yacenty

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Polecane posty

SawekBraczyk    365
Napisano (edytowany)
7 godzin temu, Michall51 napisał:

przyjęło się? :D tzn?
dużo zależy chyba od zmianowania, gdy pszenica przechodzi przez pole co 4-5 lat, to jest sens zwiększać zalecaną dawkę? 

co rok masz pszenice na tym samym polu? ;d

2 razy z rzędu sieje pszenice . Druga sprawa że ja tam lubię zmieniać a nie tylko na jedno kopyto . 

Edytowano przez SawekBraczyk
  • Like 1

lukasz493    78
Lukasz21_Lubelskie napisał:

1 godzinę temu, Michall51 napisał:

przyjęło się? :D tzn?
dużo zależy chyba od zmianowania, gdy pszenica przechodzi przez pole co 4-5 lat, to jest sens zwiększać zalecaną dawkę? 

Tak masz rację sporo zależy od zmianowania. Ale ze swojego doświadczenia oraz znajomych którzy stosują ten środek, warto dać go trochę więcej. 

o jakich proporcjach kolejno empartis i flexity mówimy ?

Napisano (edytowany)
10 godzin temu, Camasa napisał:

Jaki będzie efekt dolania do t1 rsm 26+s w dawce okolo 5l/ha? 

A spokojnie można. Robię tak z rsm 32 i robić będę dalej . Wiadomo za mało tego rsmu żeby było widać efekt gołym okiem  ale w połączeniu z grzybowka rsm robi za adwiutanta 

Edytowano przez robert123farmer

Wiadomość z agroFakt.pl

dziękuję Ci odrion. Dtr tak szleje że płakać się chce. Dodam priotokonazol. W pierwszym wolnym okienku wykonam zabieg. A z duetem zejdę z dawka albo powtórzę w odzielnym zabiegu? Jaki odstęp zachować? Czy ile z dawki ująć

FarmerDyzio    973
1 godzinę temu, robert123farmer napisał:

A spokojnie można. Robię tak z rsm 32 i robić będę dalej . Wiadomo za mało tego rsmu żeby było widać efekt gołym okiem  ale w połączeniu z grzybowka rsm robi za adwiutanta 

Nie przeszkadza że jest to rsm z siarka ? Sam też miałem dodawać ale z racji tego że miałem też 26 to zrezygnowałem. Gdybym miał czysty to też bym pewnie dodał 

MatiRol92    68

co polecacie na T1 na pszenice? jakaś mieszanina porównywalna cenowo  do duet na start czyli jakieś  130-140zł

STIG13    663
14 minut temu, Hebiii2300 napisał:

Panowie Moddus Start EC od DC czym się różni przecież oba opryski ta sama substancja 

Odpowiedziałeś sobie w pytaniu. Formulacją

10 godzin temu, lukasz493 napisał:

o jakich proporcjach kolejno empartis i flexity mówimy ?

Ogólnie to u mnie zależy od pól gdzie co mam i jak. Robię tak by potem nie zostało mi 0.3 litra na następny rok, więc rozdzielam to i daję delikatnie większą dawkę. A odnośnie duetu tam gdzie jest zboże po zbożu to staram się aby pak na 8 ha wychodził w przybliżeniu gdzieś na 6,7-6,8 ha

• Like 1

Szybkie pytanie, dzisiaj będzie okazja wjechać w pszenice, kolanko do 1cm, jechać najpierw lancetem od chwastów (niby do 1 kolanka mozna stosowac) czy leciec grzyb, moddus 0.4, ccc 1l, mikro, mocznik, siarczan? n2 też dopiero dzisiaj będę rzucał z racji, że nie było możliwości wcześniejszego wjazdu przez pogodę i warunki na polu.

SawekBraczyk    365

Jak kolanko ucieka to możesz z T1 najpierw jechać . Pytanie jakie temp na noc w najbliższym czasie prognozują u ciebie ? Bo u mnie jutro ochłodzenie a od czwartku dopiero ma się poprawić i być ciepło . 

5 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Jak kolanko ucieka to możesz z T1 najpierw jechać . Pytanie jakie temp na noc w najbliższym czasie prognozują u ciebie ? Bo u mnie jutro ochłodzenie a od czwartku dopiero ma się poprawić i być ciepło . 

Dzisiaj 16 stopni, juto niby 13, a reszta tygodnia 16-18 stopni, ale mam też ok 50ha pod fasole do pryskania tylko jest wiatr, więc czekam do wieczora z chwastem i wcześniej polecę pszeniczke.

tobago    317

A poprawkę na chabra czym najlepiej robić? Tylko ten jeden chwast.  Miejscami jest, miejscami czysto. Na razie w planie grzyb i regulacja ale w przyszłym tygodniu myślałem zrobić tego chabra. 

5 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

Nie przeszkadza że jest to rsm z siarka ? Sam też miałem dodawać ale z racji tego że miałem też 26 to zrezygnowałem. Gdybym miał czysty to też bym pewnie dodał 

Ale w czym ma przeszkadzać ? Tez mam teraz 26 i będę dodawał. Czasem kupuje 32 a czasem 26 i nie widziałem nigdy skutków ubocznych .

kat    103
2 godziny temu, tobago napisał:

A poprawkę na chabra czym najlepiej robić? Tylko ten jeden chwast.  Miejscami jest, miejscami czysto. Na razie w planie grzyb i regulacja ale w przyszłym tygodniu myślałem zrobić tego chabra. 

