Skocz do zawartości

Rzepak ochrona i nawożenie 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

A co lepsze mocznik rozsiać na rzepak czy rsm podać , mocznika nigdy nie stosowałem? Ale cena jego dobra na tę chwilę dlatego pytam.

Ja przez kilka lat dawałem saletrosan/saletre i mocznik tego samego dnia lub następnego. Rzepak był super. W zeszłym 2x saletra i siarczan 200kg/ha i rzepak tez super. Myśle że duzo zależy od pogody i co zepsujemy po drodze. Każdy rok inny

• Thanks 1

• Root Admin
slavo666 napisał:

Stosujecie rsm w pierwszej dawce? W jakich warunkach to robicie. Rośliny są wtedy oszronione albo wilgotne

byle słońca nie było. z moich obserwacji lepiej zrobić wieczorem czy wrecz w nocy. najbardziej popalilem lejąc w piękny słoneczny dzień, niby rośliny suche ale dostał wpierdziel równo. zaraz się zleca i będa gadać że to bez wpływu na plon a moim zdaniem każde uszkodzenie liści troszkę wpływa na plon

• Like 1
  • Thanks 2

Tomek90 napisał:

10 godzin temu, malinalbe napisał:

Jak zwykle obiecali a na końcu nas wydymali. Niech żyje Jarek zawsze dziewca.

Masz warunki zeby podac juz azot??

obecnie nie mam ale jak bym miał to leciał bym no i oczywiście jak będą odp przepisy że można. Na obiecują i nie dotrzymują obietnic. Tak się nie robi no ale pis jest mistrzem w robieniu z rolnika w ...

16 minut temu, XTRO napisał:

Duży wpływ wg mnie mają przymrozki wiosenne. 3 lata do tyłu nie licząc 2022 to rzepak sporo odrzucał pędów i łuszczyn właśnie przez mróz, bynajmniej u mnie.

U mnie wtedy cały pęd główny popękał i się zwinął tylko z bocznych był plon ale max 2,5t. Teraz sieje odmiany późno startujące wiosną.

6 godzin temu, yacenty napisał:
15 godzin temu, slavo666 napisał:

Stosujecie rsm w pierwszej dawce? W jakich warunkach to robicie. Rośliny są wtedy oszronione albo wilgotne

byle słońca nie było. z moich obserwacji lepiej zrobić wieczorem czy wrecz w nocy. najbardziej popalilem lejąc w piękny słoneczny dzień, niby rośliny suche ale dostał wpierdziel równo. zaraz się zleca i będa gadać że to bez wpływu na plon a moim zdaniem każde uszkodzenie liści troszkę wpływa na plon

To jest oczywiste, że spalone liście mają wpływ na plon. Prof Grzebisz mówił, że w badaniach wychodziło że liście na jesieni mogą spokojnie zakumulować 25kg N. Jak sie spali liscie, to wykorzysta ten N dopiero roślina następcza. 

Jak dla mnie średni produkt. Zauważ że ma działanie jedynie powierzchniowe. Teraz pytanie, ile mm opadu sprawi że treso znajdzie się na ziemi. Dwa musiało by być perfekcyjne pokrycie rośliny.

Może jako partner do mieszanin i we wczesnych fazach...

Pictor też ma lukę. Brak działania wyniszczającego.

Edytowane przez STIG13

1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Jak dla mnie średni produkt. Zauważ że ma działanie jedynie powierzchniowe. Teraz pytanie, ile mm opadu sprawi że treso znajdzie się na ziemi. Dwa musiało by być perfekcyjne pokrycie rośliny.

Pictor też ma lukę. Brak działania wyniszczającego

To fakt, ale tak samo jest z proqinazidem.  Też ma działanie powierzchniowe, a jak wysoko jest pozycjonowany jako substancja przed maczniakiem.  Podobno trzeba to interpretować tak, że jak produkt ma działanie kontaktowe, to jest zmywalny przez deszcz, powierzchniowe ma wnikać w roślin tylko trochę (i nie byc zmywalne), wgłębne wnikać w głębsze warstwy a systemiczne przemieszczać się w roślinie z sokami. Jak jest naprawdę nie wiem.

Ostatnio czytałem, że prochloraz jest niesamowicie skuteczny na sclerotinia. Boskalid to wiadomo że ma potwierdzone dzialanie. Mam materiały, że boskalid dziala również interwencyjnie. Podobno co do zgnilizny to ważna jest terminowowosc zabiegu. Wiele osób robi ten zabieg trochę za późno. 

Tutaj info o tym prochlorazie. Stosowałem go wcześniej ale na t1 w pszenicy a tu wychodzi, że lepiej było korzystać z niego na t3 i jako wspomagacz zabiegu na płatek w rzepaku. 😉

substancje na zgnilizne.jpg

Może i jest ,,płytko" związany (choć wątpię). Przyznaję bez bicia, że jakoś mocno nie kopałem w tym temacie. Kiedyś mówiło się że taki mankozeb spływa po 30 mm opadu jak się nie mylę? Plus dla nich że substancja dotąd chyba nie stosowana nalistnie🤔

Z prochlorazem to chyba gdzieś kiedyś z IORu widziałem badanie że fajnie wychodził. No ale był za tani i stał się pieśnią przeszłości 

Edytowane przez STIG13

prochloraz działa wgłębnie, czyli w powierzchownych warstwach. pewnie wysyca wierzchnia warstwę i tam siedzi. przy działaniu na płatka właśnie tego chcemy, by wbił się w roślinę, wysycil jej wierzch i czekał. płatek po dojrzeniu, opada, na liście , na łodyge. gdy w nim jest fungicyd nie pozwoli na rozwinięcie grzyba.

