Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Jasne że tak.

Prochlorazu już nie ma to problem z mikro a konkretnie miedzią jest rozwiązany. 

Jedynie zwrócić uwagę na moddus+ triazol żeby nie przypalić w słońcu 

Moddus 0.4  + tebu 0.5 i inne może przypalić jeśli pryskalem rano o 9-10 i było ok 19-20 st a teraz jest 25 i słońce ?

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Wszyscy dwie dawki azotu ? Czy jest ktoś kto również dzieli na 3 dawki w tym roku ? 

Trzecia może będzie może nie - zależy jakie będą warunki i jak plantacja będzie rokowała

Opublikowano
2 godziny temu, jezyk_nh napisał:

Moddus 0.4  + tebu 0.5 i inne może przypalić jeśli pryskalem rano o 9-10 i było ok 19-20 st a teraz jest 25 i słońce ?

Będzie dobrze 

2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Wszyscy dwie dawki azotu ? Czy jest ktoś kto również dzieli na 3 dawki w tym roku ? 

A warto...?

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

nie widze ekonomicznego sensu ale wiecie jak to jest, jak będzie ładna to się cis podsypie hehe

Opublikowano
Dnia 8.04.2024 o 08:35, Samsung123321 napisał:

T1 zrobione i muszę ogarnąć środki na t2. Jeszcze dużo czasu ale no i tak mnie to czeka. Ten cały Elatus Era warty swojej ceny czy to przereklamowane? Jak w praktyce się prezentuje na tle podobnych cenowo produktów? 

ja chyba zostanę przy priaxor+protio lub azoxy+protio.

Opublikowano

Panowie do jakiej fazy można stosować starane w pszenicy? Chciałem pryskac miotle i przytulie mieszanka axial 50 0.9 i starane 0.5l bo wychodzi drugie kolanko. Problem w tym że mam pogrzeb w bliskiej rodzinie i do końca tygodnia nie ogarne oprysku.

Opublikowano
30 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie do jakiej fazy można stosować starane w pszenicy? Chciałem pryskac miotle i przytulie mieszanka axial 50 0.9 i starane 0.5l bo wychodzi drugie kolanko. Problem w tym że mam pogrzeb w bliskiej rodzinie i do końca tygodnia nie ogarne oprysku.

W etykietach fluoroksypyr jest do drugiego kolanka. Pewnie do liścia flagowego było by wszystko ok. Ale gwarancji nie daje, niech wypowie się ktoś kto robił późne poprawki starane.

Ile dni odstępu między herbicydem a fungi T1 ? 

Opublikowano (edytowane)

Wlasnie chwastox ma jakos smiesznie. Tylko do końca fazy krzewienia gdzie inny srodek z mcpa.juz do liscia flagowego 😂 

Faza końca krzewienia (BBCH 29) do fazy końca strzelania w źdźbło / w pełni wykształcony liść flagowy (BBCH 39)

fluroksypyr meptylu + chlopyralid + MCPA (np. Kinvara)

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Starane to możesz pryskać do końca wegetacji . Ze dwa razy mi się zdarzyło że na przytulię poprawiałem połową dawki , bo przytulia jest strasznie wrażliwa na starane i nawet mniej niż pół dawki ją załatwi na dobre , jak już kłosy w 30-40 % wyszły z pochwy , i było wszystko ok . Znam również ludzi którzy pryskali w fazie jak ziarno miało w sobie wodę , i też nic złego nie było . Jedna zasada żeby nie pryskać jak będzie kwitła pszenica , a przed i po można , sprawdzone 

• Like 1
Opublikowano

u mnie po axialu i fluoroksyprze lubi być fito w mieszaninie nie zawsze ale często.

Opublikowano
20 godzin temu, krychu napisał:

Mi przypaliło na mokre rośliny

Co podać typowo na fiolka polnego? Zrobiłem zabieg axial + mustang 306 a tam nie ma w wrażliwych fiolka. Nigdy nie miałem problemu z foolkiem na tym polu aż do tego roku. Wszystkie inne chwasty ładnie obumieraja natomiast fiolek ma się dobrze.

Teraz już chyba nic. Fiołek strzelił w pęd? Jeśli nie, spróbuj Granstar Ultra, może go trochę zwalczy.

Opublikowano
Tigon napisał:

u mnie po axialu i fluoroksyprze lubi być fito w mieszaninie nie zawsze ale często.

A przy jakich dawkach i w jakich warunkach pryskane?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v