Mustang 306 se na przykład. Ja tak robiłem. Może da się taniej.

@Maślakowsky bardziej patrz na temperaturę w nocy jaką będzie. U mnie dwie noce nadają +2 stopnie. A przy ziemi może być już na minus. Ja czekam te dwa dni. Zboża dość zdrowe są to wolę poczekać te dwa dni.

tobago    317
Napisano (edytowany)

Z tego Mustanga to na chabra chyba głównie 2,4D bo florasulam ma chabra w średniowrazliwych. 
A jeśli tak to mam czystego 2,4D w Osnovie z Innvigo. Może tym zrobie jak mnie natchnie. 
Mam tez fluroksypyr w Galaperze. 
Ale to i tak po piątkowym grzybie i skracaniu. Teraz nad morzem wieje i zimno.
8st, w nocy 3-4. Trochę zimno jechać na wieczór. 

Ile później po regulacji wypadałoby odczekać z herbicydem? 

Edytowano przez tobago

Artur312    0

Panowie do axial paku idzie dodać gragstar 50sg ? Stosował ktoś  rozchodzi  mi się o chwasty  dwuliscienne  w większej skuteczności w zwalczaniu ich.  

odrion    142
9 godzin temu, AndrzejScigaj napisał:

dziękuję Ci odrion. Dtr tak szleje że płakać się chce. Dodam priotokonazol. W pierwszym wolnym okienku wykonam zabieg. A z duetem zejdę z dawka albo powtórzę w odzielnym zabiegu? Jaki odstęp zachować? Czy ile z dawki ująć

Jak taki problem, to nie ma sensu powtarzać duetem. Dać 150g priotokonazolu i najlepiej gdzieś znaleźć prochloraz (250-300g), który też działa interwencyjne na dtr i nic więcej nie robić na t1. Jak nie dostaniesz prochlorazu to możesz dolozyc do priotio cyprodynil. On też działa na dtr ale zapobiegawczo, ale przy okazji podstawę super ochroni. 

Jak masz maczniaka, to wypadałoby rzucić trochę fenpropidyny. 0.3 androsa/ternu jak nie ma presji zrobi robote. 

Może wrzuć zdjęcia w zbliżeniu tej dtrki, bo to trochę dziwne ze o tej porze masz z tym taki problem. 

mysza103    1830
10 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

Wystarczy tylko trochę pomyśleć i wnioski ci się nasuną same , że taki z siarką będzie nawet lepszy niż zwykły , bo ma w większości więcej azotu amidowego niż pozostałych , co jest na + , co do dodatku siarki to jeśli np dodajesz do grzybówki siarczan magnezu , to szukasz siarczanu magnezu bez siarki ? chyba nie , tylko celowo się dokarmia tą siarką , a tu masz to w pakiecie z rsm 

Kondominium    74
21 godzin temu, yacenty napisał:

a kiedyś była identyczna pogoda jak w tym roku? ja nie widzę efektów działania azotu na swojej pszenicy. nie widzę bo dałem na całym polu. widzę natomiast na tle pszenicy sąsiada przez miedzę który stosował n2 dużo szybciej ode mnie. jego dawno temu zrobiła się ciemna, a moja teraz goni jego pszenicę po n2

okrutnie widać u mnie gdzie i ile poszło przy słupie wysokiego napięcia niedosiałem azotu to nierozkrzewiona i blada, reszta ciemna, na innej działce między n1 a n2 dałem jeszcze raz na gorszej łacie by się dokrzewiła lepiej, jak od linijki widać inny kolor 

kamil800    127
Napisano (edytowany)

Przed zabiegiem t1+r1 (duet na start+ stabilan + moddus +dr green zboze) pszenica byla ladna zielona. Kolanko bylo 1cm  warunki do zabiegow byly bardzo fajne wiec zrobilem. Zabieg robilem w czwartek, dzis ide na pole gorne, nowe liscie ladne zielone ale te najstarsze przy ziemi cale pomaranczowe... Najbardziej zolto na nakladkach. Z czego to wynika? Czy te dolne byly juz zaatakowane grzybem i zabieg t1 tylko to przyspieszyl i pokazal efekt grzyba? Jezeli gorne/nowe liscie sa ladne zielone, zdrowe to wszystko ok? 

Edytowano przez kamil800

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez Grzesiek105ls
      Witam chciałem się doinformować czy mogę rozsypać przed siewnik saletrzak 27 pod pszenice? Wapno już było rozsypane 
    • Przez raul
      Witam. Mam kilka klas gleby. Zastanawiam się nad kilkoma odmianami. Na słabszej głębie zastanawiam się nad wilejką. Wg zapewniej producenta, ma doskonałą zimotrwałość, grube i ciężkie ziarno oraz doskonale radzi sobie na słabszych glebach.
      Pszenicę planuje sprzedac na mlyn (na chleb). Jakie macie doświadczenie z tą odmianą? Odnośnie parametrów, ilości plonu oraz jakości? 
      Ostatnie pytanko, ile siejecie jej kg/h?
      Dzięki za, rzetelne porady🙂
    • Przez adamos012
      Panowie planuję zasiać na wiosnę pszenicę jarą . Ziemia 4 kl. Glina. Ph w miarę uregulowane . Po pszenżycie ozimym (6 ton z hektara) Woj. małopolskie . Możecie coś podpowiedzieć? Z góry dzięki.
    • Przez tomek15h
      Kto z was uprawiał u siebie pszenicę o nazwie bombona ,ile wysiewaliście kg/h i jak plonowała?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj