Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie no u mnie to wieje za mocno. Pokazują jeszcze w miarę pogodę, to nie chce na siłę robić tego zabiegu. 

A gdzie mi będzie lepiej 😅 nowy pan, nowe porządki - narazie nic strasznego nie wymyśla. Różne ploty chodzą - jedni, że przyszedł tylko zrobić porządki, że rzucił już kwity na emkę. Inni z kolei, że jakieś przebudowy lekkie już planuje itd. Poziwiom, uwidiom. Narazie na tle starego bardziej na + no na -. 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, derek2223 napisał(a):

Co dodać do expert met żeby brało szczególnie dobrze chabra bo z nim miewam największe problemy. 

Jak problem jest poważny, to od razu zakładaj poprawkę na wiosnę tribenuronem metylu. Będzie bezpiecznie, czysto, pewnie i tanio. 

Opublikowano (edytowane)

Też chciałbym opryskać pszenicę Euforię, ale wieje od kilku dni. Rano był miejscami przymrozek. Przez najbliższe trzy dni możliwe spadki temperatury do 2 lub nawet -1 stopni. Od wtorku poprawa i cieplejsze noce. Pszenica w fazie jednego liścia. Niektóre chwasty mają już dwa liście. Czy Boxer w takiej fazie zwalczy te chwasty, czy zostawić go na drugi rok?

U mnie w jednym miejscu była w tym sezonie inwazja chabra. Będę chlorotoluronem pryskał, bo podobno ta substancja aktywna go załatwia.

Edytowane przez lukaszm
Opublikowano
36 minut temu, alandil napisał(a):

Jak problem jest poważny, to od razu zakładaj poprawkę na wiosnę . Będzie bezpiecznie, czysto, pewnie i tanio. 

tribenuronem metylu żeby jeszcze przytulę brał a tak co taniego wiosną na przytulę?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Andpol napisał(a):

tribenuronem metylu żeby jeszcze przytulę brał a tak co taniego wiosną na przytulę?

Gold lub STARANE. Druga opcja tańsza i można pryskać w późniejszych fazach rozwojowych pszenicy 

Edytowane przez Marek1129
Opublikowano
13 godzin temu, Tomek90 napisał(a):

Można podać podczas siewu jest taka opcja, a szczerze pk możesz odjechać trochę dalej, to nie wpływa na spadek plonu tak jak nie dorzucisz azotu równo. 

Do samego pk to nawet nie patrzyłem na nowe, nie zwracałem uwagi na limiter. 

Myślałem że jesteś perfekcyjny , a tu na odpier**l

Opublikowano
5 godzin temu, lukaszm napisał(a):

Czy prosulfokarb zwalczy chwasty, które są już w fazie dwóch lub trzech liści? Czy lepiej go nie stosowac?

Pewnie zwalczy, tylko nie wiem czy wiesz, które chwasty zwalcza. Bo jeśl zamierzasz tylko go zastosować i np. bez dodatku DFF, to jest trochę bez sensu.

Opublikowano
21 minut temu, metrax12 napisał(a):

Pewnie zwalczy, tylko nie wiem czy wiesz, które chwasty zwalcza. Bo jeśl zamierzasz tylko go zastosować i np. bez dodatku DFF, to jest trochę bez sensu.

Z chlorotoluronem, bo mam na jednym polu inwazję chabra bławatka. Albo kupić Snajper i zmieszać z Boxerem? Wtedy trzy substancje aktywne.

A stosowałeś Trinity?

Opublikowano
24 minuty temu, daron64 napisał(a):

A powiedzcie jak to jest z ooryskiem o działaniu doglebowym - ziemia musi być wilgotna, czy po prostu nie może byc przesuszona?

Najlepiej jest jak jest wilgotna. Wtedy masz pewność, że oprysk zadziała.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
50 minut temu, lukaszm napisał(a):

Z chlorotoluronem, bo mam na jednym polu inwazję chabra bławatka. Albo kupić Snajper i zmieszać z Boxerem? Wtedy trzy substancje aktywne.

A stosowałeś Trinity?

Nie. Jakie dawki 2,0l CTU + 1,5 prosulf. + 0,1 DFF?

Opublikowano

Podpowie ktoś co to może być za przebarwienie czerwone?  Mozliwe że to od zaprawy? Maxim power poszedł plus difenokonazol i nawóz donasienny dr green. Pierwszy raz takie cuda widzę. 

IMG-20241019-WA0026.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ale tu są przeżycia ze szok, expertem czy sucho jak na pustyni czy mokro jak diabli czy upał czy mróz sie pryska i brak miotły-spraktykowane przez lata, pryskałem nawet w lutym i przed wchodami no problem...

Edytowane przez JD1052
Opublikowano

Za bardzo przeżywacie analizuje cię te warunki na ten oprysk. Ja jeszcze nie znam nikogo co zepsuł uprawę bo przymrozek był następnego dnia albo żeby przez to chwastów nie wzięło. Jeżeli ktoś coś spieprzył to miały wpływ na to inne rzeczy, ale nie przymrozek czy wilgotność gleby w drugiej połowie października... 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v