yacenty

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Polecane posty

masa24    2381

ile n dałeś , jaki podział dawek ? u mnie pallas 13.5 -14

zetorr6441    369
9 minut temu, masa24 napisał:

ile n dałeś , jaki podział dawek ? u mnie pallas 13.5 -14

Siarczan magnezu 150kg i 2 x saletra po 85n 

Reszta podobnie tyle że na n1 50n z saletrosan 26 i bez siarczanu

3 dawki 35n żadna nie dostala bo od 20 kwietnia praktycznie bez deszczu kilka razy po 2-4l  dopiero 27.06 17l ale 10.07 już zaczęły się zniwa 

Siedzacybyk    507

bezorke po rzepaku to żadna filozofia. po pszenicy to juz choroby, wiec jesien z fungi trzeba powiazac. trzybelkowiec, talerzowka, siewnik talerzowy - wszystko. moze byc zwykly d8, ale moze byc horsch pronto 😀 taki mi sie marzy 😍 trzybelkowiec moze byc jak dla mnie kazdy, jedynie wal rurowy mnie wkurza, musze wymienic. po silnych deszczach blota na polu nie bedzie, jak wiatry silne nie ma takiej erozji. po qq jesienia nie dotykam, w marcu trzybelkowiec i pod soje koncem kwietnia moge nawet stopkowym siac.

• Thanks 1

SawekBraczyk    565
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Kobrarj455 napisał:

Co masz na myśli pisząc że trzeba się bardziej przyłożyć?  Chodzi o stosowanie chemii? 

Ogólnie o samą uprawę. Tak by pole było dobrze do siewu przygotowane a w monokulturze to tak zrobione by jak najbardziej rozłożyć i wymieszać resztki pożniwne. 

Edytowano przez SawekBraczyk

malinalbe    147
Panowie czym opryskać pszenicę N jesieni aby wyszło jak najtaniej od chwastu ?

Siedzacybyk    507
Napisano (edytowany)

albo bacara trio + triben. mialem zasiac technika, ale agrolok mnie wykiwal, dla mnie zabraklo. mam do wyboru ragt metronom, kilimanjaro, chevignon, to maja byc pszenice na przyszly rok, ktora ciekawsza? nie moga sie polozyc, bo koszenie to koszmar.

Edytowano przez Siedzacybyk

kampl    154

Fajna opcja 110zl na ha. Ale ja niestety chyba tylko wiosenne mogę sobie pozwolić 

Uziu92    8186
Siedzacybyk napisał:

albo bacara trio + triben. mialem zasiac technika, ale agrolok mnie wykiwal, dla mnie zabraklo. mam do wyboru ragt metronom, kilimanjaro, chevignon, to maja byc pszenice na przyszly rok, ktora ciekawsza? nie moga sie polozyc, bo koszenie to koszmar.

gdzie mają chevignon ?

Uziu92    8186

nie mają u mnie w oddziale już. Nie mieli już 2 tyg temu.

jahooo    9660

Panowie, mam pytanie o wsiewkę koniczyny czerwonej w pszenicy - rozumiem, że tylko w jarej ? Bo na mój rozum zimowa szybko ruszy z wiosny i zagłuszy koniczynę.

Czy może jakiś inny sposób ??

Siedzacybyk    507

seradele to wsiewali rzutowo, sama sie zlapala. czy konczyne mozna w ten sam sposob, nie wiem.

MaXtzTS    42
jahooo napisał:

Panowie, mam pytanie o wsiewkę koniczyny czerwonej w pszenicy - rozumiem, że tylko w jarej ? Bo na mój rozum zimowa szybko ruszy z wiosny i zagłuszy koniczynę.

Czy może jakiś inny sposób ??

ewentualnie gdzieś w maju czerwcu rozrzucić w ozimą a jak nie musi to być wsiewka to czysty siew po żniwach

mysza103    2577
10 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

Ja zamawiałem w ,, dla roślin '' Technika , Optimist , Alegoria , wczoraj dzwoniłem bo już od zamówienia minęło z 2 tygodnie , to powiedzieli że jeszcze nie skompletowali wszystkiego żeby wysłać na raz , mają na razie Optimist z tego co zamówiłem , ale babka twierdzi że reszta będzie bankowo , ciekawe - za tydzień trzeba zacząć myśleć o siewie , a tu hurtownie kwalifikatu jeszcze nie otrzymali ?, coś to podejrzanie wygląda 

jahooo    9660
1 godzinę temu, MaXtzTS napisał:

ewentualnie gdzieś w maju czerwcu rozrzucić w ozimą a jak nie musi to być wsiewka to czysty siew po żniwach

poczytałem trochę teorii, chyba pójdzie teraz jęczmień zimy a po zbiorze czysty siew koniczyny

Agrest    27400

Ojciec kiedyś w kwietniu siał koniczynę w oziminy. Ale nie stosował herbicydów doglebowych. Ciekawe jak to wpłynie na ewentualne kiełkowanie

jahooo    9660
Napisano (edytowany)
4 minuty temu, Agrest napisał:

Ojciec kiedyś w kwietniu siał koniczynę w oziminy. Ale nie stosował herbicydów doglebowych. Ciekawe jak to wpłynie na ewentualne kiełkowanie

Właśnie tego się obawiam, a to pole, to obecnie wieloletnia trawa, koszona systematycznie 2x do roku. Jak nie dam dobrego herbicydu, to będzie herbapol. To jednak chyba pójdzie jęczmień ozimy, szybko schodzi z pola i po nim czysty siew koniczyny

Ojciec siał koniczynę w pszenice jara, ale potem tego niczym z chwastu nie wywabi, nie ma siły na takim polu

Edytowano przez jahooo

MaXtzTS    42
jahooo napisał:

Właśnie tego się obawiam, a to pole, to obecnie wieloletnia trawa, koszona systematycznie 2x do roku. Jak nie dam dobrego herbicydu, to będzie herbapol. To jednak chyba pójdzie jęczmień ozimy, szybko schodzi z pola i po nim czysty siew koniczyny Ojciec siał koniczynę w pszenice jara, ale potem tego niczym z chwastu nie wywabi, nie ma siły na takim polu

odkąd pamiętam to tata siał w jęczmieniu jarym, odchwaszczanie chwastoxem extra i puma i udawało się to super, od dwóch lat sieje w czystym siewie po żniwach po pszenicy i odchwaszczam corum ze względu na presję rzepaku

• Like 1

jahooo    9660
5 minut temu, MaXtzTS napisał:

odkąd pamiętam to tata siał w jęczmieniu jarym, odchwaszczanie chwastoxem extra i puma i udawało się to super, od dwóch lat sieje w czystym siewie po żniwach po pszenicy i odchwaszczam corum ze względu na presję rzepaku

moim zdaniem chwastox jest wystarczający, na pole w dobrej kulturze, a nie na taki prawie ugór

JanKrzysztof    2069
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Ja zamawiałem w ,, dla roślin '' Technika , Optimist , Alegoria , wczoraj dzwoniłem bo już od zamówienia minęło z 2 tygodnie , to powiedzieli że jeszcze nie skompletowali wszystkiego żeby wysłać na raz , mają na razie Optimist z tego co zamówiłem , ale babka twierdzi że reszta będzie bankowo , ciekawe - za tydzień trzeba zacząć myśleć o siewie , a tu hurtownie kwalifikatu jeszcze nie otrzymali ?, coś to podejrzanie wygląda 

To jest u nich norma, może do końca miesiąca się wyrobią.

Siedzacybyk    507

jesli odchwaci jesienia bacara trio, to dla konczyny nie powinno to stanowic problemu. jedynie diflufenikan moze byc hamujacy, ale jesli jest stosowaany minimum 1 miesiac, to nawet dla soi nie stanowi problemu. flufenacet mozna stosowac w mottlkowych, metrybuzyne rowniez. natomiast diflu w soi wykazal fito, ale juz w lubinie moza stosowac. sialem soje po diflu stosowanym w listopadzie, nic jej nie bylo. takie tez informacje wyczytalem na jakis zagranicznych stronach. pytanie czy konczyna musi byc przykryta by wzejsc?!

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez Nexter777_1
      Witam chciałbym zapytać jaki by był najlepszy poplon pod pszenicę ozimą albo jaka najlepsza mieszanina poplonowa pod właśnie pszenicę ? Co polecacie sprawdzonego ?
    • Przez Nexter777_1
      Witam jaki najlepszy poplon polecacie albo mieszankę poplonową pod pszenicę ozimą.
      Macie jakieś sprawdzone poplony?
    • Przez wielkiwojownik
      Witam występuje na moim terenie ( Podkarpackie) problem ze śniedzią w pszenicach, nie jest to jakaś poważna inwazja ale trafiają się pojedyńcze kłosy porażone tym tzn powiedzmy na 3 metry kwadratowe znajdzie sie jedna roślina taka mała niewyrośnięta z czarnymi ziarenkami jak się rozetrze w palcach to śmierdzi rybą ale występuje to tylko na glebach ciężkich typu rędzina. Jeżeli jest pole mozaikowe część powiedzmy rędziny częśc piaskowej a częśc jakiejś normalnej ziemi to ta śniedź jest tylko na rędzinie pszenica siana z kwalifikatu czy swoja zaprawiana najlepszymi zaprawami  nie ma reguły i tak to wyskoczy robione są płodozmiany jęczmień ozimy i jary , rzepak, soja, groch, kukurydza wychodzi że pszenica jest siana co 2-3 lata. jak temu zaradzic żeby się tego pozbyc? i dlaczego to występuje tylko na rędzinie ? bo podobno z jednego takiego kłosa może się to rozprzestrzenić na większą powieżchnie 
    • Przez Bartekh
      Dzień dobry, 
      Mam pytanie, czym mógłbym zwalczyć  przytulię w pszenicy w fazie, w której jest ona już wykłoszona? W sklepie polecono mi środek minstrel, jednak w zaleceniach ma napisane, aby go stosować do fazy liścia flagowego, pytanie czy nie zaszkodzi pszenicy w późniejszych fazach?
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj