Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko jest dobre sprzęt dostępny, tylko kasy brak. Człowiek zamiast myśleć o rozwijaniu się myśli o zwijaniu imprezy. Jeszcze trochę i nie będzie z czego dokładać. 

48 minut temu, miwigos napisał:

redlica talerzowa i docisk hydraliczny , pomoże 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

poznaniakiem poniżej 7 się nie da, rzepak teraz to z usługi ok 3 kg na ha agregatem.  Troszkę OT się robi ;)

Sąsiad sieje co drugą rajke  i schodzi poniżej 4 kg  i powiem że lepiej wygląda po wschodach u niego  niż  u niejednego z wypasionym sprzętem  no ale  to  pasjonat ciągle coś  ulepsza i nawet jakby promem kosmicznym mu wylądowali to by chodził i patrzył co się da poprawić

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@jezyk_nhNabrały i wygląda to pięknie, ewidentnie czas na skracanie. Ale jak kolega wyżej pisał, też zauważam różne fazy na jednym kawałku i to kawałku dość podobnej gleby. Podejrzewam że tu dziwna pogoda robiła swoje, przymrozki, chłody, gdzieś więcej wilgoci itp. 

A co do siewnika to owszem, talerzowy jest moim marzeniem, ale jak ktoś ameba z inkubatora  to i talerzowym z najdroższym ciągnikiem i komputerem z GPS robotę spieprzy. 

Swoją poprawioną Fioną siałem pszenicę po ścierniskowcu po rzepaku i powiem Wam, że mi to pasuje, partactwem bym tego nie nazwał. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
12 minut temu, alandil napisał:

Poleci ktoś solidny zamiennik modusa? Widzę, że generyki są sporo taniej. 

Lubię wspierać co nasze. Windsar broni się jakością, czy może coś innego?

Polecam Cuadro

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, alandil napisał:

Windsar jak najbardziej

Edytowane przez metrax12
Opublikowano

magtom36

To co zaznaczone na czerwono, tutaj może, a raczej jest septorioza, czyli starsze dolne liście.

To na niebiesko, to zmiany martwicze (nekrozy) i tutaj przyczyna może być inna, niedobory, przypalenia, nie koniecznie septorioza.

Niestety zdjęcie trochę jest niewyraźne.

image.png

14 minut temu, jezyk_nh napisał:

Ja na ten rok mam np  "momos". Czyli co, mam się spodziewać że coś nie tak może być ? Bo w sumie to jakiś następny generyk utworzony.

Momos, Windsar i Moddus zrobione są podobnie.

Opublikowano

Zobaczę co u mnie zdziała mieszanka na T1, bo osobiście uważam, że trzeba walczyć o każdy liść. Na szczęście tak źle jak na zdjęciu wyżej nie miałem, ale czubki od mrozu przyjarało i ostatnio wyglądało tak średnio. Dziś już widzę niezłą poprawę. 

Opublikowano
17 minut temu, metrax12 napisał:

magtom36

To co zaznaczone na czerwono, tutaj może, a raczej jest septorioza, czyli starsze dolne liście.

To na niebiesko, to zmiany martwicze (nekrozy) i tutaj przyczyna może być inna, niedobory, przypalenia, nie koniecznie septorioza.

Niestety zdjęcie trochę jest niewyraźne.

image.png

Momos, Windsar i Moddus zrobione są podobnie.

a Modan?

Opublikowano
1 godzinę temu, alandil napisał:

Ja stosowałem stiffa i też było ok.

1 godzinę temu, roni9411 napisał:

Panowie łączyc T1 +  MIKRO + Modus z CCC? Czy lecieć osobno np T1 z regulacją a osobno mikro? 

Moim zdaniem łączyć i jechać. Sam tak robiłem tylko bez mikro

Opublikowano
Przed chwilą, metrax12 napisał:

Modan jest trochę inny.

bardziej na + czy - ?

Mam do Ciebie jeszcze pytanie. Co byś polecił na przytulię i ostrożeń w pszenicy/ jęczmieniu? Aktualnie zboża strzelają w źdźbło.

• Root Admin
Opublikowano
Troker1979 napisał:

7 godzin temu, yacenty napisał:

jak jest posiane po bożemu to wszystko jest ok,a jak ktoś ma problem z ustawieniem siewnika to po co mieć później pretensje do herbicydu?

A weż Panie ustaw poznaniaka z lat  80tych gdzie docisk tylko na ciężarkach za redlicami.

w najbliższej okolicy takich już nie ma, albo chłopaki pokupowali lepsze sprzęty albo sprzedali te stare poznaniaki i najmują usługę siewu. taniej to widać wychodzi

Opublikowano
2 minuty temu, Ernst98 napisał:

bardziej na + czy - ?

Mam do Ciebie jeszcze pytanie. Co byś polecił na przytulię i ostrożeń w pszenicy/ jęczmieniu? Aktualnie zboża strzelają w źdźbło.

Powiedziałbym że ma gorsze adiuwanty.

Do końca krzewienia może być np. Chwastox Turbo, 2,4-D + dikamba. Teraz to najlepiej tribenuron + komponent na przytulię czyli w zależności od wysokości chwastu i temperatur amidosulfuron, florasulam, fluroksypyr (tutaj wskazane zdecydowane ciepło, co nie znaczy że o tej porze roku nie można jeszcze stosować). I taką mieszankę można stosować do fazy liścia flagowego.

• Thanks 3
Opublikowano
14 minut temu, metrax12 napisał:

Powiedziałbym że ma gorsze adiuwanty.

Do końca krzewienia może być np. Chwastox Turbo, 2,4-D + dikamba. Teraz to najlepiej tribenuron + komponent na przytulię czyli w zależności od wysokości chwastu i temperatur amidosulfuron, florasulam, fluroksypyr (tutaj wskazane zdecydowane ciepło, co nie znaczy że o tej porze roku nie można jeszcze stosować). I taką mieszankę można stosować do fazy liścia flagowego.

a coś zamiast tribenuronu, bo już na jesieni szedł z dff i flufenacetem? Czy to nie przeszkadza?

Opublikowano
1 minutę temu, Ernst98 napisał:

a coś zamiast tribenuronu, bo już na jesieni szedł z dff i flufenacetem? Czy to nie przeszkadza?

Przeszkadza, pobiją się

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, metrax12 napisał:

Zależy czy dałeś 25 czy 5 g

A jakie to ma znaczenie? 

12 minut temu, Ernst98 napisał:

20g

Ja zawsze daje na jesieni i na wiosnę, kosztuje to parę groszy więc czemu by tego nie robić, skoro dodatkowo jest skuteczne. U mnie w tym roku chyba obejdzie się bez poprawki.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v