadzę hodowle mleczna i nie wiem czy 10kw wystarczy i jak obecnie to się opłaci?

Ja jestem na starych zasadach. Mi się opłaca. 

Zależy jakie masz obecnie zużycie. Ja mam 10kw a zużycia 11000-12000 rocznie i praktyczniecmi pokrywa zapotrzebowanie.  Po trzech latach przyszlo mi 430zl dopłaty. 

Ale u mnie akurat dobrze produkują panele, nie zawsze tak jest 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Opłaca się wtedy, gdy na Twojej linii niskiego napięcia jest mało gospodarstw, a najlepiej żeby nikt na tym samym transformatorze nie miał fotowoltaiki. Często bywa tak, że pomimo tego że jest ładna produkcja z Twoich paneli, prąd nie jest "wpuszczany" w sieć, ponieważ jest go kolokwialnie mówiąc za dużo. Druga sprawa, kwestia czy zrobisz fotowoltaikę na gospodarstwo rolne, czy na dom jednorodzinny . Jak zrobisz na gosp, przeniosą Cię na taryfę przemysłową, gdzie 1kWh kosztuje ponad 2,60zł aktualnie. Dodam, że 1kWh na taryfach G gdzie oscyluje gdzieś w okolicach 70groszy. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mylisz się na taryfie G kosztuje 0,414 w enei, opłaca się jak ktoś zużywa duzo prądu

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, miwigos napisał:

Mylisz się na taryfie G kosztuje 0,414 w enei

Taaak, dla rządowego limitu 2-3 MWh, powyżej tego cena to już 0,86 brutto za kWh. Tylko co to jest te 3 MWh na gospodarstwo zużywające rocznie np 10 MWh. Ja mam u siebie panele 10 kWp i jestem zadowolony, produkcja roczna to około 11-11,3 MWh.

Dla mojego przypadku po obecnych cenach wyszło by 9500 kWh za 3000x0,51 brutto( bo te 0,414 to netto cena w ENEI) + 6500x0,86 =1530 + 5590 = 7120

Za swoją instalację dałem 50 000 brutto, z tego odliczyłem 25% jako ulga w podatku rolnym, czyli wyszło mnie tak naprawdę 37500, przy moim zużyciu płacę rachunki w wysokości 280 zł rocznie do PGE.

Podliczając wszystko instalacja zwraca się 5,5 latach. Ale to na starych zasadach czyli 0,8:1 , jak to wychodzi na nowych zasadach to nie wiem.

A jeszcze nie policzyłem opłaty sieciowej ;) W moim przypadku to 0,22 gr/kWh ;)

Czyli trzeba do rachunku doliczyć 2090 zł ;) 

Czyli czas zwrotu fotowoltaiki skraca się do trochę ponad 4 lat. Ale nie, fotowoltaika się wg niektórych nie opłaca xD Jeszcze niecałe 3 lata, i potem przy obecnych cenach energii dzięki instalacji którą posiadam będę 9000zł rocznie do przodu ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

U mnie zużycie niecałe 5000 , na starych zasadach zwrot 15 lat,mam dwa liczniki  gospodarstwo taryfa C, dom G, na razie nie myśle o panelach bo nie opłaca się , będą coraz tańsze , na taryfre C mam stałą cene do końca 2024, 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Na razie to panele są coraz droższe, a i mówią coś o zakazie montażu "na płask" na dachu. Albo na konstrukcji na ziemi, a jeżeli na dachu to na konstrukcji wsporczej, żeby panele były odsunięte od dachu na pewną odległosć.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, miwigos napisał:

U mnie zużycie niecałe 5000 , na starych zasadach zwrot 15 lat,mam dwa liczniki  gospodarstwo taryfa C, dom G, na razie nie myśle o panelach bo nie opłaca się , będą coraz tańsze , na taryfre C mam stałą cene do końca 2024, 

Panele zdrożały, ja zakładałem 10kw w  firmie Vosti i zapłaciłem 42tys zł. Teraz pewnie pod 60 taka instalacja. 

Mi po trzech latach już się dużą część spłaciła 

Firma solidna polecam, i działają już dużo lat na rynku. 

Nie zakładać w firmie krzak która po roku się zwinie i po gwarancji. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano

Ja od kwietnia mam panele 8 kW na starych zasadach taryfa G11. Wcześniej przed założeniem zużywałem prąd niecałe 5000 kWh na rok. Teraz po zamontowaniu grzałki w bojlerze (dogrzewam w dzień wiosna-jesień) i płyty indukcyjnej (bo wcześniej była kuchenka na gaz) Przyszedł rachunek za okres lipiec-grudzień w którym pisze że zużyłem 2500 kW. Nie doszedłem jeszcze jak oni to wyliczają że zużywam podobną ilość prądu po dodaniu używaniu nowych urządzeń które pobierają dodatkowo kilka kW na godzinę że mam zużycie podobne.

I mam taki minus że u mnie we wsi do transformatora jest podłączonych 4 instalacji fotowoltaiki i w słoneczne dni codziennie przy ponad 253v na fazach rozłącza się falownik. Ale w tym roku zamontuję gniazdka wifi na każdą fazę 230v do grzałek które będą dogrzewacz bufor 1000 l - od jakiego napięcia mają się załączyć, a przy jakim rozłączyć, żeby produkcja prądu była cały czas.

Opublikowano

I  to  jes

21 minut temu, Mariuszjat napisał:

Ja od kwietnia mam panele 8 kW na starych zasadach taryfa G11. Wcześniej przed założeniem zużywałem prąd niecałe 5000 kWh na rok. Teraz po zamontowaniu grzałki w bojlerze (dogrzewam w dzień wiosna-jesień) i płyty indukcyjnej (bo wcześniej była kuchenka na gaz) Przyszedł rachunek za okres lipiec-grudzień w którym pisze że zużyłem 2500 kW. Nie doszedłem jeszcze jak oni to wyliczają że zużywam podobną ilość prądu po dodaniu używaniu nowych urządzeń które pobierają dodatkowo kilka kW na godzinę że mam zużycie podobne.

I mam taki minus że u mnie we wsi do transformatora jest podłączonych 4 instalacji fotowoltaiki i w słoneczne dni codziennie przy ponad 253v na fazach rozłącza się falownik. Ale w tym roku zamontuję gniazdka wifi na każdą fazę 230v do grzałek które będą dogrzewacz bufor 1000 l - od jakiego napięcia mają się załączyć, a przy jakim rozłączyć, żeby produkcja prądu była cały czas.

To   jest ciężki  temat  ja  mieszkam    między    instalacjami   17 i 30 kw    znajomy  który  trudni  się  montażem  kazał mi  pomierzyć  napięcie  bo  może  być  ciężko  coś  wepchnąć   do  sieci   ,  jak  mierzyłem  ok  południa to  napięcie  dochodziło  do  255 v   .

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Pablos_1970 napisał:

To   jest ciężki  temat  ja  mieszkam    między    instalacjami   17 i 30 kw    znajomy  który  trudni  się  montażem  kazał mi  pomierzyć  napięcie  bo  może  być  ciężko  coś  wepchnąć   do  sieci   ,  jak  mierzyłem  ok  południa to  napięcie  dochodziło  do  255 v   .

Dokładnie, lepiej wcześniej rozeznać się z napięciem i okolicą czy ktoś zamierza założyć fotowl, ja naszczepcie mam rozwiązanie 3 grzałki i bufor/bojler to gdzieś tą energię upchnę przez kilka miesięcy. Lub jak są dofinansowania i stać kogo! to na swój magazyn energii, przez który będzie się niezależnym w przypadku braku prądu.

Ja na początku zgłosiłem do PGE o wysokim napięciu w gniazdkach u mnie i u sąsiadach w dzien. bo na chińskim mierniku dochodziło ponad 260v a w nocy 240 v, to zmniejszyli o te 5-10 volt teraz mniej pokazuje ale nadal latem przekracza spokojnie 253 v

Edytowane przez Mariuszjat
Opublikowano

Jak ktoś ma starą umowę na 0.46 gr. na czas nieokreślony, to mogą to zmienić jakoś w przyszłości? Przy tej cenie fotowoltaika się średnio opłaca, ale jakby to wzrosło to już zmienia trochę postać rzeczy. 

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Za swoją instalację dałem 50 000 brutto, z tego odliczyłem 25% jako ulga w podatku rolnym, czyli wyszło mnie tak naprawdę 37500, przy moim zużyciu płacę rachunki w wysokości 280 zł rocznie do PGE.

Coś bardzo drogo dałeś, ja za 10kW na Huaweiu, bipolarach na gruncie dałem 38tys brutto i też odliczyłem 25% ulgi oczywiście na starych zasadach. Na nowych bym nie brał chyba, że ktoś ma największe zużycie w południe, a wieczorem siedzi przy świecy.

Opublikowano
Dastan napisał:

5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Coś bardzo drogo dałeś, ja za 10kW na Huaweiu, bipolarach na gruncie dałem 38tys brutto i też odliczyłem 25% ulgi oczywiście na starych zasadach. Na nowych bym nie brał chyba, że ktoś ma największe zużycie w południe, a wieczorem siedzi przy świecy.

a to duzo sie traci na nowych zasadach? czytalem ze na nowych zasadach to sprzedajesz wyprodukowany prad w cenach hurtowych z danej godziny po cenie z gieldowej a odkupujesz swoj prad w cenie swojej taryfy

Opublikowano

Nowe zasady są dobre dla tych co korzystają z prądu za dnia .Czyli na bieżąco konsumują .Odkupywać odkupują ale za jakie pieniądze.Jak w lecie będzie duża produkcja,to i cena będzie śmieszna,za 1 kw.Niema to jak stare zasady.Ale mówią że nie opłaca się nie mieć fotowoltaiki.Ja założyłem w pażdzierniku 2022r 11,5 kw zobaczymy.

Opublikowano

Dokładnie, jak bedziesz zużywał wtedy jak będzie produkcja to bedzie ok, ale kiedy tak sie dzieje? A w zimie to juz calkiem kaplica. Przy nowych zasadach trzeba sie dobrze pilnować no i sam zwrot inwestycji bedzie pewnie po kilkunastulatach zamiast po kilku jak po staremu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

a to duzo sie traci na nowych zasadach? czytalem ze na nowych zasadach to sprzedajesz wyprodukowany prad w cenach hurtowych z danej godziny po cenie z gieldowej a odkupujesz swoj prad w cenie swojej taryfy

To  ma  wejść  za  2 lata .    przy   obecnej   kalkulacji    kosztów  okres   jak wyliczył  mi   instalator   w  moich  warunkach  to  ok  10  lat  zwrotu   przy  obecnych  cenach .

Opublikowano
Dastan napisał:

Dokładnie, jak bedziesz zużywał wtedy jak będzie produkcja to bedzie ok, ale kiedy tak sie dzieje? A w zimie to juz calkiem kaplica. Przy nowych zasadach trzeba sie dobrze pilnować no i sam zwrot inwestycji bedzie pewnie po kilkunastulatach zamiast po kilku jak po staremu. 

ja w obecnej sytuacji nie widzę sensu ekonomicznego zakładania u siebie paneli ale jak by dobrze przeliczył i dobrał instalację fotowoltaiczną to myślę o powietrznej pompie ciepła do domu

Opublikowano

Czyli bedziesz produkować prąd latem , a kupować w zimie 3 raz droższy , bo wtedy produkcji praktycznie nie ma , a latem nie nadgonisz. Nie wiem czy jest w ogole sens zakladac obecnie panele do pompy. 

Opublikowano
12 minut temu, Piotr1711 napisał:

Panowie a co powiecie o fotowoltaice z 50% dofinansowaniem przez ARiMR z bateriami do przechowywania pradu

20 procent na panele, 30 na magazyn chyba, a nie na całą instalacje 50%.