2 godziny temu, odrion napisał:

To fakt, ale tak samo jest z proqinazidem.  Też ma działanie powierzchniowe, a jak wysoko jest pozycjonowany jako substancja przed maczniakiem.  Podobno trzeba to interpretować tak, że jak produkt ma działanie kontaktowe, to jest zmywalny przez deszcz, powierzchniowe ma wnikać w roślin tylko trochę (i nie byc zmywalne), wgłębne wnikać w głębsze warstwy a systemiczne przemieszczać się w roślinie z sokami. Jak jest naprawdę nie wiem.

Ostatnio czytałem, że prochloraz jest niesamowicie skuteczny na sclerotinia. Boskalid to wiadomo że ma potwierdzone dzialanie. Mam materiały, że boskalid dziala również interwencyjnie. Podobno co do zgnilizny to ważna jest terminowowosc zabiegu. Wiele osób robi ten zabieg trochę za późno. 

Tutaj info o tym prochlorazie. Stosowałem go wcześniej ale na t1 w pszenicy a tu wychodzi, że lepiej było korzystać z niego na t3 i jako wspomagacz zabiegu na płatek w rzepaku. 😉

substancje na zgnilizne.jpg

Już 3 lata stosuje prochloraz na t3 może i więcej 

A ja z innej beczki . Od zawsze mam puste czarne łodygi w żniwa , chowacz.  Jaka strategie przyjmujecie na walkę z nim ? 
puerwszy oprysk zwykły pyretroid czy coś w stylu inazuma ? Zakwaszacie ciecz, łączycie z borem? Może z tym mam problem bo przeważnie idzie bór i nie zakwaszam 

Dnia 4.02.2023 o 09:32, d4rek napisał:

Tomuś jak u Was z woda? bo u nas to wszędzie pełno od pól nie wspominając o stawach i rozlewiskach, teraz te mrozy przez tydzień może osusza trochę 

Pozalewane niestety. Trzeba szykować liny. 

18 godzin temu, STIG13 napisał:

Pictor też ma lukę. Brak działania wyniszczającego.

Dlatego pictorem się robiło na początku kwitnienia 😉

12 minut temu, masa24 napisał:

A ja z innej beczki . Od zawsze mam puste czarne łodygi w żniwa , chowacz.  Jaka strategie przyjmujecie na walkę z nim ? 
puerwszy oprysk zwykły pyretroid czy coś w stylu inazuma ? Zakwaszacie ciecz, łączycie z borem? Może z tym mam problem bo przeważnie idzie bór i nie zakwaszam 

Coś w stylu inazumy + green rzepak który fajnie zakwasza wodę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji  o uprawie rzepaku w roku 2025. W tym temacie, podobnie jak w latach ubiegłych będziemy szeroko dyskutować na tematy związane z nawożeniem i ochroną rzepaku.
      Najpopularniejsze pytania jakie się pojawiły dotychczas i o nich głównie będizemy rozmawiać.

Pierwsza i druga dawka azotu w rzepaku oraz terminy nawożenia rzepaku
      Jaki nawóz na pierwszą dawkę w rzepaku? Kiedy 2. dawka azotu na rzepak? Kiedy siać mocznik na rzepak? Kiedy NPK pod rzepak? Co na rzepak na start? Kiedy stosować kizeryt na rzepak? Kiedy siać saletrosan na rzepak? Kiedy azot na rzepak jesienią? Czy można siać nawozy na rzepak w lutym? Wybór i ilości nawozów w rzepaku (forma, skład, dawki)
      Ile polifoski 6 pod rzepak? Ile mocznika dolistnie w rzepaku? Co jest lepsze, RSM czy saletra w nawożeniu rzepaku? Jakie nawozy pod rzepak na wiosnę? Ile mocznika na jesień na rzepak (dolistnie)? Jakie nawozy dolistne na rzepak? Jakie nawozy są najlepsze pod rzepak? Ile nawozów na 1 hektar rzepaku (azotowych, wieloskładnikowych, siarkowych, magnezowych)? Zabiegi ochronne (t0, t1, t2, t3) - ochrona fungicydowa i regulacja rzepaku
      Kiedy T1 w rzepaku? Kiedy wykonać zabieg T2 w rzepaku? Kiedy zabieg T3 w rzepaku? Jakie substancje na T3? Kiedy pryskać rzepak na grzyba jesienią? Co na T0 w rzepaku? Co na pierwszy zabieg w rzepaku? Ile razy skracać rzepak jesienią? Czym pryskać rzepak na wiosnę? Jakie zabiegi w rzepaku na wiosnę? Zapraszam do aktywnej i kulturalnej dyskusji, życzę wysokich plonów i dobrych wyników finansowych z uprawy rzepaku.
      Zdjęcia rzepaków możecie wstawiać do galerii zdjęć Rzepaku: https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/category/560-rzepak/

• Przez Paula_G
      Jak usunąć zapach spalenizny w rzepaku , który jest na magazynie? 
    • Przez Paula_G
      Jak usunąç zapach spalenizny w rzepaku , który jest w binie ? 
    • Przez danielhaker
      Jaką macie strategię nawożenia i ochrony rzepaku w sezonie 2023/2024? Macie już zakupione środki?
      Kontynuacja tematu:

• Przez impres-me
      Witam czy mógłby ktoś polecić dobra cyfrowa i  mobilna  wagę która przetrwa kilka lat i sprawdzi się przy ważeniu rzepaku co do grama ?? Najlepiej coś sprawdzonego. 
  • Dodaj nową pozycję...
v