yacenty

Rzepak ochrona i nawożenie 2023

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
d4rek    57

Sivanto energy popatrz zamiast prime 640 netto za 5l.

Tomuś a czom w przymrozek nie jechał z nawozem a?  

Wiadomość z agroFakt.pl

bbb131    16
Dnia 18.03.2023 o 19:07, wojtek424517 napisał:

Łooo. Muszę jutro iść zobaczyć, płn. Wlkp, jak próg przekroczony to zaraz Inazuma wjeżdża z borem jutro

Acetamipryd (Inazuma) wymaga niskiego pH ok 4, stąd mieszanie go z borem nie ma sensu. Bor podnosi pH wysoko ponad 9.

Dnia 20.03.2023 o 08:02, Boles napisał:

Co macie sprawdzonego do kontroli PH cieczy w opryskiwaczu ?

Kwas cytrynowy, przy pH wody ok 7 by uzyskać ok 5pH dodajemy 250g kwasu cytrynowego na 1000l wody.

Andpol    849
17 godzin temu, king12 napisał:

Korvetto+ labrador można mieszać nic się nie dzieje?Mam 2 ha nierobione jeszcze

W ub sezonie tak robiłem i w tym też będę jechał na niektórych działkach bo miotła odbiła po jesiennym zastosowaniu labradora a jechać osobno to szkoda paliwa i czasu.

Dnia 18.03.2023 o 19:07, wojtek424517 napisał:

Łooo. Muszę jutro iść zobaczyć, płn. Wlkp, jak próg przekroczony to zaraz Inazuma wjeżdża z borem jutro

sama Inazuma sobie poradzi? Ja bliżej centrum WLKP, dzisiaj naczynie wystawie ale i tak wiele mi to nie da bo nie ma opcji wjazdu w pole :/ 

Boles    4
1 godzinę temu, bbb131 napisał:

Acetamipryd (Inazuma) wymaga niskiego pH ok 4, stąd mieszanie go z borem nie ma sensu. Bor podnosi pH wysoko ponad 9.

Kwas cytrynowy, przy pH wody ok 7 by uzyskać ok 5pH dodajemy 250g kwasu cytrynowego na 1000l wody.

Miałem na myśli, czym badacie PH wody ?

wojtek424517    17
19 minut temu, Boles napisał:

Miałem na myśli, czym badacie PH wody ?

Ja zwykłym miernikiem pH z alledrogo. Najczęściej używam do badania cieczy przy wjeździe z herbicydami w buraki, tam każdy wjazd to spory wydatek. Taki tańszy z allegro mam już kilka lat, co jakiś czas kalibracja wzorcami i jest ok. 

https://allegro.pl/oferta/elektroniczny-miernik-ph-tester-atc-autokalibracja-7206501934

• Like 1

SawekBraczyk    286
4 godziny temu, Andpol napisał:

W ub sezonie tak robiłem i w tym też będę jechał na niektórych działkach bo miotła odbiła po jesiennym zastosowaniu labradora a jechać osobno to szkoda paliwa i czasu.

Ile na jesień Labradora dawałeś ? Ja 2 razy po 1l jechałem i żadnej miotły nie widziałem , perz spaliło . 

Andpol    849

Na pewno bo co rok mam z nią problem a na jednym polu to wyczyniec też jest. Zdjęć na dziś nie mam.

Dastan    366

Ten Sivanto Energy co tak polecacie i tak wychodzi strasznie drogo choćby porównać do Inazumy. To już nie lepiej dać teraz Inazume, a na płatek mospilan czy nawet drugi raz inazume ?

SawekBraczyk    286

Będziesz cały czas Inazuma czy Mospilan pryskał to za chwile napiszesz że jest do niczego i robale nic z niej sobie nie robią . 

STIG13    525

Yhym, nie ma to jak pryskać cały sezon jedną substancją

• Haha 1

Wojtek98    36

Chciała sprawdzić nalot, coś jej nie wyszło 

1793F330-B317-4C76-A5C4-3CD3D6DAC287.jpeg

Edytowano przez Wojtek98

Wojtek98    36

W niedziele po południu było fest, wczoraj padało, dziś rzepak mokry. Chyba, że kontaktem pojechać, bo to nie przeszkadza jak rośliny mokre? Ktoś doradzi? 

Turok    61
Turok napisał:

mam takie pytanie czy chizalofop-P-etylowy w ilości 40g na ha zadziała mi na samosiewy zbóż czy musi iść 50g ( mam środek jenot 100ec

ponawiam

miwigos    2375
21 godzin temu, Tomek90 napisał:

Ten nie da bo granula posypana, żeby rsm poszedł to może może. 

RSM , u Ciebie cuda robi, to na dobrych kawłkach powinneś 6 zawsze mieć

Tomek90    1617
52 minuty temu, miwigos napisał:

RSM , u Ciebie cuda robi, to na dobrych kawłkach powinneś 6 zawsze mieć

Pewnie w niektórych miejscach jest, średniej jeszcze nie udało się z żadnej działki 😎

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Konrad2510
      Wotam, mam pytanie czy jak zgłaszałem szkode rzepaku, grad 27czerwca i nikt do dzisiaj nie przyjechal na ogledziny, a niby maja 10 dni roboczych, to czy moge robic desykacje rzepaku?
    • Przez Krakers16
      Witam :mellow: Zbliza sie zima a wiec czy ubezpieczacie swoj rzepak ? Jesli tak to w jakich firmach jakie sa ceny? i jakie pakiety wybieracie? Wgoloe to mam takie pytanie czy mozna teraz ubezpieczyc rzepak jakimis dwoma pakietami a wiosna na lato nastepnymi jesli tak to czy doplata bedzie obowiazywal dwa razy czy tylko raz?
    • Przez Rafal17
      Chłopaki jak myślicie kasować go czy dać mu szanse. Tak się zrobiło po skracaniu na jesieni. Korzenie żywe nie gniją. 

• Przez yacenty
      Jak chronić rzepak w 2022 roku? Kiedy stosować regulatory? Jak zwalczać chwasty w rzepaku? Jakie fungicydy stosuje się w rzepaku? Kiedy pryskać rzepak na płatka?
      Jakie nawożenie azotowe rzepaku przyjąć w roku 2022? Jaki nawóz pod rzepak? Ile azotu na rzepak? Kiedy siać azot na rzepak? Mocznik na rzepak? Czy warto stosować RSM w rzepaku?
      Na te i na wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w tym temacie - zaktualizowanym na potrzeby sezonu 2022.
      Kontynuacja dyskusji z tematu o https://www.agrofoto.pl/forum/topic/286337-rzepak-ochrona-i-nawozenie-2021/

• Przez impres-me
      Witam czy mógłby ktoś polecić dobra cyfrowa i  mobilna  wagę która przetrwa kilka lat i sprawdzi się przy ważeniu rzepaku co do grama ?? Najlepiej coś sprawdzonego. 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj